.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.maja.2025 17:28:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [V8] wspomaganie w audi v8
PostNapisane: 16.kwi.2006 21:34:29 
Użytkownik

Witam mam pytanie odnośnie wspomagania w audi v8 .Zauważyłem że jak stoi to kapie mi olej (i przy skręcie w miejscu) .Czy da się to uszczelnić w jakiś sposób ?
I chciałbym się dowiedzieć czy maglownica pasuje od innych audi, czy tylko od v8 albo ma ktoś może na sprzedanie albo za ile można ją kupić?
Proszę o odpowiedź.
I jeszcze kilka pytań bo się nie znam :
- jak się wymienia olej w układzie wpomagania
- jakie kupić świece do v8 i jaki filtr powietrza i ile kosztuje
- jak się sprawdza poziom oleju w skrzyni biegów (automat)
- jaki lać olej do silnika (rok 91 , przejechane 270000 tyś)

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 06:21:35 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Musisz ustalic skąd cieknie, nieraz wystarczy zmienuc gumowe oringi na metalowych przewodach przy maglownicy, a nieraz trzeba wywalic cała.Maglownica pasuje wyłacznie od V8 i do tego są ich 3 rodzaje , wiec najlepiej spisz numer z przynitowanej tabliczki i dopiero szukaj następnej.

-żeby wymienic olej wystarczy odkręcic kruciec przy pompie i olej sam ścieknie.Najlepiej jednak przepukać układ i potem dopiero zalać właściwy zielony FEBI

-Jeżeli masz gaz to proponuje zielone Iskry do gazu, 5pln za sztuke,(świece sa nietypowe, nie mają podkladek a zaciskają się na stożek) a filtr filtrona 36pln.

-Poziom oleju sprawdza sie po przejechaniu ok 15km na pracujacym silniku.powinieneć miec na bagnecie MAX....Jest taka opcja ze nie masz bagnetu tylko zaślepke, wtedy polecam go dokupić lub dorobic, za duzo oleju to też jest nie za dobrze.

-Ja zawsze leje lotos semi syntrtic tani olej pół syntetyczny, wiadomo V8 popija troche olej wjec nie ma co szaleć.

P.S Jak Wymienić maglownice w V8 :diabel:
http://audiklub.kwapinski.net/viewtopic ... glownic%B1

Tytuł: Dzięki
PostNapisane: 17.kwi.2006 08:19:53 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź ale czy ta maglownica jest droga ?
I jeszcze jedno właśnie nie mam bagnetu do sprawdzania oleju w skrzyni tylko gumową zaślepkę. I ile v8 bierze tego oleju?
Bo ja właśnie kupiłem v8 został sprowadzony z Włoch i jeszcze nie wiem nic o tym samochodzie . Wiem że dużo pali i na to się nastawiłem a le za każdym razem gdy go odpalam to wskazówka jest coraz niżej ale w czasie jazdy nie tak intesywnie to normalne?. I mam do niej jeszcze instrukję ale jest po włosku czy można ściągnąć z internetu przetłumaczoną.

Ostatnio edytowano 17.kwi.2006 08:32:44 przez binek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Dzięki
PostNapisane: 17.kwi.2006 08:32:39 
Użytkownik

binek napisał(a):
Dzięki za odpowiedź ale czy ta maglownica jest droga ?
Zwróć się do tego gościa:
http://idg.allegro.pl/show_user.php?uid=2834580
To bardzo elastyczny sprzedawca i pasjonat marki, powiedz ze jesteś z AKP i potrzebujesz maglownicę o numerze...., mysle ze logiczna cena to ok. 200pln, no chyba ze ma "serwotronic" to bedzie droższa.

Tytuł: Ile oleju bierze
PostNapisane: 17.kwi.2006 09:34:10 
Użytkownik

I jeszcze jedno właśnie nie mam bagnetu do sprawdzania oleju w skrzyni tylko gumową zaślepkę. I ile v8 bierze tego oleju?
Bo ja właśnie kupiłem v8 został sprowadzony z Włoch i jeszcze nie wiem nic o tym samochodzie . Wiem że dużo pali i na to się nastawiłem a le za każdym razem gdy go odpalam to wskazówka jest coraz niżej ale w czasie jazdy nie tak intesywnie to normalne?. I mam do niej jeszcze instrukję ale jest po włosku czy można ściągnąć z internetu przetłumaczoną.
I jakie pojawiają się jeszcze usterki w audi v8

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 09:45:56 
Użytkownik

Jak ostro jeżdzisz to nawet do litra na 1000km, a z bagnetem to jak pisałem wcześnij, musisz go sobie dorobic, lub kupic we własnym zakresie, pózniejsze wersje miały wlasnie ten śmieszny koreczek , żeby wiecej witać sie w serwisie.Bezyna niestety musi tak schodzic, jeżeli chciałeś zeby zawsze stała w miejscu było kupic B4 1,9 td :diabel:
Co do reszty poszukaj na forum było duzo o wadach i zaletech V8.

P.S Uzupełnij profil i ładnie sie przywitai na forum "newbie" :-D

Tytuł: zlokalizowałem usterkę
PostNapisane: 18.kwi.2006 18:15:15 
Użytkownik

Właśnie dzisiaj wjechałem na kanał i zlokalizowałem gdzie mi olej od wspomagania uciekał - to pęknięty przewód zaraz za pompą hamulcową , narazie założyłem opaski zaciskowe ale nie wiem jaki przewód kupić i jaki on jest długi bo tam nic nie widać a dostęp tam jest super :P :/

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1