ostatnio stałem przed podobnym wyborem, fakt mam trochę wiecej lat i budżet miałem do 30 tyś, ale szukałem podobnie od A3 przez A4 lub E46 disel lub benzin...
i tak :
A3 Q w TDI na pompowtryskach 130PS , małe w środku, silnik bardzo głośny w środku jak dla mnie za głośny w porównaniu z AEL'em którym wczesniej jezdziłem, osiągi takie sobie, spalanie pewnie byłoby ok i to jedyny + , ale stwierdziłem że to nie to czego szukam
dalej A4 B5 1.8T jezdziłem sporo ,bo stoi w rodzinie tyle że w automacie i wiedziałem z czym to się je, a więc oglądałem A4 1.8TQ , silniczek super, nie jest głośny fajnie się wkręca, rozwojowy, prowadzi się dobrze, ale szukałem dalej,
aż wsiadłem do E46 sedan w benzynce 2.5l 192 PS, przejechałem się i stwierdziłem to jest to czego szukam, po pierwsze gang silnika, rzędowa 6 robi swoje, na jałowym jakby był wyłaczony, prowadzenie,układ kierowniczy, rozłożenie masy perfekt, moim zdaniem bmw się prowadzi zdecydowanie pewniej i lepiej niż audi, jazda tym autem to czysta przyjemność i pomijam już kwestie ekonomii, wiadomo nie będzie oszczędna jak TDI, ale co tam, paliwo staniało w wawie po 3,59 można już się dotankować, tak więc tragedii nie ma a radość z jazdy bezcenna
tak więc przejedz się audi, bmw i podejmij decyzję, ważne by wszystkie oglądane były w miarę nieubite i prosto jezdziły