.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 21:33:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4] Słabe ogrzewanie
PostNapisane: 27.sty.2007 21:14:43 
Użytkownik

Klubowicze nadeszla zima a mi w autku slabo grzeje mam klimatronik wiem ze duzo bylo na ten temat na forum ale moze ktos cos poradzi do mojego przypadku. Termostat jest oki chodzimianowicie ze nie wazne jak ustawie temperature na klimatroniku (gorne zakresy) to leci takie same niby letnie powietrze i jeszcze na dodatek gdy zwiekszam nawiew to jest zimniejsze co moze byc przyczyna/przyczynami od czego zaczac a na czym skonczyc. Dodam ze auto ma instalacje gazowa. Pomozcie bo to naprawde nic przyjemnego marznac w samochodzie pozdrawiam....

Tytuł: Re: [100 C4] Słabe ogrzewanie
PostNapisane: 27.sty.2007 21:29:42 
Użytkownik

xlukaso napisał(a):
Klubowicze nadeszla zima a mi w autku slabo grzeje mam klimatronik wiem ze duzo bylo na ten temat na forum ale moze ktos cos poradzi do mojego przypadku. Termostat jest oki chodzimianowicie ze nie wazne jak ustawie temperature na klimatroniku (gorne zakresy) to leci takie same niby letnie powietrze i jeszcze na dodatek gdy zwiekszam nawiew to jest zimniejsze co moze byc przyczyna/przyczynami od czego zaczac a na czym skonczyc. Dodam ze auto ma instalacje gazowa. Pomozcie bo to naprawde nic przyjemnego marznac w samochodzie pozdrawiam....

To ja się też dołącze bo mam dokładnie tą samą przypadłość.
Grzeje bardzo słabo :/

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 21:34:32 
Użytkownik

może nagrzewnica się zamuliła,a może kiedys był sypany proszek do uszczelniania chłodnic, ja w takim przypadku podłączam pod jeden króciec nagrzewniczki wąż ogrodniczy,drugi króciec wolny i puszczam kranówę dotąd aż zacznie wypływać czysta. Nie zrobi się tym sposobem ze starej chłodniczki nowej,ale jest to szybki zabieg i pomaga

Tytuł:
PostNapisane: 27.sty.2007 21:38:16 
Użytkownik

Jak sie mozna do tej nagrzewnicy dostac?? :?:

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 09:08:00 
Użytkownik

Pogadaj z kolega Rafał 33 , bo on ostatnio bawił sie z nagrzewnica w C4 z klimatronikiem

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=52826

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 10:12:19 
Użytkownik

znaczy jak chcesz wypróbowac moj sposób to wystarczy zdjąć węże z króćcow nagrzewnicy pod maską silnka,jeśli chcesz wydobyć całość to wiadomo,cała przednia część wnętrza do wyjęcia

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 10:24:48 
Użytkownik

wojtekkkkk napisał(a):
cała przednia część wnętrza do wyjęcia

Jakiego '' wnętrza'' ? :galy: W C4 dojdziesz do nagrzewnicy od strony komory silnika po zdemontowaniu podszybia

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 12:20:57 
Użytkownik

Czyli generalnie sciagam weze od strony komory silnika podlanczam kranowe i przeplukuje. A co z odpowietrzaniem tego jest jakis zawor czy mi sie to samo odpowietrzy????????

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 14:59:42 
Użytkownik

,,cała przednia część wnętrza do wyjęcia,, Przepraszam,zapedziłem się i nie sprawdziłem o jakim modelu mowa. Co do odpowietrzenia to nie pamiętam,wydaje mi się że samo się odpowietrzy, ale dobrze żeby ktoś jeszcze się wypowiedział bo nie chce wprowadzić cię w błąd

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 15:04:21 
Użytkownik

Jesli mozecie drodzy koledzy to ktoredy najlatwiej bo ja sie pogubilem jedni pisza ze zdejmujac podszybie dostane sie a drudzy ze musze zdejmowac cala deche. Mile widziana odpowiedz bo nie chce na tym zimnie niepotrzebnie czegos demontowac wiecie co jest.....

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 15:14:45 
Użytkownik

jak chcesz cokolwiek robić na dworze to nie jest to najlepszy pomysł,demontaz różnych części plastikowych najlepiej robić w ciepłym miejscu bo są wówczas bardziej elastyczne.

