.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 17:58:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1.6] Problem z niskimi obrotami
PostNapisane: 09.lip.2006 12:57:59 
Użytkownik

Witam! Mam pewien problem z moja Audi A4 1.6.

1) Otóż czasem po odpaleniu silnika mam przez chwile wahania niskich obrotów, tak wskazowka waha sie od 800 do 1200obr/min i trwa to okolo 3-4sek.

2) Teraz drugi problem z obrotami, powazniejszy. Otoz dwa dni temu odpalalem silnik, a ten natychmiast tracil obroty i gasl. Tak bylo ze 4x pod rzad, az w koncu ruszyl. Wczoraj ta sama sytuacja. Bardzo mnie to niepokoi.

Ktos moze sie z takimi sytuacjami spotkal? cos moze poradzic?

Tytuł: Re: [A4 1.6] Problem z niskimi obrotami
PostNapisane: 09.lip.2006 15:23:09 
Użytkownik

sucat napisał(a):

1) Otóż czasem po odpaleniu silnika mam przez chwile wahania niskich obrotów, tak wskazowka waha sie od 800 do 1200obr/min i trwa to okolo 3-4sek.

2) Teraz drugi problem z obrotami, powazniejszy. Otoz dwa dni temu odpalalem silnik, a ten natychmiast tracil obroty i gasl. Tak bylo ze 4x pod rzad, az w koncu ruszyl. Wczoraj ta sama sytuacja. Bardzo mnie to niepokoi.

Ja nie uzytkuje samochodu ale moja matka i mamy to samo :
1) chyba normalne :P
2) pewnie jak podłaczysz vaga będzie 'niski poziom sygnału z kluczyka" czyli typowe, u nas mechanik męczy i męczy i nic narazie nie poradził i jeździmy na zapasowym kluczyku i jest spokój (ale podobno tak nie wolno.. )
Ten temat byłe niedawno poruszany..

Tytuł: Re: [A4 1.6] Problem z niskimi obrotami
PostNapisane: 09.lip.2006 15:32:22 
Użytkownik

sucat napisał(a):

Jesli chodzi o falowanie obrotow po zapaleniu silnika to proponuje sprawdzic:
1) Sonda Lambda - mozliwe ze Ci padla i obroty wariuja
2) Przpustnica - 2 tyg. temu to przerabialem - sprawdz czy jak na rozgrzanym silniku dodasz lekko gazu to czy obroty Ci nie wariuja. U mnie po dodaniu lekko gazu i puszczeniu wskazowka obrotomierza spadala nawet do ok 500obr/min potem wedrowala w gore do ok 1100 i znow w dol i tak przez wlasnie 2-3 sek.

Mechanik przeczyscil mi jakimis preparatami w spraya przepustnice i nie zapeszajac autko jezdzi jak nowe.

3) jeszcze mozesz sprawdzic silniczek krokowy - jest zaraz przy przepustnicy - jesli nazbieralo sie tam nagaru to tez moze powodowac takie wahania obrotow.

PS.
Mechanikiem nie jestem wiec jesli cos jest zle to bardzo prosze o niezbyt drastyczne komentarze ;-) W koncu chce tylko pomoc hehe :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 21:00:00 
Klubowicz

tak jak mówi ciku
mogą to też być inne pryczyny nawet takie błache jak filtry. Przynajmniej w moim przypadku warjował mi na niskich obrotach wymieniłem zapchany filtr paliwa i jak ręką odjął. Zobacz też aparat zaplonowy :peace:

Było --> A4 1.8 ADR [B5] :-)
Było --> A6 1.9 TDI AFN [C5] :-)
Było --> Audi 100 2.3E NF [C3] :-(
Jest --> Audi A6 2.4 AGA [C5] :-)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.lip.2006 22:21:44 
Użytkownik

Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze, to stawiam zdecydowanie na silnik krokowy (notka o znacznym falowaniu obrotów).

Ewentualnie podpowiem, bo jestem znajomym autora tego tematu, że problem po odpaleniu i wciśnięciu błyskawicznie gazu silnik robi te powiedzmy 4rpm, ale później od razu obroty maleją i silnik gaśnie (nie reaguje na późniejsze wciśnięcie hamulca).

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1