.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lip.2025 12:14:39

Strefa czasowa: UTC + 2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Będę likwidował stuki dochodzące z wahaczy
PostNapisane: 31.paź.2004 10:55:30 
Klubowicz

I teraz moje pytanka z tym związane :D Użyłem opcji "szukaj", trochę informacji znalazłem, teraz potrzebuję tylko usystematyzować zdobytą wiedzę.

O co mam poprosić w sklepie? Samych wahaczy na razie nie ruszam, zamierzam kupić tuleje i silentblocki (nazywam rzecz po imieniu? rozumiem, że tuleje to te elementy które łączą wahacz z pozostałymi częściami zawieszenia/układu kierowniczego, natomiast silentblocki to te gumki które są odpowiedzialne za to, żeby wahacz nie "stukał-dobijał". dobrze to sobie wymyśliłem?)

Zdecydowałem się na firmę FEBI (te z droższej serii, bo czytałem, że są dwie serie - lepsza i gorsza), przetestuję je, a jak będą kiepskie to następne, kiedy będzie pora kolejnej wymiany oczywiście, kupię w aso (niedawno kupiłem auto i obecnie fundusze mam ograniczone).

Rozumiem, że warto zwrócić uwagę czy gniazdo wahacza w kolumnie nie jest wyrobione? W ogóle jak będę w warsztacie to poprzeglądam całe zawieszenie, i ewentualnie dokonam bardziej kompleksowych napraw. Chcwilowo mam zamiar dokonać takiej doraźnej naprawy, bo te stuki, choć delikatne, to są irytujace dla mnie, i dla niuni na pewno też :D

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 12:47:27 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
yy ...tuleja a silentblock to to samo ... chodzi o mocowanie wahacza do podwozia ... na kazdy wahacz przypadaja 2 tulejki metalowo gumowe , z drugiewj strony wahacza tam gdzie mocowanmy jest do kolumny zawieszenia jest koncowka wahacza ... to tez sie zuzywa a sam wahacz to kawalek metalu wiec jak go nie skrzywisz jezdzac po rowach i otwartych sudzienkach to nic mi sie nie stanie. stukac moze jeszcze stabilizator , koncowki drazow kierowniczych i lozyska kolumny zawieszenia , to tez w szukajce powinienes znalezc

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2004 17:21:51 
Użytkownik

moim zdaniem większość przenoszonych stuków pochodzi od górnych mocować amortyzatorów, i jeżeli coś stuka to najczęćciej jest to właśnie to, lub sam amortyzator

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2