Witam
Zakladam ten temat gdyz zdania sa podzielone i podejzewam ze bardzo czesto wyssane bez rzadnego doswiadczenia. Prosze takze o wypowiedz ludzi ktorzy posiadaja wiedze, i mieli doczynienia z podobnymi rzeczami. Wypowiedzi typu "podlacz ten rezystor we wlasny obwod" lub wypowiedzi od osob ktore nie maja pojecia nie beda mile widziane i prosze zatrzymajcie je dla siebie.
A teraz przechodze do sedna. Chodzi mi o tak zwany [rzez niektorych "chip rezystor" czyli po prostu rezystor wpiety w obwod ktory rzekomo zwieksza moc i moment w 1Z. Obserwujac forum widze ze wszyscy podchodza z gigantycznym wrecz sceptycyzmem do tego typu rozwiazan. Sypia sie teksty typu "nie ma rzadnego przyrostu mocy, tylko Ci sie wydaje" , "to placebo" i domagaja sie faktow w postaci wynikow z hamowni. Otoz w tym moim zdaniem zaprzyjaznionym forum istnieje taki topic
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... d0e538c03f . Zachecam wszystkch do nawet pobierznego pzreczytania . Sa tam wyniki z hamowni, spostrzezenia ludzi ktorzy smigaja samochodami z rezystorami na codzien.
Jesli mozecie to powiedzcie sad bierze sie u was taki sceptycyzm. Pytam bo :
-dolaczenie rezystora zwieksza jedynie dawke paliwa, nic pozatym cisnienie doladowania pozostaje bez zmia
-przy wirusie o ile sie nie myle rowniez zwiekszana jest dawka paliwa + cisnienei doladowania i nastwy wtryskow wiec czemu zwiekszenei dawki paliwa rezystorem jest szkodliwe dla silnika a wirsusem juz nie.
-wyniki z hamowni chyba potwierdzaja skutecznosc metody jak ktos nie czytal to ( 97 koni w serii 117 po dolaczeniu rezystora, pomijajac ze bardzo udany wynik na seryjnym silniku to przyros mocy jest dosc imponujacy)
A teraz najciekawsze. Nie jestem posiadaczem aytka z silnikiem TDI. Temat zakladam jedynie w celach poznawczych, byc moze sie komus przyda Sam dopiero poluje na b4 tdi ale jeszcze dluga droga przede mna. Na sam koneic prosze jeszcze raz o pwoazne podejscie do tematu, bo jak widze odpowiedzi typu "rezystor to zlo" bez rzadnego logicznego wytlumaczenia to mam ochote zkarcic takiego konowała. Moja wiedza na temat diesli jest dosc uboga wiec prosze o wyrozumialosc i przedstawienei tematu dosc lopatologicznie.