Problem jest następujący:
1)
Na wolnych obrotach (ok. 900-950) odczuwalne jest delikatne szarpanie.
2)
W zakresie 1100-1300 szarpie jak głupi na każdym biegu, łącznie z wsteczym. Coś jakby przygasał (gwałtowne hamowanie) i nagle potężny boot (fotel wali w plecy). Po przekroczeniu magicznej liczby 1300 autko chodzi idealnie (prawie).
3)
Jadąc spokojnie (na każdym biegu, choć głównie zaobserwowałem to na 3, 4 i 5) w zakresie obrotów 1750-1850 (typowa jazda w delikatnym korku w mieście) auto się "wyłącza". Tzn. nie gaśnie ale traci całą moc i po wcisnięciu sprzęgła i pedału gazu na full obroty dojdą jedynie do 1800-2000. Wystarczy wyłaczyć silnik, włączyć ponownie i problem znika.
Co ustaliłem:
- brak problemów z rozruchem - pali jak marzenie;
- sprawdzono ciśnienie w cylindrach - jak w nowym autku (filtry i oleje wymieniam co 10tys., olej MIDLAND 10w40, bierze ok. litra, półtora momiędzy wymianami, przebieg ponad 400tys.);
- N75 oraz pompa wtryskowa OK - tak przynajmniej powiedział VAG;
- komputer pokazał, że coś nie tak z wtryskiem sterującym, lecz po podmianie na inny objawy się nie zmieniły (dwa lata temu wymieniłem pompe wtryskową na regenerowaną oraz wszystkie wtryskiwacze na nowiutkie ASV);
W ramach diagnozy odpiąłem wtrysk sterujący od komputera. Na początku było lepiej (szarpanie prawie ustało). Lecz zaczął palić jak smok (8-10 l/100) i po dwóch dniach szarpanie wróciło. Po ponownym podpięciu do kompa znowóż przez dwa dni było lepiej a póżniej po staremu (spalanie w normie ok. 6,2-6-4 w cyklu mieszanym).
Zasygnalizowano problem z nastawnikiem pompy. Ustaliłem, że moja pompa ma nr
0 460 404 9.. EDC, co znaczy że ma nastawnik starego typu, potencjometryczny (Bosch nr
2 467 135 137). Ponoć nie da się go naprawić a można wymienić jedynie na nowy, oryginalny Boscha - np
patrz: Allegro.
Generalnie nie było by problemu z kupnem, lecz nie jestem na 100% pewien, czy to to. Tym bardziej, że czasami objawy prawie ustają (szczególnie na zimym silniku). A wywalić 1600zł to nie sztuka (+ montaż, bo warunkiem gwarancji jest montaż z kalibracją wykonany przez autoryzowany serwis Boscha).
Wymiana na nowy nastawnik typu HDK (regenerowalny i naprawialny za niewielkie pieniądze ) wiąże się z wymianą komputera, wiązek sterujących i czegoś tam jeszcze...
Pytanie do znawców
Co robić??
W czwartek odstawiam auto do mechanika, więc można by jeszcze coś pokombinować...