.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.maja.2025 06:49:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dokręcanie łożysk
PostNapisane: 05.lis.2004 10:38:05 
Użytkownik

Witam wszystkich :peace:

Mam takie pytanie jaką trzeba ustawić wartość siły na kluczu dynamometrycznym żeby dokręcić łożysko w kołach przednich i tylnich /[śrubę].

Szumi mi jedno łożysko w tylnim kole i chciałbym je przesmarować a później dokręcić. Luzu nie ma tylko pewnie brak smaru.

Może mi ktoś poradzi jak to dobrze zrobić bo w audi jeszcze tego nie robiłem. Proszę o wszelkie wskazówki.
Z góry dzięki ;)

nr gg. 2389161

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2004 10:46:04 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Sruba do dokrecania przednich lozysk wymaga najmocniejszego dokrecenia ze wszystkich srub w samochodzie :) Nie pamietam dokladnie ale 400-czy 500 Nm. Więc smiało przedłużke 50 cm :)

Na temat tylnych jesli masz napęd na przód to juz bylo pare tematów. Dokreca sie je z wyczuciem pozostawiając luz roboczy.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2004 10:56:26 
Użytkownik

dzięki Lukasik
Wiem ze tam w archwum coś znajdę ale uwierz mi że brak mi czsu w przcy a w domu nie mam neta.

A potrzebuję pomocy i samochodubo stoi na kolckach

dzieki

nr gg. 2389161

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2004 13:57:38 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Dokrecic nakretke piasty. Podczas dokrecania obracac bebnem lub piasta kola. Dokrecanie nakretki zapewni prawidlowe osadzenie lozysk w obudowie. Nieprawidlowe osadzenie moze byc przyczyna zakleszczenia sie lozysk. Po zacisnieciu lozysk nakretke nieznacznie poluzowac. Dokrecac ponownie nakretke, jednoczesnie sprawdzac luz podkladki srubokretem plaskim. Miara luzu jest swoboda ruchu podkladki, ktora poruszac sie powinna z pewnym oporem. Nie nalezy dokrecac za mocno kolo musi sie obracac. Mocna dokrecenie spowoduje ze lozysko sie bedzie nagrzewac podczas jazdy. Nalozyc tez trzeba duzo smaru na lozysko. Ogolnie to nie ma normy na dokrecenie lozyska piasty kola.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1