.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 13:28:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Spuszczanie wodu z bloku - V6
PostNapisane: 28.wrz.2004 08:15:05 
Użytkownik

własnie nie znalazlem na formum jak to zrobić zeby spuscic z bloku wode a musze wymienić płyn chłodzący bo cios mi sie dostało/zważyło .
Bo z chłodnicy to odpiąć przewód od chodnicy (chyba ze ma jakis zawór?) - mam rację ?

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2004 10:19:27 
Użytkownik

U mnie jest zaworek prawa strona u dołu chłodnicy - koła czujnika temp, takie czerwone pokrętło. Płyn wycieka takim krućcem - można wsunąć na niego jakąś rurkę.

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2004 22:41:23 
Użytkownik

W układzie chłodzenia naszych motorków mieści się około 11L płynu spuszczając przez zawór w chłodnicy udało mi się spóścić tylko 5L płynu reszta niestety została. Może ktoś to przerabiał i powie nam co i gdzie żeby wyszło 100%

Tytuł:
PostNapisane: 28.wrz.2004 23:32:10 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
100% nigdy nie zejdzie ... chyba ze odkrcisz glowic ei odwrocisz blok do gory nogami ... ale jakies 7-8 litrow powinno zleciec ... troche wody zatrzymuje termostat , mozna tez odkrecic waz od chlodnicy oleju ...tez troche zejdzie jeszcze

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2004 08:29:28 
Klubowicz

Ktoś kiedyś mówił tutaj na forum by spuszczać na ciepłym silniku - wtedy termostat nie zatrzyma wody... ale prawdę mówiąc to ja bym tak nie robił by sobie paluszków nie poparzyć :)

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2004 08:32:00 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Ktoś kiedyś mówił tutaj na forum by spuszczać na ciepłym silniku - wtedy termostat nie zatrzyma wody... ale prawdę mówiąc to ja bym tak nie robił by sobie paluszków nie poparzyć :)

No własnie czy to tylko taki powód czy może dojść np, do odkształcenia (brak chłodzenia) niektórych elementów jak spuścimy wodę? (u mnie mechanior powiedzial ze silnik musi ostygnąc)

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2004 08:35:20 
Klubowicz

...też się boi o swoje paluszki ;) - a na poważnie, to raczej nic się nie powinno chyba stać jeśli zaraz po otworzeniu termostatu spuścisz wodę... jeśli natomiast zaczniesz spuszczać po długiej i wyczynowej jeździe to faktycznie różne rzeczy mogą się dziać (właśnie z braku chłodzenia) - ale może niech się wypowie ktoś, kto się lepiej zna - np. GURU mechaniorów na tym forum, czyli Hans :D

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2004 09:24:18 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
:P ....temperatura cylindrow oscyluje w okolicach kilkuste stopni a wody w okolicach 90 st , dzieki obecnosci wody w ukladzi reszta silnika poza cylindrami nie nagrzewa sie wiecej niz 90 a w momencie kiedy gasimy silnik i spuszczamy wode nie ma juz co chlodzic cylindrow i temperatura przenosi sie na inne elementy silnika i wlasnie w takich momentach moze dojsc do pekniec bloku lub glowicy lub przynajmniej odksztalcenia .... w niektorych silnika sa nawet wlaczniki wentylatorow po wylaczeniu zaplonu ...wynika to z tego ze po wylaczeniu silnika , tempearatura kolewktora wydechowego podnosi na tyle tempearature w komorze silnika ze mogloby dojsc do lokalnych przegrzan dlatego stosuje sie takie rozwiaqznie ze po przekroczeniu 102 st C w komorze silnika po wylaczeniu silnika zalacza sie wentylator aby wywolac cyrkulacje powietrza pod maska

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2004 13:55:10 
Użytkownik

No własnie ja tak mam że po wyłączeniu silnika ( latem zawsze) - nawet gdzy temperatura w układzie chłodzenia oscylowała koło 90 stopni, po paru sekundach ( około 20) wentylator się włancza.

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2004 23:18:58 
Użytkownik

Generalnie wszystkiego faktycznie się nie spuści ,pomaga zdjęcie któregoś z gumowych przewodów jak najniżej silnika i wtedy troszkę więcej starego płynu czy wody się zleje ale nie ma co się martwić to co możecie to zlejcie a póżniej dolejcie koncentratu i wszystko będzie OK.Wiele razy już tak robiłemi i było dobrze.Pamiętajcie tylko o odpowietrzenu układu .Ogrzewanie na maxa ,zdejmijcie plastik na podszybiu i od strony kierowcy przy nagrzewnicy jest takie małe łącze gumowe które ma w sobie plastikową śrubkę.Trzeba uruchomić silnik i co jakiś czas odkręcać i dokręcać tą śrubkę żeby wypuścić powietrze z układu.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.paź.2004 07:31:44 
Klubowicz

U mnie ta śrybka jest metalowa w metalowej rurce, ale można też odkręcic czujkę temperatury od ECU - są na tej samej wysokości a łatwiej się odkręca i podkładki nie trzeba wymieniać :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1