.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.maja.2025 18:37:40

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: ALLROAD - gdzie serwisować na górnym śląsku ?
PostNapisane: 22.maja.2009 12:15:43 
Użytkownik

Witam klubowiczów, zwracam się z prośbą o podanie osoby, serwisu która mogła by mi pomóc w identyfikacji problemu z zawieszeniem :/
Od pewnego momentu gdy siadł alternator pojawiły się problemy z zawieszeniem (tył) siada mi prawa strona czasami cały tył. Nie mam dostępu do VAG-a i nie jestem wstanie podać żadnych logów... Może ktoś z was pomoże mi w namierzeniu usterki. Z góry dzięki za wszelkie informację.

pozdrawiam Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 22.maja.2009 12:27:03 
Klubowicz

Mógłbyś choć trochę przybliżyć rejon (np. przebywasz na północ czy na południe od Katowic) ?

Tytuł:
PostNapisane: 22.maja.2009 16:28:45 
Użytkownik

Piotruś rejon Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Mysłowice, Katowice, Bytom tu się obecnie obracam. Po wymianie alternatora zawieszenie zaczeło świrować, bardzo często dopompowywał z chwilą gdy nie dał rady odrazu kontrolka przestawała mrugać i zazynała świecić ciągle, trzeba było ponownie wyłączyć i włączyć silnik i wtedy w 90% zaskakiwał. Zanim wymienili alternator potrafił ze stopnia pierwszego na drugi wejść w max 10 sek na trzeci tak samo teraz na pierwszy ładuje się nawet dwie minuty nie mówiąc o pozostałych poziomach. Z chwilą gdy uda mi się go podnieś na trzeci poziom trzyma ciśnienie nic nie opada po wyłączeniu kluczyka ani przy jeździe poniżej 80 km/h Przypuszczam że jest to ewidentnie wina warsztatu bo nawet podnosząc samochód nie przeszli w stan podnośnika :/ Teraz muszę się dowiedzieć co i jak bo szkoda mi samochodu...

Tytuł:
PostNapisane: 22.maja.2009 16:37:39 
Klubowicz

Najbliżej siebie masz Pana Marka Daneckiego w Piekarach Śląskich (którego bardzo polecam), "trochę" dalej SSERWIS w Czernicy (k. Rybnika) a gdybyś chciał - ja też mogę to zdiagnozować (dopóki nie wywalą mnie z AKP - oczywiście za friko, ok. 30 km. na południe od Katowic).

Ja sądzę, że jeżeli nie jest zwykłym zbiegiem okoliczności awaria zawieszenia i wymiana alternatora - to nastąpiło wysypanie adaptacji sterownika poduszek
z lub bez uszkodzenia jednego lub kilku czujników wysokości .

Adaptację możemy zrobić w 15 minut, całe auto powiedzmy w godzinkę - do półtora ... .

Uzupełniajaco polecam lekturę tego:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=
(zawieszenie wwym. allroada adoptowaliśmy nocą, u podnóży górskiego ośrodka wypoczynkowego i przy 15-stopniowym mrozie - skutkiem tamtej adaptacji zniknęły wszelkie problemy Kolegi Maćka z zawieszeniem ;) , została dosyć regularna znajomość, którą osobiście bardzo sobie cenię ;) :) !!

:peace:

Strefa czasowa: UTC + 2