.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 02:50:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 2.6 V6 LPG + CHIP'S ??
PostNapisane: 06.paź.2004 11:46:39 
Użytkownik

Witam !
Mam w domu Audi A4 2.6 V6 ( kod silnika ABC ) do ktorej bedzie wkladany LPG oczywiscie 4 gen. zeby nei bylo zbednych problemow. Gazownik sprawdzony i z tego co wiem przerabial juz pare razy te silniczki i bylo ok! :) . Autko z zalozenia ma szybko i tanio jeździc. W tej chwili ma zalozony sportowy uklad wydechowy Ulter'a oraz wywalony katalizator. Co myslicie o dolozeniu chipa do auta pedzonego LPG ?? LPG narazie nie jest zalozone ale chodzi mi to po glowie. Chcial bym autko podciagnac o 10-20 ps aby to przyjemniej jeździlo. Macie jakies pomysly jak to zrobic ? Wiem ,ze sportowa jazda+LPG troche sie wykluczaja ale to ma byc rodzinny dupowoz wiec rozumiecie no nie ?? ;) Co myslicie o dolozeniu stozkowego filta powietrza ? Macie moze jakies inne pomysly na tuning tej jednostki ? :)

pozdrawiam
Łukasz

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2004 12:00:24 
Użytkownik

Z tego co się orientuje wymiana samego czipka w wolnossącym za bardzo nie pomorze, choś loe kiedyś coś wrzucił i mówił że poprawa była.
Masz sportowy układ wydechowy Ultera, czy sam tłumik końcowy?? bo to istotna różnica.
Ja proponowałbym obróbkę głowic około 1000zł szt, ostre wałki 500zł szt, równoodległościowy kolektor wydechowy 1000zł. szt i wtedy jakiś chipek i dolot. Wtedy by to jakoś latało, tyle że koszt spory bo prócz chipa i dolotu wszystko x2. W sumie pewnie około 5-6 tys.

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2004 14:13:52 
Klubowicz

Nie ma sensu wkładać w taki silnik takiej kasy - bo to i tak nie będzie miało sportowych osiągów. A na rodzinny dupowóz spokjnie starczy seria 2.6

P.S> Jak założysz sekwencję to nie musisz sie bać strat osiągów - o ile ktoś ma pojęcia jak założyc i jak zestroić.

POZDRO

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2004 14:43:58 
Użytkownik

Popieram, że nie ma co ładować w taką brykę. Audi 2,6 i tak jest zrywne jak na swoją masę. JA mam automat, nie wiem jak Ty i nie narzekam na przyśpiech. A jak założysz sekwencję to nie poczujesz różnicy. A filtry stożkowe to według mnie lipa. Pozatym z tuningiem mocy idzie w parze zwiekszone zużycie paliwa. Chcesz aby ci jarał ponad 20 po mieście :D

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2004 17:04:46 
Użytkownik

Po założeniu sekwencji LPG do ABC minoł stres związany z jazdą na PB. Dzisiaj poszło pierwsze tankowanie 50l LPG. Wyniki : przyśpieszenia rewelacyjne, tylko miasto, ciągły but i wynik 16,6l/100 start na PB. Następne tankowanie jazda ekonomiczna zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2004 17:59:08 
Użytkownik

po co wkładać hcipa jak się smiga na LPG - wystarczy odpowiednio LPG zestroić. Kwestię chipowania wolnossącego pomijam bo to oczywiste ze się nie opłaca. Krawat ma rację - mimo szczerych chęci.......

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2004 22:52:56 
Użytkownik

witam

co daje sportowy wydech w silniku wolnossacym ??
chyba tylko mniej niutkow na dole i mocniejsza gore ktora i tak na lpg nie bedzie taka mocno jak na serii benzyna

zapomnij o jakis pseudo tuningowych gazdetach typu filtry stozkowe magnetyzery (ktore i tak kazdy ma w pompce paliwa :P)

pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1