.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.maja.2025 17:38:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana amortyzatorów w B4 Avant - proszę o radę !!!
PostNapisane: 09.sie.2006 18:11:28 
Użytkownik

Witam
W sobotę przymierzam się do wymiany kompletu amortyzatorów w B4 Avant (łącznie z osłonami i odbojami) oraz tulei wahaczy.
W związku z tym może poradzicie mi jak do tego się zabrać i z przodu i z tyłu. Czy macie jakieś wskazówki które mogły by mi ułatwić wymiane tego zestawiku??? Mam ściągacze do sprężyn ale jeszcze tego sam nie robiłem i nie chcę z czymś nawalić !!! I jeszcze te tuleje na wahaczach - czy to coś skomplikowanego? bo patrząc na te tuleje (kształt kielichów) to nie powinno to być skomplikowane???
No ale czekam na Wasze wskazówki i rozjaśnienie mojego umysłu :)
Z góry dzięki
Hej

A6 Avant, 1.9TDI - 115KM (AJM), 2001r.prod
Obrazek Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 19:37:37 
Klubowicz

Auto: AUDI
Amorki zrobisz sam - nie jest to trudne, ale z tulejkami wahaczy to daj sobie spokój. Wymontuj wahacze i zawieź do mechaniora niech ci wymieni te tulejki. Do ich wyciśnięcia (i ponownego wciśnięcia nowych) potrzebna jest praska hydrauliczna.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 19:46:38 
Użytkownik

nie do końca tulejki wahaczy wymienisz też sam...wystarczy troszke pomysłu i siły..a np. użyłem do tego imadła...więc dasz rade sam ale troszke zabawy jest.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 20:06:23 
Użytkownik

max przy okazji zmien górne mocowania amortyzatorów z łozyskami ..

robota prosta i szybka ..
przynajmniej jesli idzie o wymiane amorów z przodu..
Sciągaczem do sprezyn dysponujesz ?? imbusem 7 ,kluczem oczkowym gietym 22 albo 24 do nakretki na górnym mocowaniu amora , dobra zabke hydrauiczna do odkrecenia nakretki mocujacej wkład amora do kolomny .. 17 do koncówki drazka kierowniczego, łacznik tabilizatora i 22 x2 do odkrecenia kolumny od zwrotnicy
Obrazek
Obrazek

Audi 80 B4 AVANT 1,9TDI `95
Gumowce 50zł
Widły 20zł

Wrażenia z rozrzucania gnoju BEZCENNE!!!

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 12:29:49 
Moderator

Ja sobie do tego celu kupiłem jeszcze takie klucze.
http://www.allegro.pl/item113221593_amo ... k_vag.html
baaaardzo ułatwiły prace. Ale jeśli masz troszkę narzędzi to dasz sobie radę i bez nich.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 12:45:09 
Wulkanizator

Wiedzmin napisał(a):
max przy okazji zmien górne mocowania amortyzatorów z łozyskami ..

robota prosta i szybka ..
przynajmniej jesli idzie o wymiane amorów z przodu..
Sciągaczem do sprezyn dysponujesz ?? imbusem 7 ,kluczem oczkowym gietym 22 albo 24 do nakretki na górnym mocowaniu amora , dobra zabke hydrauiczna do odkrecenia nakretki mocujacej wkład amora do kolomny .. 17 do koncówki drazka kierowniczego, łacznik tabilizatora i 22 x2 do odkrecenia kolumny od zwrotnicy

dodałbym jeszcze ściągacz do końcówek drażków - można młotem ale po co masakrę robić? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 14:30:25 
Moderator

Geometrię później sobie sprawdź.
Ściągacze są na allegro po 29zł. Przydają się.

Tytuł: [b4 tdi] tulejka
PostNapisane: 10.sie.2006 19:29:29 
Użytkownik

Z wymiana tulejek tylnych mozesz mieć troche problem bo ciezko potem je zalożyć, ale można ja załozyć nie posiadajac prasy, wystarczy śruba długa która przejdzie przez środek tulejki z jednej strony blaszka z drugiej strony tez blaszka i nakretka i stopniowo zakręcasz to nakretke a tulejka pomału wchodzi troche to ciezka robota ale dałem jakos rade :)

Tytuł: Re: [b4 tdi] tulejka
PostNapisane: 10.sie.2006 21:38:47 
Użytkownik

jjacek18 napisał(a):
Z wymiana tulejek tylnych mozesz mieć troche problem bo ciezko potem je zalożyć, ale można ja załozyć nie posiadajac prasy, wystarczy śruba długa która przejdzie przez środek tulejki z jednej strony blaszka z drugiej strony tez blaszka i nakretka i stopniowo zakręcasz to nakretke a tulejka pomału wchodzi troche to ciezka robota ale dałem jakos rade :)

tez niedawno to przerabiałem, do ich wymiany trzeba ropiac korektor siły hamowania zeby opuscic belkę dodam jeszcze ze lepiej zeby ta śruba była wzmacniana zwykłe sie ukrecały i radziłbym jeszcze znalesc konkretny ceownik z przewierconym otworem na srube bo jak tulejka wejdzie na głebokosc belki to blaszka juz nic nie pomoze ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sie.2006 18:11:08 
Użytkownik

No i po robocie. Faktycznie nie było tak strasznie. Dałem sobie spokój z tymi tulejkami - z tym pojadę raczej na warsztat, ale to przy okazji bo narazie nie wymagają natychmiastowej interwencji. Nadmienię że wynik z badania na przeglądzie miałem - przód 65%, tył 45%. Po rozkręceniu śruby trzymającej amortyzator w kolumnie stary amorek poprostu się wylał. Był kompletnie rozszczelniony i jakby pęknięty w jednym miejscu na zgrzewie. Dziwne były to amortyzatory , jakieś cienkie i zgrzewane w górnej części ??? Tak jedna jak i druga strona - kompletny szrot. Łożyska amortyzatorów nie były również w najlepszej kondycji - wymienione oba. Z tyłem było lepiej. Wymiana tylnych amortyzatorów w Avancie to bajeczka. Odkręcasz cztery śróby i cały McPerson na wierzchu.
I wreszcie nastała cisza - zero stuków i puków. Nadmieniam, że z przodu zamontowałem najtańsze amortyzatory z Allegro tj. GPD za 35zł/szt, na tył dałem gazówki marki SFEC również z Allegro 45zł/szt. Jak długo na nich pojeżdżę to nie wiem. Narazie jest wszystko OK. Stwierdziłem, że jak mam wydać minimum 150zł za sztukę i na dziurze go stracić to wymienię 4 sztuki za tą cenę i wymienie nawet 2 razy w roku - tym bardziej, że zrobię to sobie sam!!! No tak narazie mi się wydaje, ale o konkretach jazdy i wytrzymałości możemy pogadać za kilka miesięcy.
Wnioski: nie ufajcie wynikom badań diagnostycznych. Trzeba mieć swoje wyczucie w sprawie.

A6 Avant, 1.9TDI - 115KM (AJM), 2001r.prod
Obrazek Obrazek Obrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1