.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 00:51:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosba o dobor sprzetu CA
PostNapisane: 23.paź.2007 21:26:15 
Użytkownik

Auto: Audi 100 c4
Witam mam prosbe do znawcow tematu car audio o dobor zestawu przedniego i wzmaka. Milalem wzmacniacz jl 4300 i glosniki xetec x 6.2 ale poprostu nie daly rade. Zastanawiam sie nad takim polaczeniem Dego PO 650 i do tego wzmacniacz dwukanalowy μ-Dimension RM V21. Na system przedni wraz z 2-kanalowym wzmakiem chce przeznaczyc do 2500zl. Sprzet nie musi byc nowy. Drzwi wygluszone zalozone panele. Chodzi mi o mocny zestaw zebym mogl sie nacieszyc glosnym graniem ale wiadomo o jak najllepszym brzmieniu. Co mozecie doradzic???
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2007 22:43:01 
Użytkownik

Wybrałeś bardzo dobrą kombinację...

RM jest świetnym piecem, ale kupiłbym profilaktycznie RM-V41, żeby 2 kanały na sub poszły, a jeśli go na razie nie masz, to sobie zmostkujesz. Cena ta sama, a 4 kanały są bardziej uniwersalne...
Jeśli masz wszytko przygotowane, to jeszcze rozważ DLS R6A

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=254567139

Mają trochę bardziej mięsisty Kick-bass, ale za to bardziej kłującą górę (chociaż w porównaniu do Po660 jest podobnie), a w budżecie się zmieścimy :) (a nawet zostanie na niewielki subik, żeby uzupełnić pasmo)...

Zresztą jakby co, to mam taki zestaw u siebie (R6A oraz RM-V41), więc wiem co mówię :) i ta kombinacja sprawdza się bardzo dobrze...

A jeśli chcesz coś innego, to możesz jeszcze rzucić się na JL Slash

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=254687760

Ale to typowo 2 kanały i mało uniwersalne, za to mocy będzie pod dostatkiem...

Co do głośniow możesz skusić się na Morela 6 1/2:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=258219934

Mogło by z tego wyjść coś fajnego...

Tak czy siak, będzie potrzebny choć mały subik (nie do łuzgania, ale do uzupełnienia pasma), bo kockbassy nie zapewnią optymalnej ilości najniższego bassu i dźwięk nie będzie miał przestrzeni w najniższym rejetrze...

Pomijając to co powiedziałem, za tę kasę powinieneś udać się do salonu CA (nie czasem do MM ;) ) i poprosić o poradę i możliwość odsłuchu. Chłopaki z tego żyją i na pewno pomogą i doradzą, bo kasę wydać bardzo łatwo, a oczwkiwań może wybór w ciemno nie spełnić...

Ps. Jeśli miałeś już tak dobry zestaw jak jl 4300 i glosniki xetec x 6.2 i one nie dały rady, to myślę, że warto się zastanowić nad dołożeniem po jednym kickbasie w drzwi, żeby było głośniej, bo proponowane przez Ciebie klocki nie służą do dB Dragu, a do delektowania się muzyką ze wszytkimi niuansami i szczegółami, ale do średniego-wyższego poziomu głośności. Przy końcu skali i rozkręconych piecach, żadne głośniki nie dadzą rady, bo zniekształcenia po prostu je wyprują... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 07:17:58 
Użytkownik

Auto: Audi 100 c4
Dzieki Heweliusz za odpowiedz. Nie napisalem ze w bagazniku siedzi JL 12W3 pod cyfrowym monoblockiem z ESX-a ktory dostarcza JL 500W RMS i z tego zestawu raczej nie zrezygnuje :peace: Co do slasha konkretny piecyk ale μ-Dimension ujal mnie swoim wygladem. Co do R6A tez sie zastanawialem tylko wlasnie czesto slysze ze maja klujaca gore czego nie znosze, ale znow mowisz ze przy dego jest podobnie. Zawsze chcialem miec Focala i moze teraz czas na ten zestaw :) Dodatkowych glosnikow w dzrwi nie planuje dlatego dwukanalowy mocniejszy wzmak mi wystarczy.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 09:06:38 
Użytkownik

Czyli nie napisałeś bardzo istotnej rzeczy :peace:
To diametralnie zmienia plan...
Focal jak najbardziej. Może coś z serii Polyglass, lub polykevlar ;) Focal jest ciepły w brzmieniu i raczej wyrównany, ale droższy...
Morel jest jednak najmocniejszy z tego towarzystwa...
Co do R6A to rozwiązaniem jest budowa zwrotnicy lub wymiana Tweeterka na UR1 i pozostawienie seryjnej od R6A. Dużym plusem jest możliwość przytłumienia tweetera zworką w zwrotnicy...

