.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.kwi.2025 00:40:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hamulce w 80 b4 ABT
PostNapisane: 10.sie.2006 21:28:29 
Użytkownik

Witam. Moje audi ma słabe hamulce. Z tyłu mam jeszcze bębny, nowe klocki, przód z tyłu są jeszcze ok, wszystko odpowietrzone ale hamulce nadal są słabe. Prosze o opinie użytkowników Audi 80 czy też macie słabe hamulce. Trzeba mocno przycisnąć pedał aby samochód dostatecznie hamował.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 22:21:48 
Użytkownik

Odpowietrzyles dobrze to powinno hamowac ale skoro sa slabe to beben juz jest mocno wytarty i dopiero przy koncu blokuje. Ciekawe czy tarcze przednie masz grube dosyc i jakie klocki zalozyles bo to tez bardzo wazne a jedyna rada co do bebnow to kup kalafonie taka jak bursztyn i rozetrzyj ja w bebnie ale dosyc duzo to pomoze.Najlepiej sprawdzac hamulce jak pada deszcz i jest podloze dosyc gladkie wtedy do dechy trzymasz mocno kierownice na wprost i patrzysz w ktora strone auto ucieka

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 22:38:28 
Użytkownik

może też być przyczyna tego że już jest stary płyn hamulcowy zobacz czy któres oło mocniej się nie grzeje

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 23:42:28 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Hamulce moga byc jeszcze zapowietrzone i moze jeszcze raz trzeba je odpowietrzyc zaczynajac od prawego tylnego kola. Na przegladzie technicznym na rolkach od razu byloby widac co jest grane z hamulcami. Tak jak Jack napisal bebny (oryginalne) sa juz zuzyte w srodku i przez to nie ma pelnej sily hamowania. Mozna wymontowac beben i zmierzyc jego wewnetrzna grubosc. Wymien sobie tez plyn hamulcowy na nowy (DOT-4 lub 5) bo tak naprawde plyn hamulcowy powinno sie wymieniac co 2 lata, jednak malo kto to robi. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2006 12:06:03 
Użytkownik

moim zdaniem może to być servo. zobacz przewód idący od kolektora do serva. Chyba że przed zmianom klocków i szczęk było ok. to jest to wina daremnych klocków i szczęk miałem już taki przypadek. pozdawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2006 12:12:00 
Użytkownik

Auto: B4
Wczoraj u siebie zmienilem klocki z przodu, hamulce tez slabe mam, slabe w takim sensie, ze pedal dosc gleboko musze wcisnac, zeby zahamowac, ale jak wcisne go do oporu, to ABS sie juz wlacza, czyli w sumie hamują dobrze... Klocki mam raczej dobre, bo Ferodo kupione w intercarsie...

Tak samo mialem jak wymienilem klocki z tyłu, po ok 100-200km kloce sie dotarły i wszystko działa dobrze, jezeli po wymianie nie przejechales jeszcze tych 200km, to poczekaj, niech się klocki ułożą...

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2006 12:37:56 
Użytkownik

Witam. Na klockach przejechałem już jakieś 500km. Z tyłu sa bębny ale mechanik powiedział że są w dobrym stanie więc ich nie wymieniałem. Postawiłem samochód na 4 kołkach odkręciłem wszystkie koła i zaczalem odpowietrzać układ hamulcowy. Odkręcilem każdy od powietrznik i pomału zacząl spływać płyn, ewentualnie wypchał powietrze. Później zakręciłem wszytsko i zacząłem odpowietrzać każde koło kolejno począwszy od tyłu. Efekt, hamulce są dostateczne lecz musze dosyć mocno i nisko wcisnąć pedał aby hamował.

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2006 17:06:28 
Użytkownik

Auto: B4
Jak odpowietrzales ten uklad?? Ja robie to zawsze w 2 osoby - jedna pompuje pedalem 3-4 razy i na koniec trzyma wcisniety ile sie da. Teraz druga osoba luzuje odpowietrznik (na nim przezroczysta rurka, zeby bylo widac ewentualne pecherzyki powietrza). Teraz plyn scieka, a osoba, ktora cisnie pedal nie przestaje i czeka, az wpadnie do podlogi. Nastepnie osoba przy kole zakreca odpowietrznik i dopiero teraz można puścić pedał... Czynność powtarza sie do momentu, kiedy nie bedzie pecherzykow :D

jeżeli robisz to w podobny sposob, to raczej dobrze odpowietrzysz...

A powiedz jeszcze jakie kupiłeś klocki? I czy przy wymianie tarcze mialy juz duzy rant?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1