.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 06:29:08

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] Lampy przed czy po liftowe ?
PostNapisane: 21.paź.2011 15:02:35 
Użytkownik

Witam
Jest sobie zmeczone życiem A4 B5 1.9tdi w quatttro z roku modelowego 1998 (literka W na 10tej poz w VIN)
Auto było naprawiane po wypadku wg klucza cena i fantazja..niestety lampy maja urwane zaczepy i trzymają się na jakies kliny+przewiercenie plastiku
Obrazek
Tyle jest pewne… teraz moje domysły i pytanie
Wg mnie teraz sa lampy poliftingowe? (polaczona lampa i kierunek, soczewka?) a w 1998r oryginalnie szla lampa i kierunek oddzielnie (bez soczewki)?
Obie lampy maja pozakładane jakies przejsciowki na kable… z tym ze lampa kierowcy ma jakas zlaczke prostokatna (mimo, ze guma wydaje się być okragla)
Obrazek
Lampa pasazera to wieksza zmota… na kablu koncowka jest okragla (wydaje się być oryginalna bo guma tez jest okragla na kablu) – i z niej idzie bezpośrednio na długie i do… przetwornicy a z niej na krótkie
Obrazek
Cel: usprawnic swiatla
Mój pierwszy pomysl to kupic nowe oryginalne lampy hella po 100cos przedliftingowe + kierunki na szrocie + jakies porządne zarowki typy osram+50% light
Alternatywa
Kupic lampy zamienniki type depo poliftingowe (hella jest w poliftowym raczej droga)
=>ktoś przerabial temat zmiany lamp? (lampy za 700zyla z dziennymi ledowymi czy typu engel eyes odpadają ze względu na cene, lampy uzywane tez bo nowa produkcji nawet na marsie swieci lepiej niz 10letnia zawsze)
Pytanie zasadnicze: czy nie jest tak, ze np. ktoś zmienial błotniki czy cos jeszcze z modelu przedliftingowego na poliftingowy i zwyczajnie lampy przeliftowe już nie wejde bez kolejnych przerobek?
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 15:10:46 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
szwagier przekładał poliftowe lampy i błotniki do A4 z 97r mówi, że jak jakieś blaszki się porzeźbi to można włożyć lampy bez zmiany błotników ale widocznie ktoś zrobił jak piszesz, zmienił lampy i błotniki, sprawdź jeszcze jak wyglądają żarówki w soczewkach bo u niego też światła były tragiczne a jak wyciągnął to żarówki były czarne aż dziwne ale po zmianie od razu lepiej

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 15:12:10 
Klubowicz

Zobacz czy masz podcięte krawędzie błotników przy migaczach, jeśli tak, to po założeniu starych lamp wyjdzie mała szpara. Zresztą wystarczy spojrzeć na migacz obrysowy w błotniku żeby się zorientować jaki jest (kwadracik - stary, prostokąt nowy), listwa to samo (wąska/szeroka).

Ja bym poszedł w zamiennik soczewką, z zamienników te lepsze są produkowane przez TYC, aczkolwiek DEPO miałem w ręku i jakoś wyglądało względnie ok.

Przelotki do tych przewodów widziałem kiedyś w sprzedaży za jakieś kosmiczne ceny typu 150-200zł, więc ktoś sobie pokombinował. :D

P.S. A cóż to za drewienka powciskane ? :D :D

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł: Re: [A4 B5] Lampy przed czy po liftowe ?
PostNapisane: 21.paź.2011 15:15:28 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
przemekk74 napisał(a):
Witam
Jest sobie zmeczone życiem A4 B5 1.9tdi w quatttro z roku modelowego 1998 (literka W na 10tej poz w VIN)
Auto było naprawiane po wypadku wg klucza cena i fantazja..niestety lampy maja urwane zaczepy i trzymają się na jakies kliny+przewiercenie plastiku
Obrazek
Tyle jest pewne… teraz moje domysły i pytanie
Wg mnie teraz sa lampy poliftingowe? (polaczona lampa i kierunek, soczewka?) a w 1998r oryginalnie szla lampa i kierunek oddzielnie (bez soczewki)?

TAK a lampa na zdjęciu to poliftingowa, ktora były montowana od 1999 roku

przemekk74 napisał(a):
Obie lampy maja pozakładane jakies przejsciowki na kable… z tym ze lampa kierowcy ma jakas zlaczke prostokatna (mimo, ze guma wydaje się być okragla)
Obrazek
Lampa pasazera to wieksza zmota… na kablu koncowka jest okragla (wydaje się być oryginalna bo guma tez jest okragla na kablu) – i z niej idzie bezpośrednio na długie i do… przetwornicy a z niej na krótkie
Obrazek
Cel: usprawnic swiatla

Pytanie zasadnicze: czy nie jest tak, ze np. ktoś zmienial błotniki czy cos jeszcze z modelu przedliftingowego na poliftingowy i zwyczajnie lampy przeliftowe już nie wejde bez kolejnych przerobek?
Pozdrawiam,
Przemek

