.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.wrz.2019 12:16:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [A6 C5] Kodowanie kluczyka
PostNapisane: 20.wrz.2017 06:43:08 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23.kwi.2005 09:29:31
Posty: 818
Lokalizacja: Olsztyn
Auto: A8 D2FL 3.7Q
"Pilot matka" to dowolny pilot/kluczyk ze sprawnym immobiliserem (zdalne sterowanie nie musi w nim działać).

_________________
Pozdrawiam, Krisker
A8 D2 FL 3.7 Quattro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [A6 C5] Kodowanie kluczyka
PostNapisane: 20.wrz.2017 08:37:26 
Użytkownik

Dołączył(a): 14.wrz.2017 08:25:50
Posty: 3
Dzięki za odpowiedź, zarówno jeden kluczyk jak i drugi działają (otwierają i odpalają auto), nie działa natomiast z nich zdalne otwieranie i zamykanie auta a ja nie potrafię tego ogarnąć (jeszcze). Czy w celu zakodowania pilota muszę połączyć się z modułem komfortu - 46 (u mnie występuje brak połączenia)? Czy wystarczy to zrobić z poziomu centralnego zamka - 35? Muszę spróbować zakodować piloty jeszcze raz ale za pomocą vag-com 409. Może mój VCDS miał winę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [A6 C5] Kodowanie kluczyka
PostNapisane: 20.wrz.2017 09:55:31 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23.kwi.2005 09:29:31
Posty: 818
Lokalizacja: Olsztyn
Auto: A8 D2FL 3.7Q
Nie pomogę, ponieważ ja w przedliftowym C5 kodowałem metodami bez VAGa. Do sprawdzania kodowania kluczyków wykorzystywałem moduł centralnego zamka (moduł komfortu u mnie również nie odpowiadał).

EDIT. Z tego co widzę w elsie dla rocznika 2003 również kodowanie kluczyków odbywa się bez vaga, czyli:
- jeden kluczyk w stacyjce na zapłonie
- drugi w zamek kierowcy przy zamkniętych drzwiach
- zamknięcie auta kluczykiem w drzwiach i w ciągu 5 sekund wciśnięcie na nim "OTWÓRZ" X razy (1-3), gdzie X to pozycja, na której ma być zapisany dany kluczyk (nie może się powtarzać dla kluczyków). Każde wciśnięcie będzie potwierdzone kierunkami.
- odczekać 5 sekund
- ponownie wcisnąć "OTWÓRZ" na pilocie w drzwiach (auto powinno się otworzyć)

Jeśli procedura nie działa mimo różnych kombinacji, to możliwe, że uszkodzony jest mikrostyk w zamku kierowcy (standardowa usterka). Jest ich tam chyba 4 i jeden odpowiada za powiadomienie modułu o przekręceniu kluczyka w prawo. Jeśli auto ma zakodowane otwieranie/domykanie szyb, to można sprawdzić, czy działa w obie strony. Jeśli tylko na otwieranie, to mamy winowajcę. Jeśli wcale, to albo oba mikrostyki (łącznie są chyba 4) nie działają, albo nie jest zakodowane sterowanie szybami z zewnątrz.

_________________
Pozdrawiam, Krisker
A8 D2 FL 3.7 Quattro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: [A6 C5] Kodowanie kluczyka
PostNapisane: 20.wrz.2017 10:52:04 
Użytkownik

Dołączył(a): 14.wrz.2017 08:25:50
Posty: 3
Dzięki, dzisiaj postaram się to sprawdzić, dam znać co i jak.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do: