spanky napisał(a):
a jak sie ma do tego wersja softu ...
Nijak. Nawet wgranie D60 (ostatnia lub jedna z ostatnich wersji oprogramowania) niczego nie zmieni ... (sprawdzone w praktyce, wyjaśnienie poniżej).
spanky napisał(a):
niezaleznie od niej tez wibracja bedzie wystepowala ...

Jak szybciutko (od samego początku krytycznie nastawiony do takiej hipotezy) udowodnił mi to Pan Sopa - wersja softu nie wpływa na wibracje ani nawet na ich załagodzenie.
Choć warto wspomnieć, że nawet w całkiem zdrowym "B..." wymiana starszego (np. D03,D06 i D07 z lat 2003/04) oprogramowania na nowsze (np. D60) - potocznie mówiąc - powoduje lepszą charakterystykę pracy silnika w każdych warunkach.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rogal - Twój potok słów
mówi sam za siebie ale proszę - "zejdź ze mnie" i nie "odwracaj kota ogonem", bo wzniecisz ogień, który narazie wciąż można ugasić lecz odrzucając tą propozycję ... będą poparzeni i zrobi się bardzo niefajnie ... .
A w kwestiach merytorycznych :
I.Rogal napisał(a):
Ja nie wnikam w to co ludziom i za ile wymieniasz ale jeżeli ktoś do Ciebie przyjechał wibrujacym 2.5V6 a Ty mu wymieniłeś cały motor (bo pewnie tak musiałeś zrobić żeby mieć wiedze że na nowym motorze może być to samo) to pozostaje tylko współczuć Twoim Klientom.
To już wszystko

??? No to poczytaj:
1. Wiedzę
na ten akurat temat zaczerpnąłem z dokumentacji VAG ... .
2. Przeciętny koszt usunięcia wibracji (a mówiąc ściślej - narywania) zawiera się w kwocie od 2000 zł. do 4000 zł.(najczęściej ok. 3000), z czego 80 - 90% ceny dotyczy części z
24-miesięczną, pisemną gwarancją. To tak trochę w nawiązaniu do tego:
Rogal napisał(a):
Jeżeli przyjeżdża do Nas kolejny zdegustowany user 2.5TDi v6 który [......] pyta co to. [.....]
Po czym pyta na ile ta naprawa pomaga i dostaje informacje, że czasami na pół roku (w najgorszym przypadku) a czasami na dłużej.
3. Nie wymieniam silników na "B...", gdyż nie zachodzi taka potrzeba ale gdybym to zrobił -
za eksperymentowanie zapłaciłbym z własnej kieszeni.
4. Silniki na "B..." uważam za prawie niezniszczalne i pewnie dlatego przez długi czas "jakoś trawią" ... sam wiesz co ... .
5. "Ubocznym efektem" dotychczas uzdrowionych "B..." - jak raportują ich użytkownicy - jest zminiejszone zużycie paliwa (IMHO warto o tym wspomnieć).
II.Rogal napisał(a):
Piszesz, że te silniki tak mają nawet jak sie wymieni na cały nowy. Czyli cały nowy to cały zdrowy i dalej nie można go tuningować bo co ? bo jest cały nowy zepsuty ?
Wyraźnie zaznaczyłem, że taką wadę mają
niektóre z tych silników
nie wspominając przy tym o kwestiach tuningowych.
Pozwól, że zacytuję sam siebie - ale z podkreśleniem tego, czego Ty nie "doczytałeś" ... .
Cytuj:
Niektóre samochody wyprodukowane w latach (modelowo) od 2004 do końca produkcji 2.5TDi mają taki feler, że nawet gdyby wymienić w ciemno cały silnik wraz z osprzętem (np. na fabrycznie nowy w ASO) ...... to w dalszym ciągu będą wibrowały ... (w 100% na serio ... ).
Gdzie tu widzisz chociażby wzmiankę nt. tuningu ?
III.Rogal napisał(a):
Piszesz o Nm wymieniając, że ten sygnał ma wpływ na ASR a potem jak Cię zapytałem jak wpływ odpowiedziałeś że dla ASRu żadne - to po co to wymieniasz ?.
A dlatego, że chciałem pogadać o ABSach i ESP ale jakoś się nie doczekałem i chyba nawet wiem dlaczego ... .
IV.Rogal napisał(a):
I dalej masło maślane, żeby nie tuningować zdrowego silnika który nie jest zdrowy bo nie

.
Więcej konsekwencji proszę od siebie wymagać pisząc cokolwiek na forum, bo nie napisałeś nic ciekawego, żadnej informacji technicznej a do tego siejesz zamęt ludziom w głowach !!.
A to już inni ocenią (niekoniecznie aktywni w tym topiku Użytkownicy)... .
I jeszcze raz grzecznie Cię proszę - odpuść "wycieczki personalne" ...

.
Rogal napisał(a):
Co wniosły Twoje wypowiedzi do wątku ? kolejne mroczne wizje wyssane z palca ?.
Przekonamy się z upływem czasu ... .
Rogal napisał(a):
Poczytaj moje wypowiedzi w tym wątku, zobacz ile w nich było informacji technicznych, praktycznych, teoretycznych i porównaj je do Twoich wywodów !!
Jak narazie - napisałem tyle ile uznałem za stosowne. Powód, dla którego zabrałem głos - wyraźnie wyjaśniłem kilka postów powyżej ... .
Rogal napisał(a):
Ciekawą masz także teorie o wibrującym silniku nie tylko na wolnych obrotach pisząc, że one wibrują tak, że tego nie czuć. Czyli jeżeli ktoś ma "ładny bieg jałowy" to i tak nie może ztuningować swojego samochodu bo ma niewyczuwalne wibracje w "górze"
Po pierwsze - niczego takiego nie napisałem i kolejny raz usiłujesz mi coś wmówić ...

.
Po drugie - jeżeli już - to z kontekstu mojej wypowiedzi wyraźnie wynika, że w niektórych przypadkach odczuwanie wibracji biegu jałowego (lub jakiejkolwiek innej niesprawności) stanowi skutek głębszej awarii, która przy wyższych obrotach nie jest odczuwalna przez kierowcę
ale i tak nieustająco wyniszcza silnik. Doskonałym przykładem jest tutaj np. "popsuta" pompa wtryskowa i / lub lejące wtryskiwacze (o których Ty sam zresztą wspominasz ...).
Chyba nie chcesz mi powiedzieć, że ten typ awarii nie wpływa na żywotność/kondycję silnika przy wyższych obrotach (nawet na seryjnym oprogramowaniu, nie wspominając już o jednostkach zawirusowanych ... ) ????
Rogal napisał(a):
Reasumijąc czemu Ty ztuningowałeś swoje 2.5Tdi
Najprawdopodobniej z tych samych przyczyn, co 99,99% innych użytkowników decydujących się na taką usługę ... .
Rogal napisał(a):
przeciez wibrował bądz nie na wolnych ale na pewno na "górze" - czy to było roztropne ?
To calkowiecie błędna i kompletnie nieprawdziwa hipoteza ... . Silnik nie wibrował, był w 101% sprawny i nie toczyły go absolutnie żadne niesprawności ... .
Skąd w ogóle taki pomysł, że zawirusowałbym silnik gdyby nie był w przeidealnym stanie technicznym

... ???
I nie tylko silnik ale
również tiptronik oraz cała reszta samochodu ... !!!
Rogal napisał(a):
przecież to mogło mieć ogromne konsekwencje w skutkach ?.
Gdyby wystąpiła jakakolwiek niesprawność - jest raczej oczywistością, że skutki mogłyby być brzemienne ... .
Rogal napisał(a):
Tym bardziej, że miałeś bardzo roztropny program z realnym momentem 500Nm z dołu napisany przez fachowego tunera.
Tak
Rogal - własnie o to chodzi, że tuning mojego auta był wykonany pod
niezbywalnym warunkiem idealnej sprawności
wszystkich podzespołów, a swoim zakresem obejmował (oprócz ECU oczywiście) indywidualnie dostrojony (i w całości wymieniony)
program skrzyni biegów oraz częściowe modyfikacje w układach ABS/ESP ... .