foxbat napisał(a):
Masz teraz 115KM (to znaczy tyle było seryjnie) a wstawisz ok. 140KM. Pisząc "silnik" masz oczywiście na myśli również cały osprzęt no i jeszcze komputer z wiązką elektryczną? Bo niestety to też trzeba wstawić. A przed wstawieniem tego 16V dobrze by było zrobić mu remont generalny - przy 200tkm może mu się należeć.
Koszt całej takiej przekładki - jeżeli nie zrobisz tego sam w swoim warsztacie - zbliży się mocno do wartości samochodu - wyniesie co najmniej kilka tys. zł. I długo będzie trwało wyregulowane wszystkich problemów.
Kolejna kwestia to przeniesienie napędu - jeżeli nie masz Quattro to pakowanie 140KM na jedną oś nie jest chyba zbyt dobrym pomysłem - ja mam teoretycznie 133KM przenoszone tylko na przód i już wiem, że następne Audi to musi być Quattro - na I i II biegu ciężko nie zerwać przyczepności przy żwawszym ruszaniu, przyspieszanie w zakrętach też jest kłopotliwe.
Wniosek: potrzebujesz więcej mocy - sprzedaj to co masz teraz i kup Audi z silnikiem V6 2.8 (174KM lub 193KM) albo 2.3 7A (170KM)
Dziękuję Wam za odpowiedzi - nie robię przekładki
(za duży koszt - a satysfakcja nie koniecznie gwarantowana)
Mam jeszcze inne pytanie - Jaki jest koszt remontu 2.0 ABK?
(Wał, pierścienie, głowica no może bez wału - nie wiem w jakiej kolejności remont wykonywać - mój silnik ma apetyt na olej 1L/ok.800-1000km)