.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 23:01:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] wymiana radia gamma na chorus/concert
PostNapisane: 11.lut.2008 00:43:11 
Użytkownik

Mam teraz gamme a marzy mi się jakieś z cd najchętniej z wyjściem na zmieniarkę, ale z Audi. Zależy mi żeby zachowywało się jak gamma: wyłączało dopiero po wyjęciu kluczyka, przyciemniało wraz z podświetleniem zegarów etc. dlatego chce Audi.

Pytanie czy mogę sobie po prostu podmienić czy będą jaja z tego??

Ew. na jakie mogę sobie podmienić (chorus/concert która wersja i jak ją rozpoznać, jak sprawdzić jaki mam zestaw głośników ( coś wyczytałem o bose, nokiach i innych), jak to sprawdzić bez rozbierania tapicerki.

Z góry dzięki za odpowiedzi na laickie pytanie, auto służy do zarabiania i nie mogę go sobie na kilka dni rozebrać i szukać co do czego.

Ps. Audi mam od tygodnia (i już kocham to auto). Stąd mała znajomość marki.

Ostatnio edytowano 11.lut.2008 09:44:42 przez Tedy, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 07:58:07 
Użytkownik

Auto: A6 C6 4.2 BAT
Witam

Sprawa wygląda tak:

jeśli się nie mylę to wraz z systemem Bosse montowali również taki super znaczek właśnie z nazwą tego systemu na każdym głośniku ;)

Według mnie te wszystkie bajery jak ściemnianie po włączeniu świateł , oraz wyłączanie po wyjęciu kluczyka to sprawa podpięcia kabli, aby 12+ podtrzymanie był w odpowiednim miejscu.

Zadałeś pytanie na które jest strasznie dużo informacje więc polecam szukanie wyszukiwareczki :)

Oraz bardzo dobra stroną która da Ci dużo odpowiedzi

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/

P.S.
Jeśli chcesz abyś otrzymał szybką rzetelną odpowiedź na Twoje pytanie to polecam zapoznanie się z FAQ i zasadami pisania postów na tym forum.

Czyli krótko mówić jaką Audicą jeździsz ??r

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 09:44:11 
Użytkownik

Przepraszam za formę postu mój błąd, do późnej nocy o'szukaja męczyłem i zasypiałem już nad tym postem,a mimo to nie znalazłem info o odmianach gammy i jak je rozpoznać (HELP). Mam nadzieje że dobrze temat poprawiłem. Zaraz sprawdzę jakie siedzi u mnie nagłośnienie.

W instrukcji radia znalazłem że mam 2*20Watt i 2*17Watt z jakimiś dopiskami po szwabsku których nie rozumiem.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 12:30:20 
Użytkownik

Karramba ja w A6 C4 nie jestem w ogóle obeznany więc Ci nie będę mieszał...

Ale powiem Ci jak ja bym podszedł do tematu...

Moim zdaniem jedno radio od drugiego ( może ) ale nie musi różnić się kostką czyli na przykład kabel masowy jest w innym miejscu w jednej jak i w drugiej kosteczce.

Więc najlepiej załatwisz to przejściówką, którą możesz albo kupić na allegro ale u mnie w Lublinie na północnej jest Car Audio i na Twoim miejscu jeśli masz u siebie w mieście podobny sklep to podjedź do chłopaków i spytaj się czy musisz kupić przejściówkę z jednego radia na drugie...

Jeśli nie jesteś w stanie podać jaką masz wersje radia to albo poszukaj na googlach i porównaj zdjęcie albo wklej nam tutaj zdjęcie panelu przedniego.... na pewno ktoś Ci odpowie :)

A i tak i tak bez wyjęcia radia się nie obejdzie więc czym prędzej wyjmiesz radyjko z szufladki tym szybciej i najłatwiej dowiesz się jaki masz model :)

Pozdrawiam

P.S. Witam nowego posiadacza Audi :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 13:15:00 
Użytkownik

Update

zdjąłem maskownice z jednego głośnika z przodu - okazuje się że mam te noki na 3 śrubkach - czyli zestaw nie-bose. Do tego nie grają mi głośniczki z tyłu. Po oględzinach śrubek dochodzę do wniosku że było w tym aucie mocne audio ale Niemiec przed sprzedażą wstawił spowrotem serię. teraz tylko muszę zdecydować czy rzeźbić tu w serii, wstawiać clariona/alpine i w przypływach gotówki dokładać kolejne puzzle ( głośniki, wzmak itp) czy może oprzeć audio na carpc...

