.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 02:39:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 14:02:59 
Użytkownik

Ja mam PowerBassy - dalem chyba 350zl za 130mm graja naprawde dobrze pod radiem alpine i wzmacniaczem

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 17:40:51 
Użytkownik

Prezes:
Ja bym na twoim miejscu nie kupował głośników do tyłu. Szkoda kasy, a efekt nie będzie jakiś spektakularny poza tym, że będzie głośno...
700zł to bardzo dużo... Można za te pieniądze kupić porządny woofer, który w Twoim systemie uzupełni jedyne pasmo którego brakuje - bassy.jeden z tych wzmaków, które posiadasz możesz przecież zmostkować i wtedy będziesz miał na prawdę porządnie brzmiący system.
Pisałem kiedyś litanię dlaczego nie montować głośników z tyłu... Przód w 100% wystarcza, chyba, że jeździsz na tylnej kanapie :)
Także przemyśl to, bo wydawanie 700zł na system, który jest lepszy od Twojego przedniego wg. mnie mija się z celem. A Twoje obecne audio ma niedociągniecie w postaci braku bassu, które można za te pieniądze pięknie uzupełnić...

Ps. Pisząc "bass" nie mam absolutnie na myśli drżącej klapy, czy odkręcających się śrubek... Chodzi o taki bass, który jest, a póki go nie wyłączysz nie masz pojęcia, że w ogóle gra woofer :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 19:20:46 
Użytkownik

Hevi, w tym przypadku raczej Cie nie posłucham :) nie chce wozić skrzynki w i tak już małym bagażniku ... po drugie jeśli radio gra cicho to dla pasażerów siedzących z tyłu muzyka jest nie słyszalna (w sumie nie wiem jak by się to zmieniło po zamontowaniu woofera w bagażniku) ... po trzecie tak jak mam obecnie zbudowany system mi wystarcza ... tył daje mi dobry bass i jest cacy ... takie audio mi odpowiada (zmiana z tyłu jest wymuszona tylko nie do końca sprawnym głośniku - a szkoda bo z tyłu są dosyć wysokiej klasy Rainbowy)

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 19:45:30 
Użytkownik

Auto: Audi 100 c4
Nie bede cie rowniez namawial ale sam wiem po sobie ze tylnie glosniki nie daja basu takiego jakbys chcial tylko ci sie tak wydaje. Mialem na poczotku konfiguracje skrzynia i glosniki tyl, fajnie bo byl bas i bylo glosno. Czytalem forum i wkoncu zakupilem na probe glosniki 16,5 cm na przod. Radio mialo wyjscie na 6 kanalow i mialem 2 oddzielne wzmaki wiec moglem wszystko podpiac. Po zamontowaniu przodu na zwrotkach bylo pieknie ale nie dokonca, muzyka meczyla moje uszy :) Zrobilem tylko jedna rzecz, wyciaglem tylnie glosniki . Efekt niesamowity, wiadomo bylo ciszej ale czystrzy bas i muzyka wogole nie meczaca. Dlatego przemysl prosze jeszcze raz to co ci Heveliusz doradza bo zna sie na rzeczy :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 19:51:33 
Użytkownik

Mi niezależy żeby to grało głosno ale czysto ... wiem że żadne głośniki nie dadzą mi tego co da woofer ... ale wystarczy mi taki bas jaki mam.

Z przodu mam 13 i tego już nie zmienie napewno ... i w tym przypadku nie wiem jak będzie grało 13 z gwizdkami plus skrzynka ... w takiej konfriguracji powinny być pewnie 16 plus skrzynia ?

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 20:00:43 
Użytkownik

Niekoniecznie... Z pewnością 13+skrzynka zagra odrobinę gorzej w paśmie Kick-bassowym niż 16+ skrzynka.
Jednak będzie to o niebo lepsze niż dwie pary głośników, które mają podobne parametry. Nie osiągniesz poprawy dźwięku poprzez montaż głośników, które przenoszą prawie identyczne pasmo. Zwiększy się tylko głośność, co pozornie będzie wpływać na jakość, ale w cale tak nie będzie ;)
Woofer po prostu uzupełni to czego nie masz, czyli kickbass i pasmo najniższe. Dodatkowe głośniki tego nie zrobią...
Przy 13cm będziesz musiał jedynie nieco wyżej ciąć woofer, bo twoje głośniki nie schodzą bardzo nisko...
Poza tym nie będzie różnic między 13 a 16 (może poza leciutkim niedoborem kickbassu)...
Także przemyśl to... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2007 22:20:44 
Użytkownik

No nie wiem już :):

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2007 14:42:47 
Użytkownik

Panowie jest problem- dostałem to radyjko Pioneera 5900 ma dwa wyjscia RCA ale jedno jest na przód F a drugie jest SW czyli subwoofer ... i tylne głosniki mi grają jako subwofer !! czy jest mozliwośc podłączenia żeby mi to grało normalnie ??? Facet od którego kupiłem nie za bardzo zorientowany, powiedział że ma dwa wyjsca RCA no to myśle biore ... a tu zonk ... możecie coś poradzić ? bo jeśli nie to mu to odsyłam ... pilna sprawa ...

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 20.mar.2007 18:28:58 
Użytkownik

Mozna to zmienić ale nie wiem jak ... gdzies z pozycji radia - mam instrukcje nie ponaszemu ale pomału to chyba rozgryzam - trzeba włączyć HPF - high pass filter - (poziom wyjscia nie tłumionego)

Jakby ktoś wiedział co i jak z tym to byłoby cacy albo miał instrukcje do tego wynalazku ...

EDIT: OK, zrobione :diabel: gra jeszcze ładniej :diabel: troche się namęczyłem aby zmienić to w radiu ale juz doszedłem ... trzba wejsc w "ukryte" menu ...

EDIT2: Ładnie się komponuje Pioneerowskie podświetlenie z Audi :D

Pozdro

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2007 11:37:52 
Klubowicz

wskrzeszę trochę temat.
Sam obecnie poszukuje 13" głośników, niestety nie mam do wydania 500 PLN, myślę o czymś w granicach 250PLN czy ktoś ma jakieś propozycje ???

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1