.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.cze.2025 17:32:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Benzyna w filtrze powietrza cd..
PostNapisane: 12.lis.2004 23:00:24 
Klubowicz

witam

dzisiaj w końcu znalazłem przyczyne dlaczego mam benzyne w filtrze powietrza (C4 2,0 AAD), mianowicie dostaje się ona tam przez uszkodzony rozdzielacz ciśnienie (postaram się jutro wstawić zdjęcia).
Rozdzielacz ciśnienia ma 4 węże: 2 do rozdzielacza wtrysku, jeden jako powrót do zbiornika paliwa i ostatni do filtra powietrza. myślełem że działa to w ten sposób że ciśnienie benzyny z rozdzielacza wtrysku jest tam zmniejszane do pewnej wartości a nadmiar wraca do zbiornika. rurka do filtra powietrza jest po to aby membrana, która tam pracuje pobierała "czystego" powietrza.
Tak myślałem do dzisiaj :)
dzisiaj okazało się że z tego węża do filtra powietrza cieknie benzynka. pomyślałem że przepuszcza membrana (pęknięta? rozpuszczona przez nasze wspaniałe paliwo :) czy coś tam jeszcze). stwierdziłem że w taki razie założe tam wąż i zatkam go (wąż 25 cm aby było powietrze dla swobodniejszych ruchów membrany). tak też zrobiłem, jednak po chwili pompka paliwa ucichła (normalnie to mi troche hałasuje :) ). zdziwiłem się bardzo, :galy: bo gdy ściągnołem ten wężyk było tam paliwo pod ciśnieniem, myślałem że powinno ono sobie powrócić do zbiornika a tu nic, powstało takie ciśnienie że prawie zablokowało pompe paliwa.
sprawdziłem powrót do zbiornika i wszystko Ok.
Wychodzi na to że muszę poszukać nowego regulatora ciśnienia.
później przyjdzie czas na "zabawe" z przepływomierzem i klapą spiętrzającą (regulacja lub wymiana), ale to w następnym odcinku :)

ps. orientuje się może ktoś czy w niedziele jest gielda w Gliwicach?
ps2. może ktoś sprawdzić czy pasuje regulator ciśnienia z silnika 2,3 oraz podać jaki numer powinien mieć regulator w silniku 2,0 AAD, 92 rok, C4
ps3. może ktoś ma zbędny regulator do takiego silnika?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.lis.2004 03:38:31 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Witam adisiwy i gratuluje samodzielnego wychwycenia usterki :): Gielda w gliwicach jest czynna zawsze w niedziele od godz 6 00 do 13 00. W ta niedziele tez raczej powinna byc normalnie otwarta, no bo kazdy kto tam handluje chce zarobic, wiec na pewno bedzie otwarta.
Ty masz w C4 silnik 2.0 AAD z ukladem wtryskowym KE Motronic. Teraz pytanie, ktory regulator potrzebujesz ?, bo sa dwa. Jeden jest przy rozdzielaczu paliwa i nazywa sie regulator cisnienia roznicowy. Drugi to regulator cisnienia przeponowy, a tobie ktory wysiadl. Nie wiem czy akurat w tym silniku tak jest, ale przy ukladzie wtryskowym KE Motronic tak jest, ze sa dwa regulatory cisnienia. :D ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1