.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.maja.2025 17:08:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szum szyb miedzy 160km/h a 200km/h jak to usunac :(
PostNapisane: 08.lis.2004 09:29:11 
Użytkownik

Witam,

Sorry ze poruszam ten temat jeszcze raz ale pomalu mnie to zaczyna brac..
Wiec tak czy Auta klasy Audi A4 sa klasy poldka? :)
A chodzi mi mianowicie o ( Szum z szyb ) , autko mialem lekko bite ale nie piszcie mi ze to przez to bo nie jestem sam z tym problemem, Autko kupilem miesiac temu zrobilem cos 4000km, 70% jazdy bylo miedzy przedzialem 160 - 200km/h bo jezdze na Niemieckiach Autostradach, Auto juz mam zrobione naprawa z czesciami lakierowaniem itp kosztowala mnie 2700zl auto kupilem za 6200 Euro a bylo to Audi A4 Avant TDI 110km, 134TKM i pierwsza reka.. wszystko serwisowane w Audi, byla tylko blacha uszkodzona.., wiec problem mam taki ze jak sie zaczyna 160 km/h to mi szumi w drzwiach a dokladniej z strony szyby (lewej i prawej z przodu, jesli to cos pomoze to sa elektryczne) co jest kolo slupka..., drzwi sie zamykaja popchnieciem palca.. na przegladzie powiedzieli wszystko jest w Oryginalnym stanie nie naruszone (czyli drzwi itd) wiec z czego ten szum taki? Kolega ma Audi A4 Sedan 1997 i mowi ze mu 150 juz ladnie szumi a przy 180 to nie slychac co sie do kogos mowi.. u mnie jak mam 200km/h to juz mnie to wnerwia..., chyba nie bede musial kupowac takich oslonek jak Poldki maja na szybach??? , a nie po to Audi (Dobra marka) kupowalem zeby mi juz przy 160km zaczynalo szumiec.., jezdzilem BMW 316i i przy 160 - 200km/h nic takiego sie nie dzialo...

Do 150km/h jest idealnie...

Wszystkie uszczelki w drzwiach w srodku itd sa w idealnym stanie, dolegaja do siebie itp..

Pozdrawiam

Simo

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 09:47:52 
Użytkownik

no ja mam podobny problem ale tylko od strony kierowcy. Szumy narastaja wlasnie przy predkosci rzedu 160-170.Badalem ta sprawe i przyczyna moze byc blaha. Wez sprawdz sobie uszczelki zewnetrzne okienne - te ktore przylegaja do auta. U mnie jest tak ze od strony pasazera szpilki nie wcisniesz natomiat od kierowcy jest ok pol mm luzu i da sie ta gume z zewnatrz np za pomoca srubokreta odchylic. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to ze sie drzwi juz opuscily pod wplywem uzytkowania a mam 150tkm.

Sprawdz to u siebie.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 09:50:48 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Dziwne??? ale jak miałem kiedyś fiata tempre w tym temacie wkleiłem po rancie rynienki uszczelke okienna pomogło . Spróbuj :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 11:44:48 
Użytkownik

Witam,

No zbytnio nie chce mi sie jakis innych uszczelek klejic anizeli oryginalne, myslalem kupic nowe uszczelki ale jak widze to sa w dobrym stanie, tylko ze mi sie to dzieje na szyba/ramka od szyby.. hmm a moze mi sie zdaje i gdzies indziej wlatuje te powietrze... musze to dzisiaj dokladnie obadac .. ale wiem ze z zewnatrz nic nie odchodzi.. kurde moze te uszczelki na jakims kleju poprzylepiac?:P :)

Pozdrowiania

Simo

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 12:13:23 
Użytkownik

mam dokladnie to samo od 130km/h. Chyba nawet z obydwoch stron(juz sam sie pogubilem gdzie szumi). Niewiem co mam z tym zrobic. Przyjrze sie jeszcze slupkowi miedzy przednimi a tylnymi drzwiamy.
Tak byc nie moze bo przy 170/180km/h nieda sie rozmawiac tak jest glosno.

pozdrawiam
Dawid

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 12:40:26 
Użytkownik

O teraz pomalu wychodzi ze to jakas wada ale kurde jaka, gdzie i co... , jesli ktos znajdzie przyczyne lub cos doklejic albo mlotkiem "gumowym" prasnac to bylbym wdzieczny za odpowiedz:)

Pozdrawiam

Simo

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 12:40:45 
Użytkownik

Normalna rzecz !!. Naprawę wykonasz sam !!. Musisz wyregulować docisk ramiaków w których idzie szyba i które przylegają do karoserii !!. Robi się to tak.

1. otwierasz drzwi.
2. opuszczasz szybe do dołu na maxa.
3. stajesz od strony tapicerki drzwiowej
4. w mijscu przykręcenia ramiaka do dołu drzwi przytykasz kolano
5. naciągasz delikatnie płynnymi szarpnieciami DO SIEBIE ramiak
6. dokonujesz próby zamknięcia drzwi czy nic nie obciera itp.
7. teraz masz szczelniejsze drzwi i nic nie szumi
8. zamyksz szybe, palisz motor, wyskakujesz na bana i cieszy Ci się gębą.

W ten sposub w powierzchni poziomej reguluje się ramiaki.

Ja też miałem problemy z szumem tylko powyżej 180km/h ale poradziłem już sobie z problemem...