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 15:25:48 
Użytkownik

Demontaz bede przeprowadzal w garazu chodzi mianowicie o czas nie chce demontowac niepotrzebne czesci bo to sttrata czasu chcialem sie tylko dowiedziec na 100% ktoredy sie do tego zabrac. Pozdro....

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2007 18:04:01 
Użytkownik

Zanim sie wezmiesz za rozbieranie sprawdz czy działa ci silniczek od klapy ciepło-zimno bo ja właśnie miałem taki problem.Co do odpowietrzania nagrzewnicy to na wężu powrotnym jest odpowietrznik.

Tytuł:
PostNapisane: 29.sty.2007 21:35:45 
Użytkownik

Żeby wyjąć nagrzewnicę w c4 nie trzeba wyciągać dechy, mnie też tym straszyli. Metodą prób i błędów doszedłem, że od strony kabiny trzeba od spodu odłączyć wszystkie cięgna od nawiewów, a od strony komory silnika trzeba zdemontowac podszybie i wyjąć silniczek wycieraczek. Nagrzewnica jest w plastiku razem z silniczkiem nawiewu, a koncówki nagrzewnicy znajdziesz z lewej strony komory silnika pod silnikiem wycieraczek: są tam dwa węże i na jednym jest odpowietrznik, który lubi sie rozszczelnić jak się go ruszy. Jak masz jakies pytania o wymiane nagrzewnicy to pytaj, jestem świeżo po wymianie:D

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2007 16:46:26 
Użytkownik

U mnie ta sama historia , pokazuje błąd silniczka klapy temp. to jest chyba ten od strony silniczka od wycieraczek

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2007 19:47:30 
Użytkownik

witam. ja mialem tez podobna historie tylko ze u mnie grzalo tak ze mozna bylo zdechnac. zrobilem diagnostyke klimatronika i wyskoczylo mi ze zakleszczona klapa cieplo-zimno. wyciagnalem silnikczek wyczyscilem i chodzi wszystko pieknie. podejrzewam ze w twoim orzypadku tez bedie to samo. silnik od klapy sie zakleszczyl i klapa stanella w jednym miejscy. gdy zwiekszysz nadmuch to przeplyw powietrza jest tak duzy ze leci poprostu zimne gdyz przelatuje przez kawalek nagrzewnicy a nie przez calosc. sprawdz bledy klimatronika.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2007 21:28:43 
Użytkownik

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=52639

opcja "Szukaj" się kłania...

WWW.VAGELEKTRONIKA.PL

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2007 22:08:20 
Użytkownik

Do kolegi ruti: powiedz mi jak sprawdzic bledy na klimatroniku jaka kombinacja przyciskow bo juz gdzies to czytalem ale nie moge znalezc. Co do dalszej twojej wypowiedzi to wlasnie mam tak jak piszesz slaby nawiew letnie powietrze a gdy zwieksze to leci zimne ale chcialbym sie upewnic generalnie zabieram sie do tego leniwie bo wskoczyly dodatnie temperatury :) ale musze to zrobic bo tego sobie nie daruje a i na marginesie powiedzcie mi co to jest za przycisk na klimatroniku "sniezynka" pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2007 07:52:17 
Użytkownik

no śnieżynka , kolego to chyba kojaży się z zimnem to nic innego jak uruchomienie klimy tzn zimnego powietrza a odzczyt błędów jest bardzo prosty : wciskasz przycisk obiegu zamkniętego i przycisk nawiewu ze strzałką do góry , na lewym wyświetlaczu tam gdzie pokazuje temp wyskakują ci kody , kod 01 i wciszkasz przycisk z obiegiem zamkniętym i wyświetlą ci się błędy . U mnie zawieszał się silniczek właśnie od klapy temp. tak jak i u całej reszty auut z grupy " " otóż prosta jest przyczyna , silnik ten pracuje skokami przesuwając klapę o pół stopnia temp. nie ma możliwości na konkretną pracę , wystarczy dać mu większy prąd żeby się rozruszał i będzie chodził jak nowy. użyj szukaczki to znajdziesz rozszyfrowane kody a co do miejsca silniczka od temp. to nawet są piękne zdjęcia tylko poszukaj

Strefa czasowa: UTC + 1