.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.kwi.2025 17:57:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 1,8T AUM] Dlaczego cewki zaplonowe padaja?
PostNapisane: 27.paź.2006 16:19:19 
Użytkownik

Witam,

ciiekaw jestem, czy ktos z Was borykal sie z takimi problemami jak ja, mianowice w ciagu trzech lat posiadania auta, wymienilem juz 3 cewki, dzis wlasnie trzecia... Nauczylem sie juz rozpoznawac uszkodzenie i nie mam problemu z diagnoza, cewki nie sa strasznie drogie, padaja kolejno, wiec jakos to jestem w stanie przezyc. Pozostaje tylko pytanie: dlaczego tak sie dzieje?
Niedawno, zgodnie z zaleceniami producenta, po przebiegu 50 tkm wymienilem swiece, zreszta te wymienione nie wygladaly na strasznie zuzyte, mam instalacje gazowa, zastanwaiam sie czy to jest wlasnie przyczyna? Tylko dlaczego...? Macie jakis pomysl?
Po wyplacie kupie sobie chyba czwarta cewke i wloze do schowka:-)

Pozdrawiam
Marek W.

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2006 16:34:46 
Użytkownik

Sprawdz, czy do cewki nie dostaje sie woda. Nie kapie na nia gdzies z maski? Moze jej tez szkodzic goraco. Instalacja LPG nie ma wplywu na padanie cewek (mimo ze sa osoby ktore tak uwazaja). Dla cewki nie ma zadnego znaczenia czy iskra powstaje w mieszance benzynowo-powietrznej, gazowo-powietrznej czy tez w samym powietrzu. Wazne zeby byla na koncach prewodow swieca i zeby nie bylo zwarcia.

Dawno zmieniales przewody? One tez moga miec juz nieodpowiednia rezystancje i przez to tez cewka moze byc za bardzo obciazona i przez to padac.

Jakie te cewki tam wsadzasz? Miernej jakosci podroby tez moga szybko padac same z siebie.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2006 16:43:11 
Użytkownik

photokom napisał(a):
Sprawdz, czy do cewki nie dostaje sie woda. Nie kapie na nia gdzies z maski? Moze jej tez szkodzic goraco. Instalacja LPG nie ma wplywu na padanie cewek (mimo ze sa osoby ktore tak uwazaja). Dla cewki nie ma zadnego znaczenia czy iskra powstaje w mieszance benzynowo-powietrznej, gazowo-powietrznej czy tez w samym powietrzu. Wazne zeby byla na koncach prewodow swieca i zeby nie bylo zwarcia.

Dawno zmieniales przewody? One tez moga miec juz nieodpowiednia rezystancje i przez to tez cewka moze byc za bardzo obciazona i przez to padac.

Jakie te cewki tam wsadzasz? Miernej jakosci podroby tez moga szybko padac same z siebie.

Witam,

woda na pewno sie nie dostaje, pod pokrywa jest niezmiennie sucho, przewodow nie musze zmieniac, bo instalacja jest niskonapieciowa, cewki byly oryginalne, wymieniam takze na oryginalne - zreszta pada po kolei inna... Na kazda swiece jest jedna cewka bezposrednio na swiecy.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2006 21:43:08 
Użytkownik

cewki zabija ciepło, jeżeli dodatkowo konstrukcja jest słaba to dzieje się
to szybciej

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 08:20:25 
Użytkownik

Ja się nie zgodze z kolegą photokom'em. Na gazie przeskok iskry następuje przy wyższym napięci więc gaz może pomagać przy padaniu cewek, chociaż niepowinien mieć dużego wpływu. Kwestia doboru świec może pomóc.

Strefa czasowa: UTC + 1