.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lip.2025 23:45:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B2 quattro] - kasowanie luzu w napedach
PostNapisane: 11.lip.2006 11:02:36 
Klubowicz

Z racji na powazne zapedy odnosnie tego samochodu, bardzo prosze o pomoc w temacie. Luz obecnie jest maly, ale istnieja powazne podejrzenia ze sie powiekszy - chce byc przygotowany :)

1.) Czy to jest wykonalne ?
2.) Co do tego potrzeba oraz ew. gdzie mozna to zdobyc ?
3.) Bardzo prosze rowniez o wszelkie wskazowki na ten temat.
4.) Dodatkowo jaki tam olej zalac do skrzyni i mostu aby maksymalnie zabezpieczyc naped przed zuzyciem pod duzym obciazeniem....Myslicie, ze dobry syntetyk o zalecanych przez Audi parametrach da rade ? Czy moze jakies cosik bardziej wyrafinowanego ?

W zamian za cenne info oferuje pozyganko w bestii w najblizszym mozliwym terminie :P

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 14:26:16 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Kolega kiedyś w sowim B2 jakoś wał cofał, bo mu frezy już się troche wyrobiły, muge sie go spytac o dokladniejsze info ja chcesz

Aha fura jezdzila w rajdach i jezdzi do tej pory wiec wytzrymalosc konstrukcji sprwdzona :peace:

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 15:12:21 
Klubowicz

Zapytaj jmm jesli mozesz. W koncu kazde info sie przyda. Musze podpytac voj2sa, moze cos powie, jak nie to sie go schleje :P On cos o podkladkach mowil. Moze hans dowali cos od siebie, bo chyba sie ludzie boja pisac w moich watkach - nikt jak zwykle nic nie mowi :P

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 15:14:33 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
nie wiem co ty tam chcesz poprawiac ale jedyne luzy ktore moga sie powiekszyc i mozna je skasowac to na wale a konkretnie na frezach pzegubow, wzglednie na polosiach . proste jak barszcz ... klikasz spawarka elektryczna lub migomatem po frezie na wale lub polosi robiac nieiwlkie smarki ... najlepiej na calym obwodzie rowomiernie. pozniej bierzesz przegub i nabijasz go na frez. przegub scina nadmiar spawu a reszta kasuje luz i masz sztywne przeguby :) skrzyni nie radze rozbierac ani mostu ale i tak nie sadze zeby sie tam cos zepsulo. zalej to tylko dobrym syntetykiem i wymieniaj regularnie to masz gwarancje dozywotnia ze nic sie nie rozleci . najwazniejsze zeby nie dopuscic do pracy skrzyni i mostu w przepracowanym, przegrzanym i brudnym oleju

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 15:27:00 
Klubowicz

hans napisał(a):
nie wiem co ty tam chcesz poprawiac ale jedyne luzy ktore moga sie powiekszyc i mozna je skasowac to na wale a konkretnie na frezach pzegubow, wzglednie na polosiach . proste jak barszcz ... klikasz spawarka elektryczna lub migomatem po frezie na wale lub polosi robiac nieiwlkie smarki ... najlepiej na calym obwodzie rowomiernie. pozniej bierzesz przegub i nabijasz go na frez. przegub scina nadmiar spawu a reszta kasuje luz i masz sztywne przeguby :) skrzyni nie radze rozbierac ani mostu ale i tak nie sadze zeby sie tam cos zepsulo. zalej to tylko dobrym syntetykiem i wymieniaj regularnie to masz gwarancje dozywotnia ze nic sie nie rozleci . najwazniejsze zeby nie dopuscic do pracy skrzyni i mostu w przepracowanym, przegrzanym i brudnym oleju

Dziekuje Panu serdecznie :)
Mam nadzieje, ze dasz sie zaprosic na testy :P

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 18:05:49 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
To ja się podepnę pod temat związany z olejem :)

A mianowicie, wiecie gdzie możan kupić korek spustowy do tylnego mostu bo mi się strasznie koło niego most poci :(
Tam są jakies podkładki, czy jak, w sklepach rozkładają ręcę :)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 18:15:39 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
nie ma zadnych podkladek. korek dostepny tylko w ASO i nie zdziw sie jak bedzie na taki klucz ktorego nie masz :peace:

zuru napisał(a):
Dziekuje Panu serdecznie :)
Mam nadzieje, ze dasz sie zaprosic na testy :P

pewnie ze tak :) a co , jakies 2.2T z wodotryskiem planujesz ? :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 11.lip.2006 18:20:40 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
jmm napisał(a):
To ja się podepnę pod temat związany z olejem :)

A mianowicie, wiecie gdzie możan kupić korek spustowy do tylnego mostu bo mi się strasznie koło niego most poci :(
Tam są jakies podkładki, czy jak, w sklepach rozkładają ręcę :)
Wkręć go jak stary hydraulik na konopie i silicon, zawsze działa ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1