A Piecyk, rzeczywiście ma zapierający dech w piersiach wygląd. Tymsamym mnie ujął i kupiłem go jeszcze prezd oficjalnymi testami, ale okazało się, że jest wart swojej ceny, bo okazał się być jednym z najlepszych piecy do 1200zł...
RM-V21 może jednak szybko rozpruć przedni zestaw, bo to mocny sprzęt jest, więc zachowaj umiar w fazie strojenia... ;)

Daj znać co z tego wyszło...

Ps. Może zadzwoń do Essy, bo mająte wszystkie głośniki i piece na stanie (powinni mieć), to Ci polecą coś, co spełni Twoje oczekiwania...

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 14:52:21 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Podłączę się do tematu...
Hev, kiedyś rozmawialiśmy na tema audio w B4, wtedy radziłeś mi DLS R6A na przód....
Kurcze, ponieważ trafiło się kilka nieprzewidywanych wydatków i wzrosła niechęć do przerabiania drzwi -> odwlokło mi się montowanie czegokolwiek..
Znalazłem takie coś: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=256906239
chyba zdecyduje się na zakup tego kompletu...
Pytanie do Ciebie: czy zagra to pod samym radiem( 4x45W Sony, słaby model)
i jeśli włoże wofery w miejsca montażowe pod szybą to gdzie najlepiej zasadzić tweetery??
Domyślam się że najlepiej byłoby w słupki przednie, ale jesli nie tam to gdzie??
-w drzwi??
-czy może postawić obok wofferów pod szybą??

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 22:40:13 
Użytkownik

myszon90 napisał(a):
Podłączę się do tematu...
Hev, kiedyś rozmawialiśmy na tema audio w B4, wtedy radziłeś mi DLS R6A na przód....
Kurcze, ponieważ trafiło się kilka nieprzewidywanych wydatków i wzrosła niechęć do przerabiania drzwi -> odwlokło mi się montowanie czegokolwiek..
Znalazłem takie coś: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=256906239
chyba zdecyduje się na zakup tego kompletu...
Pytanie do Ciebie: czy zagra to pod samym radiem( 4x45W Sony, słaby model)
i jeśli włoże wofery w miejsca montażowe pod szybą to gdzie najlepiej zasadzić tweetery??
Domyślam się że najlepiej byłoby w słupki przednie, ale jesli nie tam to gdzie??
-w drzwi??
-czy może postawić obok wofferów pod szybą??

Poleciłem, bo to dobry zestaw jest. Może się niektorym wydawać, że monotematyczny jestem :), ale jeszcze trochę czasu upłynie zanim będzie konkurencja w tej klasie cenowej...

Co do DLS K4...
Taki zestaw, jeszcze podłączony pod radio (i to kiepskie), to tak, jakby jeść z zatkanym nosem... Niby czujesz ten smak, ale tak naprawdę to nie wiesz, czy jesz czekoladę czy krowi placek :peace:
Nie ma dobrego audio bez wyrzeczeń i pracy, bądź pieniądzy.
Te głośniki (nie wypowiadam się o zestawie K4, bo go nie znam, ale generlanie o zestawie odseparowanym 4" pod radiem), nie pokażą niczego poza kłującym sopranem, stłumionym środkiem i pierdzącym bassem, a przecież nie tego byś chciał.
Możesz wierzyć lub nie, ale taki zestaw jest jak dmuchana lala, niby daje radę, ale to nie jest to :diabel: Nie ja stworzyłem zasady montażu i to nie mnie musisz posłuchać, ale ludzi, ktorzy siedzą w tym po uszy i od wielu lat ( i nie o mnie chodzi). Ja tylko przekonałem się na własnej skorze, że mieli rację i probuję uchronić Cię przed błędem.

Taki głośnik nie zagra w ogole inaczej niż Twoje obecne. Podział pasma zmieni trochę przestrzenność i subiektywnie wzrośnie dynamika, ale to tylko złudzenie. Bardzo podobny efekt uzyskasz kupując głośniki wysokotonowe w sklepie elektronicznym za 11zł/para i podłączając je przez kondensator...
Po prostu zwiększysz przestrzenność i dodasz wysokich tonow, co odbierzesz jako znaczną poprawę...

Nie będę Cię odwodzić. Chcesz to kup ten zestaw, bo pozałożeniu będziesz się cieszyć, że ładnie gra, ale tylko do momentu, aż usłyszysz bardzo tani, ale założony zgodnie ze sztuką CA zestaw nieznanej firmy. Wtedy powiesz "ten gość miał jednak rację" :diabel:

A gdzie montować?? Obojętnie gdzie na desce, czy słupku, byle nic nie przysłaniało tweetera i ich osie przecinały się pośrodku auta, czyli najlepiej na rogach podszybia, na podstawkach, przykręcone, lub przyklejone do deski...

