.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 06:40:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pekajace kolektory w KG
PostNapisane: 20.sie.2004 10:47:02 
Użytkownik

Dobralem sie ostatnio do kolektora wydechowego w 200 (silnik KG) bo przebicia byly juz zbyt dokuczliwe... Myslalem ze powymieniam uszczelki i wszystko bedzie ok ;) Juz po zdjeciu kolektora dolotowego zauwazylem pekniecie na kolektorze wydechowym przy 4 cylindrze... :| Stwierdzilem, ze w zwiazku z tym wymienie kolektor (mam druga taka niunie na graty wiec nie mialem problemu) Kiedy zaczalem dobierac sie do drugiego kolektora zauwazylem ze jest on tak samo pekniety... Po wymontowaniu go z samochodu zauwazylem dwa kolejne pekniecia od dolnej jego strony :/ Po zdjeciu tego pierwszego, okazalo sie ze tez jest od dolu popekany w tych samych miejscach jak ten drugi :zly: Co ciekawsze, to na drugim widac ze byl juz spawany w tych miejscach i znowu popekal. Najwyrazniej jest to wada konstrukcyjna i zastanawiam sie teraz co z tym zrobic :| Any ideas :?:

Moze ktos z Was przerabial juz ten problem :|

Postaram sie wstawic zdjecia tego badziewia :(:

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2004 11:07:22 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Ja juz przerabialem ten temat, przy okazji wymiany uszczelki pod glowicą. Kolektor wydechowy byl dziwnie pekniety, pospawalem go i zalozylem. Kiedyś wydawalo mi sie ze on peka od temp czy cos takiego. Czytajac wypowiedz jakiegoś fachowca dowiedzialem sie, ze one nie pekaja wlasnie od temperatury, tylko od naprężeń ze strony ukladu wydechowego. Mianowicie duza mas m.in. turbiny i reszty rury. Szczegolnie jesli nie ma wszystkich połączeń elastycznych i mocowań, do tego jak poduszki pod silnikiem są uszkodzone to tez ostro majta wydechem. Coś mi sie kojarzy jeszcze ze w skrajnych wypadkach kawalek wydechu moze sie o coś zapierać (nie pamietam czy podluznice czy coś innego).

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1