Jezeli masz A4 B5 wyprodukowane przed 1999 rokiem to trzeba przerobic błotnik tak zeby lampa weszła do środka. No ale lampa siedzi wiec nie nie musisz już tego robić. Kupuj tylko oryginalne lampy fabryczne, do tego dobre żarówki (Phillips). Gdy nie bedziesz zadolowony z efektu swiecenia to pojedz do elektryka niech załozy przekaźnik na każdy reflektor. Ostatnia alternatywą jest montaż ksenonów.;)

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 15:25:20 
Klubowicz

montuj xenon hid, w soczewce audi sprawdza sie bardzo dobrze. Nie zarazi jezeli dobrze ustawisz reflektor.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł: Re: [A4 B5] Lampy przed czy po liftowe ?
PostNapisane: 21.paź.2011 15:36:09 
Użytkownik

Dziekuje za odpowiedzi!
Lampy poliftingowe w tym aucie sa obecnie wiec albo ktoś cial błotniki albo je zmienial (innej drogi nie ma?) – przygladne się przy okazji…
Szrotowych lamp nie chce (po 10latach nadaja się do regeneracji – nie mam czasu) wiec chyba pojde w depo (takie zakladalem w innym aucie i swieca b dobrze – plastiki to czuc ze odstające od hellowych)
Nie wiem jeszcze (to nie moje auto) czy to auto ma czy nie regulacje elektryczna – w passacie b5 sa silniczki wkładane w lampe z taka kulka a tu jak? Co jeżeli auto nie ma elektr reg a lampa poliftowa pewnie ja ma? (wkłada się silniczki i nie podlacza?)
To nie moje auto i nie mam do niego dostępu a nie sprawdziłem jak tam wygląda reg elektr (przy okazji zagladne…)
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 15:44:57 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Każde A4 B5 ma elektryczną regulacje położenia reflektora więc i dodatkowe wtyczki tez powinny być. Chyba ze u ciebie ktoś cos przerabiał. Montuj poliftowe reflektory.

-> http://www.autowp.ru/pictures/audi/a4/a ... edan_8.jpg
Soczewka zespolona

-> http://www.autowp.ru/pictures/audi/s4/a ... edan_1.jpg
Soczewka dzielona z migaczem.

Ostatnio edytowano 21.paź.2011 15:54:35 przez KORU, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 15:48:03 
Klubowicz

W przedliftach była też regulacja elektryczna, miałem kilka lat temu w przedliftowej A4 zmienione lampy i podłączoną normalnie całą funkcjonalność. Błotniki były podcięte, to niezbędne (ewentualnie można kupić zamiennik z wyprofilowanym inaczej migaczem albo soczewki dzielone z S4/zamienniki). Zmiana błotników to już grubszy temat przy dzwonach...

Poliftowe mają tak jak pasek, silniczki na wcisk z "kulistym" złączem, zawsze można nie podpinać...

Aha, polifty mają lampy valeo, hella/bosch to tylko przedlifty.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 16:40:43 
Użytkownik

Witam,
jeszcze takie zdjecie (jak widac lampa lata...)
Obrazek
Na samej lampie jest naklejka z kodem 04HC 011 02A 04HR Made in spain => google mowia ze to valeo

Pytanie: czy ten blotnik jest blotnikiem B5FL lub B5 przerobionym na FL (krotko: calosc na dzien dzisiejszy to FL i takie lampy da sie zalozyc po najmniejszej linii oporu) - to nie moje auto ale podjalem sie jego rewitalizacji a nie chce wtopic z zakupem lamp...
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 17:12:45 
Klubowicz

Powinieneś mieć po wewnętrznej stronie na dole w narożniku nadrukowane VALEO w prostokąciku. :)

Co do błotnika nie widać zbyt dobrze, podcina się krawędź wewnętrzną, po prawej w głębii widać jakąś nierówność jakby było cięte, ale musiałbyś bliżej zrobić fotkę albo spojrzeć, bo tam się ścina tylko w środku wywiniętą krawędź.

Zrób fotkę na fragment z migaczem przy drzwiach też, tam będzie widać co to jest.

Lampa odłazi, bo po pierwsze nie trzyma się dobrze na górnych uchwytach, a po drugie polifty mają w głębii jakby za migaczem jeszcze jeden uchwyt (normalnie na śrubę do pasa przedniego) i wkręca się tam śrubę od góry przez otwór w błotniku. I tamta właśnie śruba powoduje, że reflektor nie wyłazi na bok.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2011 21:40:24 
Użytkownik

jestem po wizji lokalnej
dopatrzylem sie sladow kombinowania na wewn rantach blotnikow wiec ktos obcinal wewn czesc by "upgradowac" to do lamp poliftowych... te sa valeo.
Auto ma fabrycznie regulacje elekt wysokosci ale ona nie dziala na dzien dzisiejszy (nie wnikalem dlaczego)
Kupie wiec chyba lampy depu poliftowe i juz...
Moje obawy budzi stabilnosc mocowania - lampa po lifcie ma chyba od dolu pod kierunkiem jakies mocowanie co jak doczytalem nie jest w przedlifcie a wiec lampa nie trzyma sie w 100% jak ma.... jezeli chodzi o moje doswiadczenie z depo to plastiki maja gorsze niz ori i tu moja obawa czy te uszy sie zaraz nie polamia albo cos w tym stylu (krotko: zlac to czy trzeba cos tam dodlubac by to zmocowac?)
Pozdrawiam,
Przemek

Strefa czasowa: UTC + 2