.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.kwi.2025 18:39:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak temperatura wody w audi 2,3 NG
PostNapisane: 09.sie.2006 10:26:08 
Użytkownik

Witam posiadam audi coupe 2,3NG 10V , w kwietniu wymieniałem chłodnice na nową zamiennik valeo , ciezko byłą ją znaleźć ale mam . Teraz mam problem albo i nie :) , mianowicie w takich temperaturach jakie obowiązują na zwnątrz czyli 20-25 stopni wentylator włacza się po 15 min jazdy w miescie , włącza się co 30 sekund na 5 sekund , temperatury wody nie znam bo niestety uszkodził mi się czujnik którego nie mogę nigdzie dostac :( ale woda się nie gotuje byłem w dłuzszej trasie i spoko , tylko często i dosyc szybko się włacza wentylator , czy moze jest do wymainy termostat????????? jezeli ktos wie proszę o pomoć , bo nie chce wymieniac termostaty na marne , czekam na pomoc , pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 17:31:29 
Użytkownik

To że w ruchu miejskim włącza się wentylator to w tym silniku norma, szczególnie w takie lato jakie niestety się już chyba skończyło. W trasie temp powinna być w granicach 90 -92st.C natomiast w moim wozie w mieście wzrasta do 97-99st.C no i włącza się wentylator. A jak włączę klimę to wyje już dość mocno. Z doświadczeń z moim samochodem na razie wynika że właściwie w ruchu miejskim wentylator chodzi przez większość czasu, a temp nie spada poniżej 95 st.C. Moje autko ma klimę więc chłodnica klimy zasłania chłodnicę wody i stąd mam przed silnikiem jeszcze jedną małą chłodnicę.

A pytanie mam takie - ile zapłaciłeś za chłodnicę, powiedz coś o niej więcej (jak wykonana), Moja trochę już cieknie i powoli przymierzam się do wymainy...

Audi 80 B2 1.6D JK 1999 - 2006r.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 18:43:09 
Użytkownik

ja w ruchu miejskim mam tez 99 C i wentylatoe sie załancza na pare sekund ale czesto i tak ma być

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 21:17:31 
Użytkownik

Auto: B4
Ja u siebie, w bliźniaczym silniku mam tak samo jak u Was.

Jeżeli macie czas, ochote i piwo :D to możecie zajrzeć miedzy chlodnice klimy i wody - tam czesto jest syf, ktory blokuje dostep swierzego powietrza... dodatkowo można starą chłodnicę przeczyścić karcherem, to samo z chłodnicą klimy... Czasem takie cos pomaga :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 07:19:18 
Użytkownik

Szczerze mówiąc to z początku myślałem, że tak wysoka temp. podczas jazdy po mieście to coś nie tak - poprzednio miałem diesla i trzeba było mocno się napracować żeby przekroczyć 95st.C - a w NG coś takiego robi się od stania na skrzyżowaniu. Czyżby te silniki nie bardzo lubiły jazdę po mieście?

Audi 80 B2 1.6D JK 1999 - 2006r.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 09:31:14 
Użytkownik

Dzięki za tyle informacji , teraz juz wiem ze tak musi byc , faktycznie temperatura oscyluje w granicach 99stopni w miesice , ja chłodnice mam nową i nie mam klimy więc jest czysta :) , kupiłem zamiennik valeo 883863 jest trochę inny niz orginał ( za to tanszy 3 razy :) bo zamiennik kosztował mnie 420zł a orginał 1200zł ) jezeli się porówna valeo zamiennik jest deko mniejszy i trzeba 2 patenty opracować aby przymocowac , chłodnice było cięzko znaleźć , aby się wydawało ze silnik 2,3NG niegdys był najpopularniejszym w C3 cygarach , cuope , C4 itp. w kazdym sklepie gadali co innego . Dzięki forum audi klub Polska dowiedziałem się czego szukać i jak zamontować i czy będzie dobrze , no i jest hehe. Chłodnica jest jak narazie spoko mam ja 4 miechy i te temperatury co były w lipcu wytrzymała bez problemu ani jednego wycieku czy tez zagotowanai wody , tylko ten wentylator napiera czesto i szybko dochodzi do temperatury górnej po 10min jazdy w miescie , dziwne ale chyba tak musi byc jak piszecie ze macie podobne przypadki tylko czy to zdrowe dla silnika ??? dzięki za rade i jak by ktos kiedys miał problem z takim silnikiem i coupe to moj gg 2250937 moze cos podpowiem , aha i moze wiecie gdzie kupic przeguby z całą osią , dobre uzywki najlepiej bo nowe po 190zł jeden a na osce są 2 sztuki więc komplet znów sporo by mnie kosztował , aj te Audi moze i ładne ale kosztowne również są , pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1