P.S. Witam - bardzo mi miło :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 13:41:48 
Użytkownik

Hehe no zależy od Twojej inwencji :) Kasy :) i czasu i zdolności...

Życzę powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2008 23:42:36 
Użytkownik

Wczoraj były testy creative t6100 w aucie....
.
.
.
..

KOZAK !!!!!

moim skromnym zdaniem

Na pewno chodzi to to lepiej niż komplet głośników boschmanna ( 2+2 ) na radiu sony (nie pamiętam modelu) które miałem w poprzednim aucie.

Wniosek z tego że będzie składany carpc. Po wstępnych kalkulacjach powinien wyjść taniej niż wyliczałem na w miarę dobre car-audio. Dodatkowymi zaletami będą duża pojemność na muzykę, wbudowane navi, być może VAG cały czas na pokładzie, zobacze jeszze co da się do tego podpiąć.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2008 08:47:43 
Użytkownik

:giveup:
Creative t6100 to zestaw komputerowy przecież...

Podłączanie go w samochodzie jest z deka idiotyczne, zwłaszcza, że napomykałeś coś o oryginałach Audi. Dla Car-Audio to profanacja (mimo, że na pewno jest głośne w takiej przestrzeni) a dla zestawu zabójstwo. To nie jest przystosowane do niskich temperatur, do wilgoci, pyłu itp. Rozpadnie się w mgnieniu oka i do tego jeszcze nie wiem jak chcesz to zamontować, żeby Twoje auto nie wyglądało jak dzieło domorosłego stolarza...

Nie dziwota, że zestaw grał lepiej niż Boschmann 2+2, bo Buszmen praktycznie nie gra. On popierduje...

Zestaw komputerowy gra lepiej, bo ma własne obudowy głośników (skrzynie rezonansowe) a do tego wzmacniacz. Fabryczne radio daje max 20W RMS, a więc pewnie potrafisz głośniej krzyknąć niż ono zagrać...
Wstaw do małego kibelka głośnik estradowy i wtedy też powiesz, że to dopiero gra, a na scenie ledwo pierdzi... Wstawiłeś zestaw domowy, przeznaczony do pracy w znacznie większej przestrzeni do malutkiej klitki, jaką jest wnętrze Twojego auta, więc nie dziwota, że zagrało głośniej (a dla wielu niedoświadczonych słuchaczy, to właśnie znaczy lepiej...)
Kiedyś się woziło głośnik od wieży w bagażniku i też było cacy, ale te czasy minęły... :peace:

Nie wiem dlaczego stawiasz na Car PC w kwestii dźwięku. Karta muzyczna w kompie jest beznadziejna i to będą dopiero pierdy i zgrzyty. To, że chcesz założyć Car-PC z innych względów niżaudio, to absolutnie rozumiem. Jednak jeśli chcesz słuchać muzyki, to odpuść, albo od razu dokup porządnąkartę dźwiękową (ale na prawdę porządną)...

Sprawdzoną receptą na dźwięk jest od lat i będzie dalej, zestaw dwu-, lub trzy-drożny odseparowany z przodu, w porządnie wygłuszonych drzwiach i do tego dobry piec oraz subwoofer. Spełni najśmielsze oczekiwania... I za to sięnależy zabrać w pierwszej kolejności.

Ale zrobisz jak będziesz uważał...

Ps1.W miarę dobre CA przy odrobinie wysiłku można złożyć za 1000-1500zł z jednostką sterującą... Pokaż mi dobre CAR PC z monitorem dotykowym (a nie domowym :diabel: )za te pieniądze to kupię kilka...

