.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 05:38:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dupcia pływa na boki a samochód drży.
PostNapisane: 08.mar.2006 16:58:19 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Mam pewien problem - mianowicie byłem wczoraj wyważyć koła i sprawdzić geometrię ponieważ podczas prędkości powyżej 120km/h czuje jak całe auto drży co można również zauwazyć patrząc we wsteczne lusterko. Mechanicy wyważając kola pokazali mi jedno koło - lewy tył, że jest zdarte nierównomiernie co według nich powoduje drżenie. Następnie sprawdzili geometrie i powiedizeli iż prawa strona wynosi +9 i jest to zdecydowanie za dużo i trzeba ustawiac geometrie i wymienić wszystkie oppony twierdzą. Nie jestem pewien ale być moze podczas zakładania tylnych kół pomylili izałożyli odwrotnie. Lewy tył rzekomo zdarty na prawa stronę i odwrotnie.

Wyjechałem z serwisu po czym wracając do domu zauwazyłem że niunia juz nei przy 120, a przy 100km/h zaczyna drżeć i to o wiele mocniej, mało tego jakas koleina bądź łagodna mulda i definitywnie czuje jak dupcia pływa na boki.

MAm ogromną prośbę - Powiedzcie mi czy wystarczy zmienic opony, i czy moga na to wszytsko miec tak znaczący wpływ. Również czekam na jakies pomocne wskazówki dotyczące wyżej wymienonego problemu.

Pozdrawiam !!!

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 17:35:59 
Użytkownik

odpowiedź brzmi tak.
drżenie całego auta oznacza problem z tylnymi kołami, zacząć trzeba od wyważenia( zakładam że obręcze są oki) a jeśli to nie pomaga cza myśleć niestety o nowych kapciach :(
można spróbować zmienić pród z tyłem, być może przód będzie mniej wrażliwy, a jak odczujesz z kolei trzepanie na kierownicy to jusz masz 100% pewności że opony a raczej pozostałości po nich do utylizacji.
Ps. nosić dupcią może także od amorków, ale w Twoim przypadku to raczej kółka są winowajcą :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2006 19:24:50 
Użytkownik

przód wyważanie oczywiście to pomaga nowe kapcie to raczej nie ale zobacz opony czy nie są wybulone, z tyłu stawiam na amortyzatory czsami takj zachowują się łożyska tylnie a jak są w tylnej belce gumy(silenblock) to trzeba je wymienić

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2006 14:52:28 
Klubowicz

U mnie pływał tył gdy guma na wahaczu z tyłu była zniszczona (tylejka wewnątrz miała luz i latał na boki na nierównościach oraz przy dodawaniu/ujmowaniu gazu.
Co do drżenia to jeśli felgi nie są skrzywione, to na pewno gumy.

==========================

A80 B2 '82 1,8 PV 110KM - kolekcjonerski :)
Opel Vectra A '91 1,8 90KM - użytkowy

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2006 20:00:56 
Użytkownik

Dzis zciagłem felerną oponke i założyłem nową, i musze powiedzieć że autko o dziwo przestało drżyć powyżej pewnej prędkości i dupcia nei pływa. Nie podejrzewałbym nawet że opona ma aż tkai wpływ na warunki jezdne. W każdym bądz razie musze sie zaopatrzyc w komplet opon letnich i doprowadzic to wszystko do porzadku. Dzieki z gory za pomoc !!

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1