.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.kwi.2025 17:20:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Czy nie uważasz że nasze niunie troche się sypią?
Ankieta wygasła 14.wrz.2006 20:24:07
Każde jeżdżone auto tak ma 33%  33%  [ 2 ]
Nie. Posty pisane są po to by się uczyć 67%  67%  [ 4 ]
Te auta to padliny chyba 0%  0%  [ 0 ]
Chyba zmienię markę 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: c3 Hamulce padają
PostNapisane: 25.sie.2006 20:24:07 
Użytkownik

Od kilku dni obserwowałem prece pedału hamulca. wydawała sie conajmniej dziwna mianowicie po przejechaniu w mieści kilkudziesięciu kilometrów pedał hamukca stawał się twardy i mało ruchliwy do tego stopnia, że auto wydawało się być mułowate a światła hamulca nie gasły. Dzisia stwierdzam z przerażeniem że na 1/2 skoku pedału to praca jałowa, pyry nic nie działa. Dopiero po mocnym naciśnięciu auto zaczyna zwalniać. Sytuacja była na tyle do d..py że byłem 100 pare kilometrów od domu....w polu właściwie. Dlaczego pompa mi to zrobiła? I co oprócz chyba najlepszej wymiany można tam jeszcze zrobić>>>>>jakieś oringi? Czy ktoś praktykował???????

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2006 21:37:04 
Użytkownik

Cześć! Ostatnio, ten temat (hamulce C3), był kilka razy poruszany. "Szukaj" lub jeśli chcesz poczytać o awarii pompy hamucowej ze stopu aluminium, to wejdź w mój "PROFIL" i "Znajdź wszystkie posty Lake" na ten temat.
PS.
Pytanie, czy to pompa hamulcowa, czy wspomagania?
Przyczyn może być wiele i mogą się sumować... Pompa wspomagania ma dwie sekcje (maglownica/hamulce). Jeśli się kręci (naciąg paska!!!), nie przecieka i jest dobry olej, to przeważnie nie ma co w sekcji hamulcowej ruszać (dwa tłoczki pod korkami bliżej koła pasowego i przewód ciśnieniowy przy kółku pasowym). Ale to twardnienie hamulca, to jakby właśnie zanik wspomagania ...
Sprawdź, jak auto zjeżdża z górki i hamuje (uważaj!) po zgaszeniu silnika, na luzie (nie pracuje pompa wspomagania, tylko akumulator ciśnienia - przeważnie w starych C3 nie działa). Auto mułowate... a może hamulce się blokowały? Itd.

Pozdrowienia.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1