.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.maja.2025 02:39:26

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C6] Multitronic- szarpanie...?
PostNapisane: 02.gru.2008 00:00:29 
Użytkownik

Ostatnio przy zmianie biegow z 1 na 2 ; i z 3 na 2 strasznie mi szarpie. Dzieje sie tak tylko na rozgrzanym silniku..Czy to prawa tarcz czy moze oleju?

Tytuł: multitronic
PostNapisane: 02.gru.2008 15:39:55 
Użytkownik

czesc!!
jakis tydzien temu mialem sytuacje podobna...jezdze multitronikiem z tiptronic czy cos...w kazdym badz razie...szarpal mi przy ruszaniu...takie niemile pojedyncze szarpniecie...niefajne...wymienilem olej po dwoch dniach wszystko sie ulozylo...byc moze przyda sie jeszcze poczynic adaptacje sam zobaczysz!

Tytuł: Re: multitronic
PostNapisane: 02.gru.2008 15:57:38 
Klubowicz

oclock5 napisał(a):
jezdze multitronikiem z tiptronic czy cos

WTF :?: :/

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2008 19:20:52 
Użytkownik

Hej,

ano. prawde kolega napisal. tez mam skrzynie Multiitronic z funkcja Tiptronic :) Tak sie nazywa funkcja przelaczania biegow gora/dol za pomoca +/- na kierownicy lub za pomoca dzwigni biegow w specjalnym polozeniu.

pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2008 23:15:39 
Użytkownik

klepek_1990 napisał(a):
Ostatnio przy zmianie biegow z 1 na 2 ; i z 3 na 2 strasznie mi szarpie. Dzieje sie tak tylko na rozgrzanym silniku..Czy to prawa tarcz czy moze oleju?

Twój 7-mio biegowy multitronik to trochę inna skrzynia niż te z modeli C5. Nie za dużo informacji na temat awaryjności tych skrzyń, tzn. na razie mało ich się psuje. Czy mówisz o szarpaniu przy zmianie 1 na 2 lub 3 na 2 za pomocą Tipa ? Na D nie powinieneś czuć ani wiedzieć na jakim biegu jedziesz, bo nie ma biegów, a na jakim aktualnie biegu jedziesz dowiesz się w momencie przełączenia na Tip. Olej w multi powinien być zmieniany co 50-60 tys. km, a objawy jazdy na starym oleju ukazują się szczególnie na rozgrzanym oleju w skrzyni i to między innymi poszarpywanie,poślizgiwanie. Ja miałem takie właśnie objawy jak u Ciebie, ale moja skrzynia jest starsza. Jeżeli pojedziesz do ASO na wymianę oleju to i tak muszą Ciebie podłączyć pod komputer i wtedy sprawdzą co jest nie tak. Oczywiście z ASO to tylko przykład, bo ja pojechałbym na twoim miejscu do Sserwisu.Ale nie wiem skąd jesteś, ani nie wiemy nic na temat Twojego CCCO (jaki dokładnie model, bo że C6 już wiemy). Zresztą w ASO powinni tobie podać czy olej był zmieniany (historia serwisowania).

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2008 01:14:25 
Użytkownik

Wymiana oleju i filtra w skrzyni oraz odpowiednie "wklepanie" w adaptacji w kompie od skrzyni załatwi problem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 21.gru.2008 01:58:34 
Użytkownik

Cytuj:
Hej,

ano. prawde kolega napisal. tez mam skrzynie Multiitronic z funkcja Tiptronic Tak sie nazywa funkcja przelaczania biegow gora/dol za pomoca +/- na kierownicy lub za pomoca dzwigni biegow w specjalnym polozeniu.

pozdrawiam!

Poczytaj ten watek, chodz tyczy sie skrzyni w innym i starszym modelu to i tak dowiesz sie paru rzeczy

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=87213

A8 D2 4.2 pb+lpg
Obrazek
You Need Four Circles On Your Gril

Tytuł: Re: A6 C6 multitronic- szarpanie...?
PostNapisane: 22.gru.2008 11:17:11 
Użytkownik

przyjacielu nie ma co ryzykować wymianą oleju tylko i wyłącznie.... trzeba udać sie do diagnosty i specjalisty ten po podłączeniu do komputera i przejechaniu się autem udzieli wskazówek co trzeba zrobić lub naprawić..... miałem taką sytuację zlekceważyłem ją i naprawa skrzyni kosztowała mnie krocie..... z całą pewnością mogę polecieć specjalistę....
dla ułatwienia podaję stronę gdzie znajdziesz kontakt i adres :
www.decautomat.pl
P.S. w autoryzowanym serwisie za naprawę mojego multitronika pan z serwisu powiedział że koszt to około bagatela 9-10tyś netto :| (nawet nie przejechał się autem) a za naprawę u pana Daniela zapłaciłem dosłownie połowę ceny do tego dostałem FV i gwarancje pełen profesjonalizm.....