Ps2. Jeżeli liczysz, że kupisz sobie tego Creativa i wymontujesz z niego głośniki, założysz w miejsce seryjnych i to zagra, to siębardzo grubo mylisz. To nawet bąka nie puści ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19.lut.2008 19:07:14 
Użytkownik

Widze że nie dokońca zostałem zrozumiany
Zestaw creativa będzie podłączony pod kartę audigy lub audigy 2zs tego samego producenta. Więc procesor dźwięku myśle dobry.

Celowo sprawdzałem jak zachowują się te głośniki w aucie. Fakt można dużo głośniej nimi zagrać. Grają też o niebo czyściej i pełniej od tego ca mam teraz i co kiedykolwiek miałem. Co do trwałości - fakt tego nie brałem pod uwagę. Porzyjemy zobaczymy obyś Heveliusz nie był złym prorokiem. CO do zamontowania - połowa frajdy w kombinowaniu.

Co do boshmanna - opinie są podzielone.

Wstawienie zestawu od większej powierzchni do mniejszej - tak na prawdę nie tak diametralnie mniejszej - daje mu przewagę - fakt - czy to źle ?? Że dźwięk przy cichym słuchaniu jest lepszy już dałem powyżej do zrozumienia. Może i się nie znam ale to mnie ma się podobać.

Nie mam zamiaru kupować gotowego carpc, mam zamiar natomiast zmieścić się w funduszu 2k zł. I jest to bardziej niż realne(z dotykowym ekranem 8"). Przyznam że będzie mnie to kosztowało, poza pieniędzmi sporo własnej pracy.

Ad.P.S.2 W założeniu głośniki pozostaną w obudowach, o ile nie wpadnę na pomysł lepszych pudeł rezonansowych. Sprawdzałem jak to gra bez obudowy może nie jak bąk ale też stradivarius to to nie był :)

Dzięki za zainteresowanie - dyskusja i konstruktywna krytyka zawsze mile widziana.

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2008 08:48:46 
Użytkownik

Mały update.

Pomysł carpc .... upadł. W między czasie zaopatrzyłem się w navi w palmtopie, i znalazłem fajne radujko z wyjściem USB na pendriva. W związku z czym nakład pracy i funduszy jaki musiałbym włożyć w carpc stał się niewspółmierny do osiągniętego efektu. Zamiast niego do auta wjechała Alpina ida-x300 i komplet głośników boshmanna :2x gwizdki, midbasy i basy. Zastanawiam się powoli na wooferem jakimś w skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2008 14:04:58 
Użytkownik

Tedy napisał(a):
Update

zdjąłem maskownice z jednego głośnika z przodu - okazuje się że mam te noki na 3 śrubkach - czyli zestaw nie-bose. Do tego nie grają mi głośniczki z tyłu. Po oględzinach śrubek dochodzę do wniosku że było w tym aucie mocne audio ale Niemiec przed sprzedażą wstawił spowrotem serię. teraz tylko muszę zdecydować czy rzeźbić tu w serii, wstawiać clariona/alpine i w przypływach gotówki dokładać kolejne puzzle ( głośniki, wzmak itp) czy może oprzeć audio na carpc...

P.S. Witam - bardzo mi miło :)

W 99% przypadków gdy nie grają głośniki nokii, winna jest przegniła lica głośnikowa. Lutownica, trochę zdolności manualnych i czasu i głośniczki znów grają /

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2008 20:45:44 
Użytkownik

w tym przypadku akurat coś niemiaszek namieszał bo radio było gamm 2*20W czyli tyłu nie było czym zasilić.... więc go ordynarnie odciął z kostki. W sumie ciekawe te tyły były z własnymi wzmacniaczami. Muszę kiedyś je podłączyć na powrót -zobaczyć jak grają. Ale to jak jakiś schemat znajdę - nie wiem gdzie idą pozostałe kable ( 2 do radia ale są jeszcze 3 na wtyku).

Dzięki za poradę bobaskgb

Strefa czasowa: UTC + 1