.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.cze.2025 07:12:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: BULGOTANIE PŁYNU WSPOMAGANIA W B4 TDI
PostNapisane: 15.lis.2004 13:57:57 
Użytkownik

Zauważyłem ,że płyn wspomagania układu kierowniczego (nadmieniam iż świeżo wymieniony zielony) bulgocze mi w zbiorniczku. Ponadto świeżo po wymianie płynu (stary był pewnie od nowości nie zmieniany) zdarzyło mi isę dwukrotnie że na manewrach przy wolnych obrotach silnika wpomoaganie przez pare sekund zachowywało sie jakby silnik zgasł (duży opór), dodatkowo pojawiło się jakby przeskakiwanie oporu przy kreceniu kołem (raz był a raz nie). Teraz wszytko jest w miare ok. Wiem ,że po wymianie płynów takie hece mogą wystąpić, syf sie odkleja i korozja daje o sobie znac, ale skąd to bulgotanie??

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2004 00:19:47 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Masz zapowietrzony uklad wspomagania trzeba go odpowietrzyc. Plyn dlatego bulgocze, bo sa w nim pecherze powietrza. Bylo juz to na forum. :!!: ODPOWIETRZANIE UKLADU WSPOMAGANIA :!!: Silnik mozna uruchomic wtedy, gdy poziom oleju w zbiorniku wspomagania przestanie sie obnizac. Podniesc i ustawic na podstawkach przod samochodu. Obracac kolem kierownicy w prawo i lewo, az do oparcia sie o ogranicznik obrotu. Ruchy kierownica wypychaja powietrze z ukladu. Kolem kierownicy obracac niezbyt mocno. Wystarczy, ze tlok dotyka z obu stron do ogranicznikow.
Obserwowac poziom oleju w zbiorniku. Jezeli poziom sie obniza, nalezy dolac oleju do kreski oznaczonej jako MAX. Odpowietrzenie zakonczyc gdy w krancowych polozeniach ukladu kierowniczego w wyplywajacym oleju nie pojawia sie pecherze powietrza. :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1