.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 04:57:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przyciemnianie folia - prosze o instrukcje.
PostNapisane: 20.paź.2007 21:42:02 
Użytkownik

Witam, planuje lekko przyciemnic szyby folia ktora już zakupiłem (lekko przyciemniajaca) i chcialbym to zrobic sam wiec bylbym wdziedczny za jakies fachowe instrukcje lub fotostory.
Dzięki

F 126S 900ccm 45KM - sprzedany

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2007 21:48:05 
Klubowicz

przede wszystkim robisz to na mokro (woda z ludwikiem), pozniej wyprowadzasz pecherze na zewnatrz (uwalniasz je), a na koncu podgrzewasz suszarka do wlosow lub opalarka (tutaj trzeba miec juz wprawe).
folie docinasz na krawedzi szyby po czym minimalnie folie oduwasz od krawedzi szyby o okolo 2 mm.

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 00:42:31 
Użytkownik

Bilu napisał(a):
przede wszystkim robisz to na mokro (woda z ludwikiem), pozniej wyprowadzasz pecherze na zewnatrz (uwalniasz je), a na koncu podgrzewasz suszarka do wlosow lub opalarka (tutaj trzeba miec juz wprawe).
folie docinasz na krawedzi szyby po czym minimalnie folie oduwasz od krawedzi szyby o okolo 2 mm.

To co Bilu pisze ma sens na płaskich szybach bo na zaokrąglonych zaczynają się schody... opalarka, oczywiscie od zewnątrz grzejesz :) jak Cie zatrzymają psy i nie masz ISICa to masz problem...lepiej niech zabieraja dowód niż masz zrywac folie!

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 12:46:58 
Użytkownik

bov napisał(a):
Bilu napisał(a):

To co Bilu pisze ma sens na płaskich szybach bo na zaokrąglonych zaczynają się schody... opalarka, oczywiscie od zewnątrz grzejesz :) jak Cie zatrzymają psy i nie masz ISICa to masz problem...lepiej niech zabieraja dowód niż masz zrywac folie!

O czym tu gadasz ?Za co ci maja zabrac dowód?? Masz miec szyby czyste od kierowcy i pasażera,reszte mozesz sobie zamalować farbą i nie mogą ci nic zrobić.
A jak by sie ktoś zbuntował:
5.Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie)

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 13:10:51 
Wulkanizator

Robi - sęk w tym że przyciemniony tylko tył wygląda............. tak sobie. Jeśli przyciemniać to tylko całość (bez czołowej oczywiście), inaczej bym się nie decydował

A80 B3 1,8 JN B+G 2004-2005
w AKP:
S4 AVANT 2,2T + LPG 2005-2008 (sprzedana :( )
A90q B3 2,3 NG/ABH 2008-2013
A6 C5 2,8 B+G avant q tip 2008 -

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 13:12:07 
Klubowicz

*Robi* napisał(a):
bov napisał(a):
Bilu napisał(a):

O czym tu gadasz ?Za co ci maja zabrac dowód?? Masz miec szyby czyste od kierowcy i pasażera,reszte mozesz sobie zamalować farbą i nie mogą ci nic zrobić.
A jak by sie ktoś zbuntował:
5.Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie)

Jasne, tylko ta folia ma mieć homologację Instytutu Szkła i Ceramiki, który to takie badania przeprowadza (np. według wymagań regulaminu homologacji R 43 ECE zgodnie z rozporządzeniem Min. Transp. i Gosp. Morskiej Dz. U. nr 44 z 15.05.1999r. poz. 432, zał. 3). I w związku z tym na szybie pojawia się potem właśnie oznakowanie XXX-XXXX-ISiC.
Niejednokrotnie się już spotkałem w moich poprzednich autach ze sprawdzaniem czy takie oznaczenie mam na szybach (szczególnie na granicach).

