.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.cze.2025 17:31:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 90 kilka pytań
PostNapisane: 24.paź.2004 19:40:19 
Użytkownik

Witam wszystkich klubowiczów.

Moją audiczkę kupiłem w niemczech na przełomie czerwca/lipca tego roku.Auto miało 2 właścicieli i przebieg 137 000km, jak na swój wiek to jest w super stanie. Od momentu zakupu wymieniłem olej ,filtry powietrza,paliwa i oleju, klocki hamulcowe, komplet tylnych łożysk oraz paski klinowe. Zrobiłem panad 3000km i jestem bardzo zadowolony z zakupu.To moje pierwsze autko i jeszcze nie bardzo znam się na technikaliach.W ziązku z czym mam kilka pytań:

1. Po odpaleniu,na zimnym silniku z pod maski słychać cykanie, na początku odgłosy te znikały po nagrzaniu silnika.Jednak w chwili obecnej słychać je trochę dłużej i czasami nawet są obene przy nagrzanym silniku Przeczytałem kilka postów na forum i wg. tego powinienem wymienić popychacze. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób żeby dokładnie stweirdzić, że to wina popychaczy?
Jeżeli już miałbym je wymieniać to jakiej firmy najlepiej zakupić?
Czy przy wymianie popychaczy należy wymienić coś jeszcze?

2. Niedawno wymieniłem tylne łożyska,jednak bedę musiał wymienić jeszcze z przodu.Jakiej firmy najlepiej zakupić łożyska (chodzi mi o żywotność)

3. Kupiłem alarm SKORPIONA i chcę zabrać się do montażu, czy mógłby mi ktos podpowiedzieć w którym miejscu znajduje się centralka do zamka centralnego w moim autku i ewentualnie udzielić mi kilka wskazówek pomocnych przy montażu??

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2004 19:48:53 
Użytkownik

Ad1. Sprawdz czy poziom oleju jest dobry. Bo może już troszke wypił.
Ad2. polecam łóżyska SKL
Ad3. nie mam pojęcia :D

Pozdro

Tytuł: Re: Audi 90 kilka pytań
PostNapisane: 24.paź.2004 20:19:42 
Użytkownik

qrak napisał(a):

1. Po odpaleniu,na zimnym silniku z pod maski słychać cykanie, na początku odgłosy te znikały po nagrzaniu silnika.Jednak w chwili obecnej słychać je trochę dłużej i czasami nawet są obene przy nagrzanym silniku Przeczytałem kilka postów na forum i wg. tego powinienem wymienić popychacze. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś sposób żeby dokładnie stweirdzić, że to wina popychaczy?
Jeżeli już miałbym je wymieniać to jakiej firmy najlepiej zakupić?
Czy przy wymianie popychaczy należy wymienić coś jeszcze?

Witaj!

Faktycznie najpierw sprawdz poziom oleju- jesli jest zbyt niski to tak bedzie. U mnie ( 2,2 KV) problem rozwiazała właśnie wymiana popychaczy. Przy okazji wymień też uszczelniacze zaworów - zużycie oleju też napewno spadnie ;)
Pozdrawiam i miłego użytkowania!

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2004 22:22:33 
Klubowicz

Auto: ACQ 4.2 AHC
-> sprawdz czy nie przerywa jakis kabel od swiec albo czy ktoras ze swiec nie jest luzna bo takie objawy mialem w vectrze i okazalo sie ze jedna swieca byla nie dokrecona a w zasadzie to byla loozna, no i poziom oleju rowniez...

Tytuł: Re: Audi 90 kilka pytań
PostNapisane: 25.paź.2004 00:13:48 
Użytkownik

Auto: C4 2.6 ABC AVANT
qrak napisał(a):
czy mógłby mi ktos podpowiedzieć w którym miejscu znajduje się centralka do zamka centralnego w moim autku i ewentualnie udzielić mi kilka wskazówek pomocnych przy montażu??

w moim audi 90 '89 jest centralka pneumatyczna, a pompka jest w bagażniku z prawej strony po odchyleniu materiału..... nie wiem dokładnie o co Ci chodzi i jakiego typu masz centralke...

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 08:36:11 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
1. Prawdopodobnie popychacze hyd. . Lecz najpierw sprawdz poziom oleju, w razie czego dolej do stanu max. Jesli bedziesz wymieniał to wymień od razu uszczelniacze trzonkow zaworow. Nie wykluczam jeszcze, ze cykac moze, tak jak u mojego kolegi, popychacz do vacuumpompy(wewnatrz takiego cuda przykreconego do glowicy po stronie kierowcy), tam w srodku jest taki walec ktory jednym koncem dotyka do krzywki na walku rozrzadu, a drugim końcem popycha cos w tej vacuumpompie, jesli zlapal luz to moze klekotać, nowy oryginalny walek kosztuje 70zl, mozna sobie dorobić jak ktos ma smykałke.

2. Polecam łożyska firmy SKF. Sam zmienialem u siebie z przodu dwa lata temu i od tamtej chwili no problemo. Zaplacilem za jedno 180zl.

