Witam. Wiem, że było dużo podobnych wątków jeśli chodzi o BC i sygnał spalania. Mam pytanko, pewnie oczywiste, gdzie mogę znaleźć sygnał spalania? Czy nad nogami? A jeżeli będę ciągnął z ecu to z pinu 11 czy 10? Nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Będę robił własnego BC jako, że na Allerto ciężko znaleźć oryginała. Na razie zamierzam tylko wprowadzić funkcję spalania chwilowego, a docelowo spalanie średnie i obliczanie ilości paliwa w baki i dystans jaki można zrobić na nim, oraz sygnalizację rezerwy (za pomocą przetwornika AD na ATmega8). Muszę przeliczyć sygnał analogowy spalania za pomocą przetwornika na sygnał cyfrowy, potem chcę użyć funkcji liniowej y = x*z, gdzie y -spalanie chwilowe, x -wartość napięcia, z -stała kalibracji (ta stała była oryginalnie realizowana przez kartę kodową). Wstępnie wyliczyłem, że stała z równa się około 38. Czyli spalanie chwilowe przy napięciu sygnału spalania 0,8v wynosi: spalanie_chwilowe = 0,8*38 ---> spalanie_chwilowe = 30,4 l/100km (tą wartość "z" ustaliłem wstępnie). I teraz mam pytanie użytkowników BC, czy była by możliwość abyście podali na forum wartość napięcia sygnału spalania i aktualnie prezentowaną wartość spalania chwilowego. Mając te wartości lepiej będzie można wyliczyć współczynnik korekcji. Niestety żadnych gotowych tabel (uwzględniających rodzaje kart kodowych) nie znalazłem

. Z góry dziękuję za pomoc.