.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.cze.2025 03:58:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ZIMA!!! NA ABS CZY BEZ???
PostNapisane: 20.lis.2004 23:00:57 
Użytkownik

jaka jest wasza opinia zima na ABS czy bez? mam taka mozliwosc aby je wylaczyc

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2004 23:03:06 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
A jak dobrym kierowcą jesteś ? Bo jeśli średnim to jeździj z ABSem.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2004 23:06:13 
Użytkownik

no tu to jest ciezko ocenic smigam seti kilometrow ale tu i najlepsi maja klopoty :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2004 23:08:36 
Użytkownik

Dokładnie. Bezpieczniej jeździć z ABSem. Zawsze możńa się sprawdzić na jakimś doszkalaniu. Tam symulują takie sytuacje i wtedy widać czy dałbyś radę.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2004 23:14:01 
Użytkownik

mam c4 quattro i dzisiaj na lodzie zaliczylem kraweznik na szczescie nic sie nie stalo ani pelen gaz ani hamowanie tylko slyszalem ABS :) ufff

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2004 23:27:29 
Użytkownik

bodzio2 napisał(a):
mam c4 quattro i dzisiaj na lodzie zaliczylem kraweznik na szczescie nic sie nie stalo ani pelen gaz ani hamowanie tylko slyszalem ABS :) ufff

Skoro nie hamowanie to skąd ABS ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2004 23:53:15 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Stanowczo bez ABS-u piękna sprawa wizja przyszłości potem wydłubać poduszki a potem odciąć pasy bespieczeństwa polecam

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2004 00:39:05 
Klubowicz

Bez ABSu zachamujesz szybciej, ale raczej mniej skutecznie... Ja osobiście wolę z ABSem chociażby dlatego, że mniej czuć masę autka, czy to na suchym czy na lodzie... A swoją drogą zapodaj jakiś placyk to będziesz widział jak jest lepiej... jak nie popróbujesz to się nie dowiesz :P

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2004 01:17:26 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
dzieki ABSowi mniej oponki dostaja w dupe na suchym a na sliskim , hmm ... jezdze na tyle spokojnie i zapobiegawczo ze nie przeszkadz ami ABS ale jak chce pojezdzic ostro to ABSu nie moze byc bo wtdy poslizg jest konieczny do pokonywania zakretw ... ale poki co nie mam auta do takiej zabawy , robi sie wiec to jeszcze potrwa ale napewno nie bedzie mialo ABSu

p.s.
taki sam temat byl niedawno , staraj sie nie powtarzac tematow

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2004 01:27:20 
Użytkownik

Ja u siebie nie mam takiego problemu - poprostu nie mam wyłącznika ABS-u. Tylko Cabrio i Coupe to wtedy miały.
A obecnie to producenci starają sie aby auto myślało za kierowcę.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2004 01:29:08 
Użytkownik

Jara napisał(a):
Ja u siebie nie mam takiego problemu - poprostu nie mam wyłącznika ABS-u. Tylko Cabrio i Coupe to wtedy miały.
A obecnie to producenci starają sie aby auto myślało za kierowcę.

Niezupełnie. Wyłącznik ABS był w wielu innych Audiolkach.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lis.2004 16:58:30 
Użytkownik

no temat na czasie ale to prawda musze sprawdzic na jakim placu i porownac ale jeszcze stan opon ma wiele do powiedzenia :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 09:23:55 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Zdecydowanie z ABS`em. Jazda bez ABS`u tylko pozornie daje uzytkownikowi wieksza kontrolę nd pojazdem. Też tak kiedyś sądziłem a teraz już korzystam w pełni z dobrodziejstw tego wynalazku. :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 12:42:02 
Klubowicz

baskecior napisał(a):
Zdecydowanie z ABS`em. Jazda bez ABS`u tylko pozornie daje uzytkownikowi wieksza kontrolę nd pojazdem. Też tak kiedyś sądziłem a teraz już korzystam w pełni z dobrodziejstw tego wynalazku. :)

Zgoda, natomiast bez ABSu zatrzymasz auto szybciej, szczególnie na oblodzonej jezdni - inna sprawa, że szybciej nie znaczy lepiej ;) ale jak mam podbramkową sytuację to często wyłączam ABS na lodzie... tyle, że wtedy autko tańczy...

A tak podczepiając się pod temat - u mnie ABS poza nieblokowaniem kół czyli trykaniem ma jeszcze taką właściwość, że raz mocniej blokuje koła raz słabiej - oznacza to tyle, że czasem pozwoli na troszkę dłużej zblokować się oponie i działa to na zasadzie impulsowej, szczególnie wyczuwalnej na lodzie. Tak ma być?? Oczywiście nic z tym nie będę robił bo według mnie to dobre rozwiązanie (nawet jeśli fabryka tak nie wypuściła) ale ciekawi mnie temat. Jeździłem niedawno Pugiem ojca i tam jak się wciśnie pedał na opór to ABSik cały czas równomiernie odblokowuje koła... wiem, że porównanie może nie ma miejscu, bo moje autko jest z '91 a jego 2001 ale jednak w Audi chyba skuteczniej pracuje układ ABSu... bo same heble to jednak w PUGu są dużo lepsze... ale i masa auta inna...

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 13:04:01 
Użytkownik

Wole beeeez ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 13:09:56 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
baskecior napisał(a):

Zgoda, natomiast bez ABSu zatrzymasz auto szybciej, szczególnie na oblodzonej jezdni - inna sprawa, że szybciej nie znaczy lepiej ;) ale jak mam podbramkową sytuację to często wyłączam ABS na lodzie... tyle, że wtedy autko tańczy...

