hudy napisał(a):
witam.mam audi b4 1.9 tdi przebieg 188000.Jestem na etapie wymiany oleju.Nie mam pojęcia co było wlane wcześniej.Szukałem dużo na ten temat na forum i musze powiedzieć że jest sporo tematów na temat olejów ale...No właśnie ale...Powiem wam szczerze że ja nic z tego nie rozumiem.Jedni mówią że dobry jest taki olej,drudzy zachwalają inne oleje,jeszcze inni mówią o innym oleju...Ktoś powiedział że leje do silnika z takim przebiegiem olej syntetic,ktoś inny leje full syntetic jeszcze inny mówi że mineral.Komuś rozszczelnił sie silnik przy takim oleju komuś innemu nic sie nie stało.A ja przeczytałem chyba wszytkie posty na ten temat i musze powiedzieć szczerze że nadal nie wiem co mam wlać...Jak by ktoś mógł mi to w skrucie wyjaśnić to byłbym naprawde wdzięczny.Tylko ktoś kto sie naprawde na tym zna bo raczej nikogo z nas nie interesują jakieś przypuszczenia...Dzięki wielkie za odpowiedź.Pozdrawiam...
Przy takim przebiegu jeśli jest faktyczny lej full-syntetyka Shella lub Mobila. Nie sadze ze ktos lal do tego auta minerał, więc raczej tylko pół lub full-syntetyk.
Ja przeszedłem z minerała na pełny-syntetyk i silnik zyje , mając się całkiem dobrze.