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 15:27:24 
Użytkownik

Akurat numer ISIC przyklejany na szybie to nie homologacja folii (prawie każda ją ma ) tylko jest tam numer zakładu, który Ci to przyciemnił. Troche sie w temacie orientuje bo mam swój nr ISIC o który się starałem...Jak Policja was zatrzyma i bedą kazali zrywać folie to powiedzcie żeby sami sobie zrywali a jak nie to niech biorą dowód, póżniej przegląd cząstkowy bodajże 35zł u znajomego :D a zerwanie folii która jest warta 200-300zł z przednich bocznych szyb jest bez sensu :)
jest jeszcze opcja przyciemnienia piecowego wszystkich szyb w aucie (bez czołowej) full legal nikt się nie doczepi do przednich bocznych ale to kosztuje sporo i trzeba wymontowywac wszystkie szyby...

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 15:49:12 
Użytkownik

troche sie zmienił temat ale powiem jak ja to zawsze robie.

woda z mała ilościa szamponu dla dzieci, taki niezbyt toksyczny. Racla do wypychania wody (miekka, aby folii nie porysować) szmatki chłonne i suszarka (warunki domowe)

Rób to w dobrze wygrzanym pomieszczeniu, folia bedzie wtedy bardziej elastyczna. Jesli przyklejasz folie na szyby niewyciagane to najepierw na wode przyczep sobie folie na zewnatrz, odetnij jak trzeba, przygrzej w odpowiednim miejscu jesli jest za duzo jej i potem dpoiero do srodka.

Gdy zrywasz folie to zawsze staraj sie to robić we dwie osoby i spryskiwać folie zarazem ale nie przesadzaj z ilością wody.

Wypychając wode z pod folii na koncu przykładaj coś chłonnego (recznik lub szmate) aby czerpał wode wypchnietą z pod folii i nie cofała sie znowu odklejajac. Grzej tez suszarka aby cały czas odparowywała.

Przed przystąpieniem do przyklejenia szyby okno musi być umyte bardzo dokładnie najlepiej gąbką do mysza naczyć lub czyms podobnie czyszczącym bo zawsze sie po papierze znajdzie jakiś frędzel pod folią!!

no i podstawowa sprawa ktorą powinienem poruszyć na początku a może i nie. NIE PRZYCIEMNIAJ SZYB FOLJA DOSTEPNA WSZEDZIE ZA MAŁĄ KASE :!!: To nie jest odpowiednia folja jesli nie chcesz sie wkurfiać :/ Mało przez nią widać i nie ma takich wartości termokurczliwych, wygląda raczej jak worek na śmieci na szybie :> Sugeruje Sun-Gard znajdziesz na allegro :peace:

Pozdrawiam i cierpliwości życze,

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 15:51:43 
Klubowicz

Oczywiście, że tam gdzie wpisałem XXX-XXXX mamy numer świadectwa badań i to jest tożsame z naklejaniem przez dany zakład homologowanej folii.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 17:03:52 
Użytkownik

Dzięki za rady , folie już kupilem 30Funtow za 2 rolki 182cm x 60cm ( DEFENDER). Folia made in UK, tam teraz mieszkam i ktoś mi ja polecił wiec mam nadzieje ze bedzie ok. Nie wiem jak prawo mowi dokladnie ale z tego co mi się wydaje to jak kolega napisał, nawet jak tylna i boczne zamaluje farba to bedzie ok , czyste musza zostac przednie drzwi i przednia szyba, jeśli nie to co na przykład z Oplem Astra II kombi który nie ma szyb bocznych z tyłu a paka cała załadowana ??

Zostaje mu tylko przednie drzwi i szyba i tyle wystarcza, poza tym ja będę miał lightowe przyciemnienie wiec nie będą raczej się czepiać a dowodu mi nie mogą zabrać bo mam angielski :-)

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 17:12:22 
Użytkownik

Bilu napisał(a):
przede wszystkim robisz to na mokro (woda z ludwikiem), pozniej wyprowadzasz pecherze na zewnatrz (uwalniasz je), a na koncu podgrzewasz suszarka do wlosow lub opalarka (tutaj trzeba mieć juz wprawę).
folie docinasz na krawedzi szyby po czym minimalnie folie odsuwasz od krawędzi szyby o okolo 2 mm.