Rozpisałem się :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2007 09:00:50 
Użytkownik

Hev, zwracam się do Ciebie z moimi pytaniami bo mądrze gadasz....
Podsunąłem ten zestaw, bo marka b.dobra no i nie oszukujmy się cena też...
Poza tym koncepcja się troche zmieniła, wcześniej nie planowałem rezać AutoChecka, teraz już zakupiłem AC i lada dzień postaram się założyć (mam jeszcze wprawdzie sporo wątpliwości jak :/ ) a tam jest taka opcja, że wyświetla częstotliwość stacji która gra w radiu...
No i wpadłem na "genialny" pomysł, wrócić do oryginalnego radia, mam na myśli GAMMA,(chciałbym chorusa II, ale nie wiem czy będzie wymiarami pasował w B4) bo takowe mają wyjście sygnałowe do AC...
Z tego co napisałeś wcześniej, to zestaw tych DLS-ów moze zagrać, ale nie pod radiem, tylko pod wzmakiem, tak zrozumiałem...
Dzięki za wszelkie sugestie, bo uwierz mi są bezcenne, potrafię wiele rzeczy sam zrobić przy samochodzie, ale jeśli chodzi o elektry/tronike to aż drętwieje ze strachu...
Jeszcze raz pozdr..
P.S. Jakbyś miał chęć napisać, czy radia a nowszych Audi pasują do B4 (wymiarowo), ew. jakie inne markowe radia posiadają wyjście sygnałowe do AC, żeby tam się wyświetlała częstotliwość radia, to byłbym podwójnie wdzięczny...

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2007 09:36:13 
Użytkownik

Problem z wyświetlaczem jest od zawsze. Podobno niektóre Blaupunkty mogą z tym wspóółpracować, ale to nic pewnego...
Czy z nowszego pasujądo B4?? Z punktu widzenia elektrycznego na pewno tak, jednak jak sądzę (a mogę się mylić), B4 ma wnękę 1 DIN, a nowsze radia mają szerszay front, więc może nie podejść...

Czy zestaw DLS zagra pod wzmakiem?? Na pewno lepiej, ale cudów nie ma się co spodziewać. 10cm membrana raczej nie zapewni Ci masażu wątroby, ani wystarczającej szczegółowości...

Nie bez powodu głośnik 10cm jest wykorzystywany jako średniotonowy w zestawach 3 drożnych. Gdyby dał radę wejść w pasmo Kickbassu zrezygnowano by z 16cm, a on nadal jest w zestawie, więc wniosek nasuwa się sam...

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2007 11:00:17 
Wulkanizator

jeśli chcesz koniecznie "prawie" ori radio a nowsze i na 1 DIN to poszukaj czegoś z seata. Miałem takowe w cygarze, ma wyjście na wyświetlacz żeby częstotliwości było widać. Niestety modelem nie sypnę bo to dawno było ;)

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2007 17:06:42 
Użytkownik

arthurr napisał(a):
jeśli chcesz koniecznie "prawie" ori radio a nowsze i na 1 DIN to poszukaj czegoś z seata. Miałem takowe w cygarze, ma wyjście na wyświetlacz żeby częstotliwości było widać. Niestety modelem nie sypnę bo to dawno było ;)
Radio z seata odpada, przeglądałem allegro i wszystkie mają znaczek/nazwę SEAT a przemalowywać czy zaklejac nie będę...
No nic pozostaje mi albo coś takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=260162217 albo zapomnieć o wyświetlaniu stacji w AC.... :/

Co do tego odseparowanego zestawu DLS-a K4, nie jestem przekonany co do wyglądu drzwi z dorabianymi miejscami na większe głośniki, no i poza tym to kosztuje, a wygląd ori ma swój urok...
A że miejsca montażowe są takie jakie są, stąd ten zestaw...

Miał ktos taką Gammę :?: :?: Da się pod nią zwykły 4- kanałowy wzmak podpiąć, czy tez potrzebny jest ori :?: :?:
Tam oprócz standardowych kości ISO jest jeszcze kość 10-pinowa i przyznam się szczerze ze nie znalazłem takowej na allegro. :/ :/
Rozważam różne koncepcje, także dzięki za wyrozumiałość :peace: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2007 10:40:04 
Wulkanizator

myszon90 napisał(a):

Miał ktos taką Gammę :?: :?: Da się pod nią zwykły 4- kanałowy wzmak podpiąć, czy tez potrzebny jest ori :?: :?:
Tam oprócz standardowych kości ISO jest jeszcze kość 10-pinowa i przyznam się szczerze ze nie znalazłem takowej na allegro. :/ :/
Rozważam różne koncepcje, także dzięki za wyrozumiałość :peace: :peace:

z tego co pamiętam to będzie spora rzeźba z podpięciem 4 kanałówki pod to radio - na tej dodatkowej kostce jest wyprowadzona tylko jedna paa sygnału liniowego więc wyjście jest takie - albo zastosować przejściówkę - z jednej strony kość z 2 strony para wyjść RCA plus rozgałęziacz, albo po prostu dać radio kumatemu elektronikowi który wyprowadzi 2 pary RCA bezpośrednio z radia. Łatwiej chyba się nie da...

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Strefa czasowa: UTC + 1