Kreska napisał(a):
Ot ??? mechanicy ..., stuka z przodu w prawym kole,
proszę o sprawdzenie -diagnoza: wybita końcówka drążka kierowniczego (gałka), dokonuję zakupu,
szuram do gościa od geometrii proszę o wymianę a on mi na to że owszem możne wymienić ale
nie ma żadnych luzów w układzie kierowniczym, stwierdza wybicie poduszki amortyzatora i komu tu ufać ?

,
(koło ma luz w pionie - więć raczej poduszka)
Drugi problem to tylna belka - podobno można gumy wymienić bez wyciągania belki,
czy jest to możliwe ?, czy potrzebny jest jakiś specjalny przyrząd ...
Myślę że LEMFÖRDER wystarczy do tyłu (oryginał, po 80,00 zł/szt),
ale jakiej firmy poduszkę amortyzatora ?
Proszę o porady ...

ja wymieniłem całe zawieszenie z przodu. 80 tka ma specyficzne zawieszenie na nasze drogi tzn. stuka po wymianie wszystkiego włacznie z amorkami.
Ponoć wina tkwi w pukających amorkach w rurze, ja zalałem rure olejem (według porad i stuka tylko prawa strona) inni wiercili otwór od spodu w kolumnie gwinowali i wkręcali śrube tak jakby skręcali amorek od dołu śrubę z nakrętką kontrującą i góry wiadomo nakrętka na rurę kolumy.
jak tego nie próbowałem. Ale u mnie po wymianie zawieszenia przedniego po ułożeniu wszystkiego zaczeło stukać w prawym po 500km.
Trzeba się przyzwyczaić do stuków szczególnie że masz ABC więc masz sztywne zawieszenie bo amorki gazowe chyba że dopasowywałeś olejowe.
Według katalogów tylko gazówki do V-ek.
Ja u siebie wymieniłem prawie wszystko na LEMFORDER i co i nic...