3. Pompka/centralka od zamka centralnego w b3 znajduje sie chyba w bagazniku (jak nie to sprawdz pod tylną kanapą). Przed montazem alarmu doprowadź do porządku wszystkie czujniki otwarcia drzwi, przedniej maski (jesli nie ma to dostawić) oraz klapy bagaznika. Test mozna wykonać przy pomocy lampki w kabinie, ustawić ją na włączanie przy otwarciu drzwi i otwierac i zamykać po kolei wszystkie drzwi sprawdzając czy sie zapala, przy otwarciu bagaznika takze powinna sie zapalić.

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 08:41:18 
Klubowicz

Witam! Sam też mam alarm skorpiona w jednym z autek... będziesz go zakładał sam, czy może jakiś spec Ci pomoże?? Alarm skorpiona bezpośrednio nie da sie podłączyć do instalacji z pneumatyczną pompką!! - jeśli będziesz chciał się czegoś dowiedzieć lub dostać jakieś wskazówki to wal na P.W.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 18:10:52 
Użytkownik

Witam ponownie

na wstepie WEILKIE dzięki dla wszystkich za wszystkie odpowiedzi na mój post.

Jutro sprawdzę poziom oleju i świece bo dopiero co wróciłem z roboty.

Co do pytania z centralką to znajomy, który będzie zakładał mi alarm prosił żebym się zorientował wśród użtyowników audi w którym miejscu jest zamontowana centralka od centralnego zamka -bo będzie mu to pomocne przy montażu alarmu.

pozdro dla wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 18:41:52 
Użytkownik

qrak napisał(a):
Witam ponownie

na wstepie WEILKIE dzięki dla wszystkich za wszystkie odpowiedzi na mój post.

Jutro sprawdzę poziom oleju i świece bo dopiero co wróciłem z roboty.

Co do pytania z centralką to znajomy, który będzie zakładał mi alarm prosił żebym się zorientował wśród użtyowników audi w którym miejscu jest zamontowana centralka od centralnego zamka -bo będzie mu to pomocne przy montażu alarmu.

pozdro dla wszystkich

Daj znac, kiedy zalozysz, bo tez sie przymierzam :D

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 19:32:46 
Użytkownik

jak tylko uda mi się cokolwiek zrobić to dam znać.

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2004 19:39:30 
Użytkownik

łożyska SKF albo tańsze niemieckie za około 120 zł bo do innych nie warto dopłacać. W zestawie SKF to koszt około 200 zł

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2004 21:26:38 
Użytkownik

Dzisiaj sprawdzałem stan oleju - poziom na bagnecie jest bliski max.
Sprawdzałem również kable do świec i wszystki jest ok. Wymiana popychaczy jest raczej nieunikniona tylko będę musiał przełożyć ją na późniejszy termin bo na razie muszę wymienić przednie łożyska.

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2004 23:40:48 
Użytkownik

Czy mógłby mi ktoś troszkę pomóc??

Mieszkam w niewielkim miasteczku-chciałem się zorientować gdzie najtaniej zaoferują mi łożyska skfa (przód). Ceny były różnorodne
od 160 do 190zł za sztukę. W ostaim ze slepów klient mnie zaskoczył ceną - 110zł, pytałem się czy napewno do tego modelu bo wszędzie chcieli dużo więcej,sprawdził jeszcze raz i powiedział że napewno taka cena tylko musi je zamówić.

Nie bardzo się na tym znam i nie chcę żeby ktoś wcisnąl mi jakiś kit.W związku z czym mam kilka pytań:

Czy jest to możliwe że te łożyska mogą kosztować 110zł?

Jak odróznić ewentualne podróbki od oryginałów?

W jednym ze sklepów gość proponował mi same łożyska (były troszkę tańsze) i łożyska z zestawem naprawczym - o co w tym chodzi???

Poza tym któryś ze sprzedawców powiedział mi że firma SKF nie jest producentem łożysk tylko kupuje je od jakiejś innej firmy(bodajże ORB lub ARB) i sprzedaje je jako swoje-ile w tym prawdy??

Tytuł:
PostNapisane: 29.paź.2004 23:55:34 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
mowienie w przypadku lozysk ze cos jest podroba a cos nie to tak jak bysmy mowili ze sa podroby Audi na rynku :D .... poprostu jest jedna firma czy moze nawet 2 na swiecie ktore robia lozyska do aut i nikomu wiecej nie oplaca sei robic fabryki po to zeby zapchac 5 czy moze ciut wiecej % rynku wtorenego ...dlatego wszyscy umowili sie ze biora od jednago producenta ...a to ile lozzzysko ksoztuje to wycenia producent okreslajac jego jakosc na podstawie norm ... jezeli loysko spenia pierwsza klase jakosci , jest najdrozsze i jest sprzedawane w autoryzowanych stacjach opbslugi aut lub jest to najdrozsza propozycjha na rynku w ofercie ktoregos tam z producentow lozysk ktorzy akurat tego lozyska nie musza robic ale kupuja je od tego co robic i maja w ten sposob pelna oferte ... natomiast nizsze klasy jakosci to cala rzesza niekoniecznie producentow ale firmy ktore tworza marke sama w sobie ale tak naprawde nic nie produkuja ...w rzeczywistosci jakosc lozysk jest zbliznoa tyle ze raz na bardzo dlugi czas w przytpadku tych najtanszych mozna trafic lozysko ktore bedzie szybciej sie zuzywalo tak wiecczy kupisz najtansze czy najdrozsze wielkiej roznicy nie bedzie ale w przypadku najtanszego statystycznie jestes narazony na wieksze ryzyko wystapienia usterki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30.paź.2004 14:58:12 
Użytkownik

