.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.maja.2025 00:24:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [coupe 2,3] pomocy ze skrzynia biegów
PostNapisane: 17.kwi.2006 07:17:52 
Użytkownik

Witam
w dniu wczorajszym pojechalem do rodzinki na swieta (trasa ok 80km), jechalem ok 140km/h na V-tym biegu i po przjechaniu ok 50km musialem zredukować bieg i nie moglem wlozyc ani 3 ani 4. Dojechalem do rodziny na 5 i zostawilem auta, przyszedlem po 3 godzinach i tu dziwna rzecz: nie moglem wrzucic zadnego biegu ( no moze 1 i 2 weszly bardzo ciezko ale weszly). Ruszyc nie moglem bo w momencie jak pedal sprzegla puscilem do konca samochod zaczal strasznie szarpac i zaczelo strasznie smierdziec sprzeglo, pozatym w miejscu "luzu" jak puszczam sprzeglo samochod zaczyna ruszac i na kazdym biegu (po bardzo mocnym wrzuceniu) dzieje sie to samo. Zaznaczam ze sprzeglo bylo zmieniane w czerwcu 2004 roku (jakies 40 tys km temu).
Jak auto stoi na "luzie" przy zgasznonym silniku to nie mozna go pchnac ( przypuszczam ze caly czas jest wrzucony jakis bieg)
Pomozcie mi, prosze bardzo bo nie wiem co jest, auto stoi 75km od domu.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 07:23:12 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Na ciegle idacym do sktrzyni od lewarka jest łącznik z dwoma małymi kulisymi przegubami. One częso sie wybijają i biegi zwyczajnie zginą. Ja bym wszedł pod auto i zaczoł od tego.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 09:23:49 
Użytkownik

dokładnie kaszt ok 10 zł w serwisie (tylko w aso)

zle sie je zakłada ale troche gimnastyki i zrobisz. Jak to wysiada tp przeważnie masz tylko 2 biegi albo 1,2 albo 3,4 albo 5 i R

u mnie problem był z 5 i R a jak juz wysiadły 1 i 2 to poszukałem i znalazłem właśnie wyrąbane "gumki" na tym łączniku. on jwst odpowiedzialny za prace drązka lewo-prawo.

Tytuł:
PostNapisane: 17.kwi.2006 10:30:01 
Użytkownik

panowie
odpowiedzcie mi na pytanie, dlaczego jesli pospsuly by sie te gumki to nie mozna wziac na "luz" samochodu i dlaczego mialem mocne szarpanie przy ruszaniu i smrod sprzegla. Z tego co wiem to jesli wysypie sie ten łącznik to dzwignia zmiany biegow strasznie lata na wszystkie strony, a u mnie czegos takiego wogole nie ma, drazek stoii tak jak stal (prwidlowo).??? No ale moze sie myle

Tytuł:
PostNapisane: 22.kwi.2006 06:07:29 
Użytkownik

witam wszystkich
autko juz zreperowane, wymieniona skrzynia i nowa tarcza sprzegla.
Prawdopodobnie zblokowalo skrzynie biegow i na luzie byl jakis bieg i po wlozeniu lewarkiem biegu wchodzil "jeden na drugi", dla zainteresowanych powiem ze zalozylem skrzynie od audi 90 2,3 20V i wszystko jest w porzadku, oznaczenia skrzyni byly troche inne, ale wszystko pasowalo i skrzynie wygladaly identycznie. Gumki i jablko przy lewarku i przy skrzyni (te od drazka zmiany biegow) byly w super stanie wiec ich nawet nieruszalem.
Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1