.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 04:48:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1,8 '95r.]Gubi olej
PostNapisane: 16.maja.2006 05:45:12 
Użytkownik

Witam mam problem moja audiczka gubi olej tylko niewiem którędy ucieka. Osłona pod silnikiem jest mokra od oleju z lewej strony. Nie są to zbyt duże ubytki ale troche denerwuje że ubywa i ta osłona jest w oleju. Jeśli ktoś by miał jakiś pomysł którędy on ucieka to bym był wdzięczny.Audi A4 1,8 1995r.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2006 05:51:57 
Użytkownik

Ja własnie zatamowałem wyciek a problem tkwił w pękniętej rurce plastikowej (takie kolenko), która wychodzi z silnika, łączy się z gumowym wężem, który z kolei wchodzi do rury powietrza biegnącej do przepustnicy. Pęknięta była plastikowa końcówka tej rury na złączeniu z gumowym wężem.

-plastikowe kolanko: 91zł
-oring: 16zł
-wymiana: 90zł (trzeba ściągnąć kolektor)
-zdrowy silnik: bezcenne

Tytuł: Gubi olej
PostNapisane: 16.maja.2006 07:50:26 
Użytkownik

To tzw odma która wychodzi z silnika pod kolektorem ssącym mówił mi mechanik że to częsta wada że te kolanko pęka , sprawdzałem i u mnie jest całe wiec będe szukał dalej
Ale dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2006 08:35:47 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C7
Ja miałem bardzo podobny problem. Filtr oleju i chłodniczka oleju była wciąż mokra a właściwie to wręcz kapało z nich. Najpierw podejrzewałem uszczelkę pomiędzy chłodniczką oleju a silnikiem i wymieniłem ją podczas zmiany oleju (8zł). Nic to jednak nie dało. Następnie zobaczyłem że z mojej odmy na rozgrzanym silniku wydobywa się taka "para olejowa". Naprawiłem i to, a wyciek dalej był. Drążyłem temat dalej i znalazłem. Przyczyną był czujnik ciśnienia oleju (umiejscowiony nad filtrem). Ciekło przy złączu a nie widać było tego ponieważ na złączu tym był gumowy kapturek. Proponuję zdjąć ten kapturek, uruchomić silnik i obserwować... Dobrze byłoby zobaczyć także odmę jak sugerował kolega i ewentualnie uszczelkę pomiędzy chłodniczką oleju a silnikiem.

Co do wymiany odmy to niema konieczności ściągania kolektora. Ja przy wymianie odchyliłem jedynie alternator.

Audi A4 1,8 125 KM, ADR + LPG II-gen
Audi 80 B3 1,8 90 KM, PM + LPG II-gen
i inne....

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2006 11:19:13 
Użytkownik

Sprawdzę gdyż zawsze oglądałem na zimnym silniku

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1