A tak podczepiając się pod temat - u mnie ABS poza nieblokowaniem kół czyli trykaniem ma jeszcze taką właściwość, że raz mocniej blokuje koła raz słabiej - oznacza to tyle, że czasem pozwoli na troszkę dłużej zblokować się oponie i działa to na zasadzie impulsowej, szczególnie wyczuwalnej na lodzie. Tak ma być?? Oczywiście nic z tym nie będę robił bo według mnie to dobre rozwiązanie (nawet jeśli fabryka tak nie wypuściła) ale ciekawi mnie temat. Jeździłem niedawno Pugiem ojca i tam jak się wciśnie pedał na opór to ABSik cały czas równomiernie odblokowuje koła... wiem, że porównanie może nie ma miejscu, bo moje autko jest z '91 a jego 2001 ale jednak w Audi chyba skuteczniej pracuje układ ABSu... bo same heble to jednak w PUGu są dużo lepsze... ale i masa auta inna...

W piatek wyłaczył mi się ABS (mam zły styk na prawym przednim czujniku) i hamowałem na lodzie. Porównując to do hamowania z działajądcym ABS`em nie zauwazyłem większej różnicy w skuteczności poza tym że hamując na ABS`ie mogłem jeszcze skręcić. Po to właśnie go wynaleziono. Długość hamowania faktycznie na ABS`ei jest nieco dłuższa ale nie aż tak mocno aby sie tym przejmować.
Ina sprawa żehamowanie na lodzie to loteria. Chyba że kolce metalowe na oponach, ale w innym przypadku- Totolotek. :)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 15:02:26 
Klubowicz

baskecior napisał(a):
W piatek wyłaczył mi się ABS (mam zły styk na prawym przednim czujniku) i hamowałem na lodzie. Porównując to do hamowania z działajądcym ABS`em nie zauwazyłem większej różnicy w skuteczności poza tym że hamując na ABS`ie mogłem jeszcze skręcić. Po to właśnie go wynaleziono. Długość hamowania faktycznie na ABS`ei jest nieco dłuższa ale nie aż tak mocno aby sie tym przejmować.
Ina sprawa że hamowanie na lodzie to loteria. Chyba że kolce metalowe na oponach, ale w innym przypadku- Totolotek. :)

Zrób sobie test:
Rozpędź się na oblodzonej drodze i hamuj z ABSem;
Potwórz to samo bez ABSu (ta sama prędkość i miejsce rozpoczęcia hamowania);
I zrób jeszcze trzecią próbę, tyle, że jak ABS zacznie działać to go wyłącz - pewnie zobaczysz to o czym mówię.

W prawdzie Twoja niunia jest sporo lżejsza od mojej, ale bez ABSu powinna wyhamować dużo szybciej.

Co do reszty Twojej wypowiedzi zgadzam się w 100%, że ABS jest po to by z niego korzystać a wyłącznik ABSu powinien być jak najmniej używany!! :peace: Czasem jednak te kilka metrów mniej potrafi pomóc i uniknąć przykrych sytuacji, czasem jednak zarzuci i jest jeszcze gorzej - tak jak napisałeś - LOTERIA.

Żeby jeszcze była jasność - ja jeżdżę z włączonym ABSem i raczej żadko go wyłączam... no chyba, że na placyku lub jak robie jakieś próby - podczas jazdy staram się tego nie robić!

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 15:21:13 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
baskecior napisał(a):
Ina sprawa że hamowanie na lodzie to loteria. Chyba że kolce metalowe na oponach, ale w innym przypadku- Totolotek. :)

Zrób sobie test:
Rozpędź się na oblodzonej drodze i hamuj z ABSem;
Potwórz to samo bez ABSu (ta sama prędkość i miejsce rozpoczęcia hamowania);
I zrób jeszcze trzecią próbę, tyle, że jak ABS zacznie działać to go wyłącz - pewnie zobaczysz to o czym mówię.

W prawdzie Twoja niunia jest sporo lżejsza od mojej, ale bez ABSu powinna wyhamować dużo szybciej.

Co do reszty Twojej wypowiedzi zgadzam się w 100%, że ABS jest po to by z niego korzystać a wyłącznik ABSu powinien być jak najmniej używany!! :peace: Czasem jednak te kilka metrów mniej potrafi pomóc i uniknąć przykrych sytuacji, czasem jednak zarzuci i jest jeszcze gorzej - tak jak napisałeś - LOTERIA.

Żeby jeszcze była jasność - ja jeżdżę z włączonym ABSem i raczej żadko go wyłączam... no chyba, że na placyku lub jak robie jakieś próby - podczas jazdy staram się tego nie robić!

Niestety nie mam odłaczanego ABS`u , ale próby o których mówisz przeprowadzałęm dawno temu. Ciut dłużej a ABS`em ale za to kontrolowanie. Niemniej dziś na spocie też sobie potrenuję ... :kosci:

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 17:46:36 
Użytkownik

Basket: w bezpiecznikach na podszybiu masz jeden - 15A siedzący w pomarańczowej oprawce. Wyjmij go!!.

Proszę was nie zaczynajcie dyskusji na temat Z czy BEZ bo to jest bez sensu :!: . Jeżeli ktoś nie zrozumiał do tej pory, że ABS to gówno jakich mało to niech z tym jeździ !! nie ma co języka... guzików na klawiaturze wycierać !!

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2004 21:41:49 
Klubowicz

Wg mnie zadaniem ABSu jest to aby autko nie wpado w poślizg podczas hamowania a nie skrócenie i poprawienie skuteczności hamowania.
pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1