Z tymi  skrzynkami ogolnie jest  zamieszanie , ale ... jesli jest w  skrzynce  miska  olejowa w niej  korek spustowy  oleju - to i  musi  byc  w  misce  filtr oleju , a  skoro jest to wszystko , to  producent  skrzynki  po cos  to  zrobił !  i ja  bym  olej  wymienił .
Teraz jeżdze  MB  2.7 CDI  według  pierwszych danych  MB  w  skrzynce  722.6  oleju sie  tez nie  wymienia , ale  na  wczoraj  MB  odeszlo od  tego  załozenia i  zaleca  wymiane  co  od  60  do  100 kkm  nawet  olej  zmienili do  tej  skrzynki  i z  oleju  o  specyfikacji  236.10... 236.12   teraz   leją  serwisy  tylko  236.14 .Dostac  go  to  tragedia , ale  serwisy go  maja i  tylko tej  wymieniaja , roblem  w  tym ,robia  to  statycznie ! a  to  kupa  a  nie  wymiana .Dobrze , ze  na  forum MB  chłopaki znalezli sposób  jak  wymienic  znacznie wieksza czesc  oleju w  skrzynce i tak  tez  sam sobie  go  wymieniłem .Polecam też  stronkę 
http://olczak.home.pl/vademecum/index.html
Miałem też  swego czasu safranke  z  1997  roku , ale w  niej  jak  korka  spustowego  oleju  , a  i  miski  olejowej nie  było ! 
Teraz ! mój  MB  ma  udokumentowane  na  dzis  107  tys  km , to  co  zobaczylem po sciagnieciu  miski  utwierdzilo mnie , ze  olej  nalezy  wymieniac  i choć   opiłków  nie  było  w  misce , zaledwie  kilkadziesiat  ich  wypadło z  filtra oleju - wiec nie były  one  stalowe , a  aluminiowe i  nie wiem skad  one sie  wzieły , ale  skrzynka  pracuje  perfekcyjnie "na razie "
Kolorem sie nie  przejmujcie bo to tylko  barwnik , w  mojej  był   zółty , a  wlałem   czerwony  bo w  takim kolorze  jest  olej  236.14 z  resztą  236.12  tak samo - wiec  wazna  jest   specyfikacja  do  ktorej  nalezy  dotrzeć 
Byc  moze  też , nowe  skrzynki  faktycznie  nie  wymagaja  wymiany  oleju , ale  wymienienie  go  na pewno nie  zaszkodzi , a  ze  przedłuzy  bezawaryjnosc , to jestem przekonany .
Nie wiem  czy  wymyslono  lepszy  olej  niz  synetyczny , a  w  MB  taki wlasnie  jest i  widzialem  jak  wygladał po  8  latach  i  107 kkm przebiegu w  moim aucie. Eksploatowanie  skrzynki , ze tak  napisze katowanie jej  zobowiazuje  do  skrucenia  okresów miedzy wymianami - czyli  np. ciagniesz  lawety ...wymiana  co  nawet  30 kkm