.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.cze.2025 18:31:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1.9TDI] brak mocy kopci pomocy!!
PostNapisane: 03.lip.2006 09:51:40 
Użytkownik

mam big problem z moja B4 mianowicie.
wsyzstko bylo ok do pewnego dnia autko maksymalnie oslablo
i kopci czarnym dymem ze jak jade autostrada to czarna chmura jest za mna!!
slychac turbo ale co dziwne ptzy 1500 bor a nie jak zawsze kolo 2000obr!! filtr powietrza byl wymieniany miesiac temu, oleju nie bierze wody nie ubywa nie mam pojecia co to moze byc;( POMOCY

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 10:13:33 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
1) Leć przywitać się do NEWBIE
2) Oj nie zadał sobie kolega trudu aby poszukać w archiwum. ;-)
3) Rozwiązanie: dziura w wężach gumowych łaczących intercooler z turbosprężarką , albo w jednej albo w drugiej gumie. Ewentualnie poluzowały się opaski i któraś z rur spadła i turbina pompuje w powietrze. Naprawa powinna trwać nie dłużej niż godzinę, przyda się dostęo do kanału (lepiej widać ic oraz rury od spodu.) Jesli dziurka jest maleńka - użyj "powertape" ale szukaj od razu drugiej rury (droga i ciezko dostac ale moze dasz radę), jeśli dziura jest duża - od razu szukaj drugiej rury.

PS: pierwszy :P

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 10:48:06 
Użytkownik

dzieki za info juz ide sprawdzic polaczenia ostatnio mialem pekniecie rury miedzy tyrbem a kloektorem ssacym nie miAL mocy ale tak nie kopcil dlatego zglupialem
dzieki jak co to jeszcze napisze co z tym intercoolerem

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 11:53:34 
Użytkownik

smiem powiedziec o allachu
dokladnie tak jak pisales rura miedzy turbem a intercollerem ma przeciecie okolo 10cm!!
to opanuje ale zauwazylem niepokojaca rzecz mianowicie:

przy kolektorze ssoncym jest jakby zawor z ktorego wychodzi wezyk gumowy potem przechodzi w bakielit ktory idzie do zaworka przy filtrze powiertza okazuje sie ze ten wezuk gumowy jest zatkany jakby obcietą i wepchniętą głęboko śrubą ( jak dmucham to zero przeplywu powietrza!!) jak dmuchnolem w bakielitowy wezyk to zaczelo ssac powietrze.
pytanie moje (asekuracyjnie bo nie wiem co z ta sruba) czy to tak ma byc ta sruba czy wymienic ten wezyk??
nie wiem ale mam domysl ze moze to byc do serwa hamulcow bo mam slabe chamulce!! co zrobic????

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 12:24:23 
Użytkownik

pasierb napisał(a):
smiem powiedziec o allachu
dokladnie tak jak pisales rura miedzy turbem a intercollerem ma przeciecie okolo 10cm!!
to opanuje ale zauwazylem niepokojaca rzecz mianowicie:

przy kolektorze ssoncym jest jakby zawor z ktorego wychodzi wezyk gumowy potem przechodzi w bakielit ktory idzie do zaworka przy filtrze powiertza okazuje sie ze ten wezuk gumowy jest zatkany jakby obcietą i wepchniętą głęboko śrubą ( jak dmucham to zero przeplywu powietrza!!) jak dmuchnolem w bakielitowy wezyk to zaczelo ssac powietrze.
pytanie moje (asekuracyjnie bo nie wiem co z ta sruba) czy to tak ma byc ta sruba czy wymienic ten wezyk??
nie wiem ale mam domysl ze moze to byc do serwa hamulcow bo mam slabe chamulce!! co zrobic????

Ja tez mam tak zaslepione i auto śmiga jak sztan. Doprowadź rury do porządku i jeśli motor zacznie śmigać jak nalezy - wtedzy będziemy szukać dalej ;-)

PS: Allahu ? :): Tego jeszcze nie grali :): :diabel: ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 15:06:18 
Użytkownik

z rura jest problem nie ma na rynku zamiennikow;( oryginal jest ale za 400zl;((polepilem to powwer tasmą i zobaczymy bo zaraz robie jazde prubna:] a co do tego wezyka to sprubuje go wyminic na normalny (bez knebla) i zobaczxe jaki bedzie efekt
kumpel ktory ma warsztat slysza ze cos takiego daje sie zeby oszukac analizator spalin na przegladzie!!
aha jak przygazowalem teraz autko to wszedzie mam sadze!!!!!
po jezdzie probnej zdam relacje:]

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2006 15:32:07 
Użytkownik

Wrucilem z testow
auto odzyskalo sile:] ten wezyk wymienilem na nowy i nie wiem co na ten temat powiedziec
mam dziwne wrazenie ze chamulce sie poleprzyly.

Tytuł:
PostNapisane: 04.lip.2006 07:05:15 
Użytkownik

pasierb napisał(a):
Wrucilem z testow
auto odzyskalo sile:] ten wezyk wymienilem na nowy i nie wiem co na ten temat powiedziec
mam dziwne wrazenie ze chamulce sie poleprzyly.

Co do rury to szukaj na Allegro B4-rek po wypadku , ja tak nabyłem dla siebie taką rurę z powypadkowego B4 TDI. Koszt 80 zł.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1