Rzeczywiście jest tak jak napisałeś.Sprzedawca pokazywał mi że w opakowaniu optimala jest włożone łożysko IRB w cenie 170zł a łożysko takiej samej firmy tyle że bez opakowania optimala kosztuje 135zł.

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 09:28:31 
Użytkownik

To sobie zmiencie na lozyska firmy HANS PRIES (bez powiązań :) ) za 80-100zł , zaplaccie za wymiane 200zł , a za rok znowu wymieńcie na kolejne bo te zaczęły huczeć. To juz 300 zl w plecy :)

Ja jestem 150zł w plecy na poduszkach pod silnik w.w. firmy , bo rozpiepszyly sie nawet nie wiem kiedy i to obydwie :/

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 09:49:49 
Użytkownik

Nie zrozumiałeś mnie do końca.Chciałem kupić łożyka SKFa, poszedłem sprawdzić w którym sklepie będzie taniej i zgłupiałem z powodu ogromnej rozbieżności cenowej.W jednym ze sklepów klient krzyknął za te łożyska 110zł a w pozostałych chcieli ok 170zł.Dlatego chciałem się dowiedzieć czy jest możliwa taka rozbieżność cenowa,czy może klient ma jakieś podróbki.

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 13:01:45 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
Lukasik napisał(a):
To sobie zmiencie na lozyska firmy HANS PRIES (bez powiązań :) ) za 80-100zł , zaplaccie za wymiane 200zł , a za rok znowu wymieńcie na kolejne bo te zaczęły huczeć. To juz 300 zl w plecy :)

Ja jestem 150zł w plecy na poduszkach pod silnik w.w. firmy , bo rozpiepszyly sie nawet nie wiem kiedy i to obydwie :/

:P ...akurat nie przypominam sobie zeby Hans Pris mial w ofercie lozyska a co do poduch to najwyrazniej miales cos zwalone u siebie bo ja na tych czesciach jezdze i jezdze i jakos nic nie pada a poza tym Hans Pris jest dostawca wielu aktcesoriow do fabrycznych magazynow ...

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 17:40:10 
Użytkownik

mowie ci hans jak jest. Kupilem dwie poduszki najtansze jakie były po 70 zl hansa pirisa i wyrwało je z kopytami. Niehydrauliczne. Podobnie jak chcialem kupic elektryczną kostke stacyjki tej samej firmy to w sklepie odradzili mi, gdyz po kilku tygodniach sie psują, co prawda sa tansze o jakies 40 % .

Moze i lozysk nie produkują :) nie sprawdzalem tego, tak tylko strzelilem hasło.

Niewykluczone, ze mozna kupić podróby SKF, w pudeleczku z napisem. Tak samo jak swego czasu mozna bylko kupić podróbki tarcz Brembo. I wez ty i bądź mądry.

W piątek pytalem w sklepach o poduszki pod silnik firmy Boge, to rozpiętość cenowa pomiędzy 147zl (FOTA), poprzez 199zł w dobrym sklepie (jeszcze ze starej dostawy, jak bym zamowil nowe to juz 240zł) , do 270zl za sztuke w innym sklepie. No i sam nie wiem o co chodzi :/

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2004 01:39:33 
Użytkownik

Witam ponownie wszystkich

Kupiłem w sklepie u znajomego łożyska skfa w cenie 120zł za szt., po wymianie łożysk problem chuczenia wydobywającego się podczas jazdy znikł:) Oprócz tego wymieniłem jeszcze łożyska na mcpersonach bo stare były już też mocno zużyte.

W następnej kolejności miałem wymienić popychacze, ale zdecydowałem się na wymianę rozrządu, w związku z tym potrzebuję kolejnych podpowiedzi i rad:

1) Na forum czytałem że przy wymianie rozrządu dobrze jest także wymienić pompę wodną.Po odpaleniu mojego autka przeważnie kiedy jest zimne słyszalne są delikatne popiskiwania, kumpel który ma zdecydowanie większe pojęcie o samochodach ode mnie powiedział że to wina pompy wodnej. Klient w sklepie zaproponował mi pompę firmy CAR za 130 zł i KAGER za 150zł.Natomiast na niemieckim allegro znalazłem nowe pompy w troszkę niższej cenie

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 29601&rd=1

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 50914&rd=1

Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na ten temat?

2) Czy oprócz wymiany samego paska rozrządu,rolki napinacza i ewentualnie pompy powinienem wymienić coś jeszcze?

3) Jakiej firmy najlepiej kupić części ?

pozdrawiam wszystkich

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1