Tytuł: Re: A6 C6 multitronic- szarpanie...?
PostNapisane: 22.gru.2008 16:29:48 
Użytkownik

Paweł G napisał(a):
przyjacielu nie ma co ryzykować wymianą oleju tylko i wyłącznie

Kazdá diagnozé powinno zaczynac sié od podlaczenia pod komputer. Choć jeden kod błędu w multitroniku może oznaczać jeden z kilka problemów, które mogą tu występować. Nawet wymiane oleju w tej skrzyni wykonuje sié przy podlaczonym komputerze i okreslonych parametrach (jest odpowiednia procedura). W tych skrzyniach problem zaczyna sie miedzy innymi od brudnego oleju, poniewaz nie znosi brudu. Tym bardziej, ze nie wiadomo kiedy i czy byl wymienainy olej. Wymiana oleju tylko moze polepszyc jej prace. W starych multi po za olejem czesto wystarczylo przeprowadzic adaptacje. Takie sa to skrzynie. Nowa ma poczworne zabezpieczenie i adaptacja wylatuje bezpowrotnie zazwyczaj przy mechanicznym uszkodzeniu.
Co do cen - nie mam pojecia ile kosztuje naprawa 7-biegowego multi (sterownik okolo 4.5 tys. !, po za tym na pewno nie ma dużego dostępu do w/w po za ASO), ale starsze skrzynie CVT w Sserwisie na oryginalnych czesciach z dwuletnia gwarancja na czesci i robocizne to max. 4 tys. a dól to od smiesznych paru groszy (dostępność części jest ogromna oraz ceny cały czas w dół). Moja w rozsypce kosztowala 2.5 tys. (w tym modernizacja), natomiast wiekszosc popularnych serwisow ASB i ASO zaczynalo od 7-10 ts. bez diagnozy.
ps. nie mylić starych (2001-2004) i nowych (od C6, od 2004 - modelowo 2005). Róznica jest spora, choć dalej ma też duże ograniczenia.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 12:22:31 
Użytkownik

zmienilem olej i filter i nic nie pomaga. To jest skrzynia 6-cio biegowa a nie 7-mio. A to jest roznica. Stracilem juz kupe kasy i nic! HELP

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2009 13:38:49 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
klepek ile ty tych watkow zalozyles?

czy ten 2.7 TDi mial jakies modyfikacje na sofcie? chodzi mi o chip.
Przy jakim przebiegu zauwazyles pierwsze oznaki?

Jak chcesz utopic naj mniej pieniedzy, aby skrzynia zaadaptowala nastawy (bo tak naprawde 95% nie umie tych skrzyn) jedz do Sserwis znajdziesz http://www.sserwis.pl/start_pl.php?kategoria=serwis_pl

Nie jestem zwiazany w zaden sposob z ta firma nawet tam nie bylem, ale byl moj znajomy z automatem i jest zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2009 08:35:30 
Użytkownik

Największą zmora tych skrzyń są sterowniki :(

Awaryjność jest duża i zależnie od elementu którego połączenie jest przerwane skrzynie różnie się zachowują.. W pierwszej kolejności naturalnie należy odczytać usterki , ocenić wartości mierzone a dopiero potem można tworzyć teorie..

Najpierw jednak sprawdził bym poziom oleju w skrzyni i to jaki jest w niej olej..
A top dlatego że nie każdy warsztat wie jak się wymeinai te oleje i jakie oleje należy wlewać. Jest to naprawdę bardzo poważny problem w Polsce bo wiele awarii wynika ze złej obsługi lub jej braku..

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2009 17:20:15 
Użytkownik

Wlalem olej taki jaki proponuje ASO, zmienilem filter, zrobiona jest adaptacja i podlaczalem ja pod komputer i nie ma zadnych bledow. Jak szarpala tak szarpie

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2009 19:44:35 
Użytkownik

No to chyba już zrobiłeś co mogłeś we własnym zakresie :(

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 14:00:53 
Użytkownik

W koncu doszedlem i teraz jest wszystko w porzadku. Mam dobrego zawodnika, ktorego moge naprawde polecic!

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2009 15:42:48 
Użytkownik

klepek_1990 napisał(a):
W koncu doszedlem i teraz jest wszystko w porzadku. Mam dobrego zawodnika, ktorego moge naprawde polecic!

Więc może opiszesz co było przyczyną i jakich prac dokonano by wyeliminować usterkę?

.
Moja NiuŃkA
Jestem optymistą, wiem to pewne kupię 2.5 Tdi BAU i to jest niezmienne.

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2009 06:46:54 
Użytkownik

Pewnie pozbył sie złoma?

Tytuł:
PostNapisane: 16.cze.2009 17:18:24 
Użytkownik

Witam !
Panowie jeżeli mógłbym coś powiedzieć w tym poście to przede wszystkim --
---nie ma czegos takiego jak multitronic z funkcja tiptonic, jest albo multi ,albo tiptronic. A jeżeli chodzi o szarpanie to kiedys tez miałem taki problem i wymiana oleju w ASO pomogła na około 3 tys. km (i miałem przebieg tylko 90 tys.km), potem dalej było to samo. Jeżeli chodzi o wymianę filtra w multi to tylko przy remoncie skrzyni można go wymienic , nie ma innej metody.
Także w takim przypadku gdy szarpie na biegach multi , to przeważnie bez remontu sie nie obejdzie.
Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 2