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 12:48:10 
Użytkownik

lol :)

Hmm o 14:30 bede w domu bo obecnie w / Pracy / to odrazu to wyprobuje, ale nie rozumiem tego zbytnio:

4. w miejscu przykręcenia ramiaka do dołu drzwi przytykasz kolano

gdzie mam te kolano przytkac? :)

Pozdrawiam

Simo

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 12:49:44 
Użytkownik

hmm chyba juz zrozumialem...

dobra dzisiaj bedzie proba!

:)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 13:00:55 
Użytkownik

Do tapicerki / na górze / tak żebyś mógł tak jakby przełamać drzwi na pół. Ale oczywiście zrób to z umiarem tak żeby ten ramiak przygiął się o te 1-3mm. Tak lekko przygnij i od strony że tak powiem zamka drzwiowego i od storny zawiasów drzwiowych = ok ?? trochę jasniej napisałe. Naprawdę zabieg prosty i pomaga...

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 13:59:11 
Moderator

jak tak zrobilem Rogal,
to mi zaczelo szumiec w przedniej czesci drzwi. nic w przyrodzie nie ginie - jak jest szpara to bedzie - tylko w innym miejscu.... :P

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 14:33:46 
Użytkownik

Dlatego napisałem, że trzeba to zrobić i od storny zamka i od strony zawiasów. Równomiernie na całej długości ramiaka - generalnie z głową bo mozna przegiąć. A to fakt faktem jest kolejny dowód, że karoseria A4 jest gorsza od konstrukcji B4. B4 była dużo cichsza i nie było takich głupich problemów. Nie wspominając co się dzieja w A4 jak się wjedzie jednym kołem na krawężnik...

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 15:19:19 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Rogal napisał(a):
... A to fakt faktem jest kolejny dowód, że karoseria A4 jest gorsza od konstrukcji B4. B4 była dużo cichsza i nie było takich głupich problemów. Nie wspominając co się dzieja w A4 jak się wjedzie jednym kołem na krawężnik...

Jestem w szoku :galy: no w B4 nie ma takich problemow, ale zeby A4 mialo zle zaprojekotwane nadwozie i uszczelki przy szybach to mnie dziwi.
Najlepiej dolozyc uszczelke dodatkowo na klej lub poprawnie ustawic drzwi na zawiasach.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 16:00:52 
Klubowicz

Rogal napisał(a):
A to fakt faktem jest kolejny dowód, że karoseria A4 jest gorsza od konstrukcji B4. B4 była dużo cichsza i nie było takich głupich problemów. Nie wspominając co się dzieja w A4 jak się wjedzie jednym kołem na krawężnik...

Powiem więcej. Jeśli chodzi o solidność wykonania, to B2 '86r. mojego ojca sprawiało wrażenie lepiej dopracowanego niż moje A4. Ale jeśli chodzi o zawieszenie i prowadzenie auta, to nie ma porównania.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 16:55:38 
Użytkownik

KORU: wiesz co jest najśmieszniejsze ??. Nie wiem jak reszta kolegów ale
ja i Michu mamy idealne nadwoziowo samochody. Wszystko nigdy
nie odkrecane, auta bezwypadkowe. Jak patrzysz na ramiak to
idealnie przylega do nadwozia !! i takie jaja...

Pete: dokładnie - nie wiem dlaczego ludzie uważają za złe przednie zawieszenie w A4 - Konstrukcyjnie jest poprostu idealne !!!

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 17:14:18 
Użytkownik

Rogal napisał(a):
Michu mamy idealne nadwoziowo samochody.

:056:

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 17:31:05 
Użytkownik

mq: raczej :(

:D :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 19:28:15 
Użytkownik

witam

sluchajcie a moze takie szybkie zuzywanie sie uszczelek bieze sie z tego ze np nie raz zamarzna nam drzwi w zimie i otwieramy na chama

najlepiej posmarowac atkim srodkiem do konserwacji gumy na zime troche pomga i nie przmarazja

co do uszczelek to mozna zawesze nakleic takie uszczelki do uszczelniania okien
ale to brzydko troszke wyglda

w moim audi 200
przed wypadkiem bylo cicho tak od 170 pozniej coraz glosniej ale glownie od kol a nie od przedmochow

a po wypadku lepiej nie pytac :P

pozdariwam

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 22:02:04 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Dokladnie to wina gumowych uszczelek. Guma przeciez nie jest wieczna i sie zuzywa pod wplywem warunkow atmosferycznych. Tak jak juziooo napisal trzeba smarowac srodkiem do konserwacji gumy na zime. Wtedy to dluzej to wszystko wytrzyma, ale kto o tym pamieta. Na pochwale za to przynajmniej w B4 zasluguja elementy plastikowe takie jak, grill klamki i listwy na zderzaku. Dlatego ze nie blakna tylko po tylu latach uzytkowania w roznych warunkach, dalej sa czarne. Dobrej jakosci palstik jest, bo w innych autach juz dawno kolor czarny znikl a elementow plastikowych. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2004 22:20:05 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Rogal napisał(a):
KORU: wiesz co jest najśmieszniejsze ??. Nie wiem jak reszta kolegów ale
ja i Michu mamy idealne nadwoziowo samochody. Wszystko nigdy
nie odkrecane, auta bezwypadkowe. Jak patrzysz na ramiak to
idealnie przylega do nadwozia !! i takie jaja...

Pete: dokładnie - nie wiem dlaczego ludzie uważają za złe przednie zawieszenie w A4 - Konstrukcyjnie jest poprostu idealne !!!
I tu sie Rogal mylisz :D Bo Michu ma przyłojone tylne dzwi i na moje oko to są do wymiany :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2