Czyli folie docinam na zewnętrznej części szyby, potem przyklejam od wewnątrz wg dokładnej instrukcji "mAlIbOr" (za którą dziękuję).
Tylko nie rozumie o co chodzi z tym odsuwaniem, kumam że folia się kurczy i w ten sposób układa do kształtu szyby.

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 18:54:49 
Użytkownik

Chodzi o to że folia w szybach opuszczanych musi być odsunięta ok 2mm od krawędzi szyby w dół bo inaczej wchodząc w uszczelke będzie się podwijać.Powodzenia w oklejaniu klapy ;)

Ostatnio edytowano 21.paź.2007 18:58:58 przez bov, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 18:58:45 
Użytkownik

marco_wroc napisał(a):
Bilu napisał(a):
przede wszystkim robisz to na mokro (woda z ludwikiem), pozniej wyprowadzasz pecherze na zewnatrz (uwalniasz je), a na koncu podgrzewasz suszarka do wlosow lub opalarka (tutaj trzeba mieć juz wprawę).
folie docinasz na krawedzi szyby po czym minimalnie folie odsuwasz od krawędzi szyby o okolo 2 mm.

Czyli folie docinam na zewnętrznej części szyby, potem przyklejam od wewnątrz wg dokładnej instrukcji "mAlIbOr" (za którą dziękuję).
Tylko nie rozumie o co chodzi z tym odsuwaniem, kumam że folia się kurczy i w ten sposób układa do kształtu szyby.

Odsuwanie to chodzi o to ze jak dotniesz folie do krawedzi to pieknego dnia uszczelka Ci ja gdzies zadrze i bedzie kupa. Jak dotniesz folie to ja poprostu przesun od krawedzi o 2-3 mm i gicior bedzie :peace:

Ja osobiście jak przyciemniałem szyby to skonstruowałem sobie takie urządzonko ktorym ciągnołem po krawędzi a cieło 3 mm niżęj ;)

eee, kapiszi czy ma być bisik :?: :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 21:13:08 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
przyciemnienie szyb jest tanie więc lepiej dać to zrobić komuś kto ma wprawe

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 21:25:22 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
hubos21 napisał(a):
przyciemnienie szyb jest tanie więc lepiej dać to zrobić komuś kto ma wprawe
tanie jest w polsce a w anglii koszt Rovera 200 to 300F wiec juz nie takie tanie a Marko ma Avanta co jeszcze kwote podnosi.
Oklejanie szyb nie jest ciezkie wiec poradzisz sobie.
Co do policji to wiesz jak ja mam przyciemnione i zaden sie w polsce nie czepial. W anglii musisz miec atest z DVLA ale policja tez sie nie czepia jak widzi co w srodku siedzi. Powodzonka w oklejaniu.
Ps. tylnia szybe oklejali jakos na talk ale nie widzialem tego wiec nie wypowiem sie jak to wyglada.

Bylo
AUDI A6 C5 2.4 98r AGA LPG
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2007 21:32:07 
Użytkownik

mAlIbOr napisał(a):
Odsuwanie to chodzi o to ze jak dotniesz folie do krawedzi to pieknego dnia uszczelka Ci ja gdzies zadrze i bedzie kupa. Jak dotniesz folie to ja poprostu przesun od krawedzi o 2-3 mm i gicior bedzie :peace:

Ja osobiście jak przyciemniałem szyby to skonstruowałem sobie takie urządzonko ktorym ciągnołem po krawędzi a cieło 3 mm niżęj ;)

eee, kapiszi czy ma być bisik :?: :diabel:

Kapiszi :-) Tylko tak Bilu to ujął że myślałem że trzeba jakoś odsunąć i myślałem że się pomarszczy a tu chodzi po prostu o odcięcie ok 2-3 mm, kumam, dzięki

P.S. Tak jak pisał kolega MiKeV w UK ceny mamy inne więc wole sam sobie zrobić i czegoś nowego się nauczyć. Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1