.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 11:43:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi b4 tdi avant, odrotomierz,...
PostNapisane: 23.lut.2005 22:02:55 
Użytkownik

Mam zamiar kupić Audi B4 tdi avant rocznki 1994 - 1995, powiedzcie mi
1. dlaczego w jednych są obrotomierze (nigdy nie byłem zwolennikiem obrotomierza w aucie, ale od momentu kupna Vectry 2.0 która miała obrotomierz, zmieniłem zdanie i jest on mi teraz bardzo przydatny) a w innych zamiast obrotomierza jest zwykły duży zegarek i czy jest możliwość jakiejś zamiany zegarka na obrotomierz w jakimś zakłądzie ???
2. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy Airbag rzeczywiście jest, czy jest on sprawny??
3. Jakie najważniejsze punkty sprwdzać przy kupnie takiego autka ??
Z góry dziękuje za odpowiedź

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2005 10:07:56 
Użytkownik

Ad1. Obrotomierze w jednych są a w jednych nie bo były montowane na życzenie klienta. Obrotomierz możesz sobie zamontować sam- jak bedizesz potrzebował to ja taki mam.
Ad2. Air Bag mozesz sprawdzić VAGiem, ewentualnie zrobić porządnego dzwona czołowego ;)
Ad3. Spręzarka, Spaliny (czy nie dymi) .Podłacz go pod Vaga. Jak znajdziesz gdizęs większe ognisko korozji to znaczy ,że był bity (audi maja ocynk i same z siebie nie korodują). Sprawdź geometrię kół. We wnętrzu sprawdź czy wykładzina podłogi lezy normalnie - jak odstaje prz progach to znacyz że bł bity (jak skałdaja po dzownie to im sie nie chce wygłuszki wsadzać). Sprawdź jak autko sie zbiera powinno conajmniej jak 1.6 16v benzyna - jak wolniej to bedziesz miał troche roboty przy silniku lub osprzęcie. Sprawdź czy nie jest poprzecierana tapicerka i fotele we wnętrzu - jak tak to pewnie z kilkaset tysięcy ma zrobione przebiegu - odpuść sobie. Audi z tego rocznika prawidłowo użytkowane powinno w środku wyglądac prawie jak nowe. Sprawdź oczywiście numery nadwozia i silnika. Popatrz na auto od spodu czy spawane nie było z paru kawałków. Sprawdź szyby - jak wsyzstkie sa inne to miało dachowanie ,albo mocnego dzwona. Sprawdź działanie hamulców przy 100km/h jak masz duże bicie kierownicy to tarcze od wymiany. SPrawdź działanie ręcznego. Sprawdź osprzet elektryczny - wycieraczki ,sprzyskiwacze ,światła, etc.
P.S. nie daj sobie wmówić ze audi paruja w śorodku w czasie deszczu.

Tytuł: Re: Audi b4 tdi avant, odrotomierz,...
PostNapisane: 24.lut.2005 10:23:38 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
marcin_p-ce napisał(a):
Mam zamiar kupić Audi B4 tdi avant rocznki 1994 - 1995, powiedzcie mi
1. dlaczego w jednych są obrotomierze (nigdy nie byłem zwolennikiem obrotomierza w aucie, ale od momentu kupna Vectry 2.0 która miała obrotomierz, zmieniłem zdanie i jest on mi teraz bardzo przydatny) a w innych zamiast obrotomierza jest zwykły duży zegarek i czy jest możliwość jakiejś zamiany zegarka na obrotomierz w jakimś zakłądzie ???
2. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy Airbag rzeczywiście jest, czy jest on sprawny??
3. Jakie najważniejsze punkty sprwdzać przy kupnie takiego autka ??
Z góry dziękuje za odpowiedź

Czyzby kolega z Pabianic ? Jełsi tak, wpadnij w poniedziałek do Łodzi na spota (szczegóły w dziale SPOTY I ZLOTY w wątku łódzkim.
Idź przywitaj się również w dziale NEWBIE.

Obrotomierz był montowany na życzenie w B4 TDI, stad w niektórych wersjach go brakuje.
Stan airbag`a sprawdzić podłaczając się VAG`iem (VAS`em) w warsztacie.
Co do sprawdzania B4 TDI to było tego mnóstwo na tym forum, szkoda się powtarzać.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2005 13:03:54 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedz i rady :)
Ogólnie rzecz biorąc to nie autko dla mnie tylko dla mojego taty, (ja zapatruje sie na a4 tdi 110KM, lecz narazie brak większych funduszy na takie autko) ale jeśli tylko bedzie taka możliwość to napewno kiedyś pojawie sie na takim spotkaniu :] W sobote najprawdopodobniej jedziemy do Krakowa ocenić 2 takie własnie audiolki sprowadzone prosto z niemiec cena na gotowo (opłaty, tłumaczenia itd.) będzie oscylowała pewnie w granicach 20 tyś. zł, wszystko zależne od wyposarzenia, oby nie było za ubogie bo jedynie kilometrów natrzepiemy...

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2005 11:38:33 
Użytkownik

hallo hallo czy ktoś ma jakiś kontakt do urzytkownika :"BOZZ" wysłałem maila ale nie wiem czy mam dobry adres, może ktos ma jakis kontakt do niega, a może sam BOZZ sie do mnie odezwiesz ?? mój meila : marcint2003@op.pl - w sprawie tego obrotomierza...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1