.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 22:40:27

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 8P] klima podejrzanie działa
PostNapisane: 21.kwi.2012 18:33:27 
Użytkownik

Auto: a3 quattro
Witam,
Jako, że uzytkuję A3 (2004, 2.0 benzyna) od niedawna, nie jestem pewna czy moja klima działa OK:
Przy temperaturze ok 21.C na zewnątrz ustawiłam temp. wewnątrz samochodu na 16C i włączyłam przycisk Auto.
Dmuchawa natychmiast weszła w maksymalną siłę (maks. liczba kreseczek) - nad kreseczkami pojawił się symbol wiatraczka. Ponieważ tak silny nawiew przeszkadzał mi, próbowałam zmniejszyć jego siłe. Kiedy jednak tylko zmniejszyłam o choć jedną kreskę, tryb Auto się wyłączał, a włączał się samoczynnie Ekonomic.
Przy dłuższej jeździe w trybie Auto nic nie zmieniało się jeśli chodzi o siłę nawiewu (cały czas max), a takze w samochodzie nie było mega chłodno, czego chyba można by oczekiwać przy ustawionej temp. 16C. Czy to co opisałam, to normalny objaw działania klimatroniku?
W innych samochodach, ze zwykła klimą, naciska się przycisk śnieżynki i dośc szybko robi się naprawdę chłodno - bez wielkiego nawiewu...
Może macie jakieś spostrzeżenia i wskazówki?
Dodam jeszcze, że 3 tyg temu robiła przegląd klimatyzacji - jakieś napełnianie panowie zrobili i coś jeszcze (niestety nie znam sie na tym). A auto kupilam w pazdzierniku, wiec do tej pory klima nie była zbyt uzywana...
Bede wdzieczna za pomoc!

Tytuł: Re: [A3 8P] klima podejrzanie działa
PostNapisane: 21.kwi.2012 19:46:37 
Użytkownik

Auto: 100 C4 2,5TDI
Jakie powietrze leci z nawiewów - jest zimne?
U mnie leci około 10-15*C w upały (mierzone termometrem wsadzonym w nawiew).
Wentylator powinien wskoczyć na wysokie obroty jeśli różnica temperatur jest duża, wychłodzić i zmniejszyć obroty (utrzymywać temperaturę).
Natomiast przy wyłączonym kompresorze wentylator długo utrzymywał mi wysokie obroty (nie mógł schłodzić) - oczywiście przy wyższych temperaturach na zewnątrz.

PostNapisane: 21.kwi.2012 21:13:19 
Tak, tak normalniedziała climatronik w trybie Auto, gdy jest duża różnica temperatur ;)

PostNapisane: 21.kwi.2012 22:05:52 
Użytkownik

Tak, powietrze leci zimne, ale co z tego jak w samochodzie nadal nie jest chlodno...
Tak jak napisalam, wentylator nie wchodzi na mniejsze obroty - przynajmniej podczas 45 min nie wszedl... No i, 22C na zewnątrz to chyba nie jest wyższa temperatura!?
Niestety nie rozumiem o co chodzi z wlaczonym kompresorem, bo nie wiem co to jest. :(

Jesli to jest "normalne" dzialanie klimy w A3, to jestem zalamana. Przewoze często psa w samochodzie i dla niego jest juz za goraco przy 22C bez klimy - tzn. z taką, co nie chlodzi, tylko wieje....
Nic nie mozna z tym zrobic, naprawdę?!

PostNapisane: 21.kwi.2012 22:33:16 
A nie możesz sterować climatronickiem manualnie, nie w trybie AUTO? Przecież tak bedzie prościej. Ustawiasz nawiew na 3-4 i po 5 minutach masz temperatore odpowiednia, dla psa i Ciebie ;) Potem zmniejszasz nawiew na 1 i slyszysz tylko radio i silnik, a w aucie jest przyjemnie. Aby klimatyzacja chłodziła, nie tylko wiała powietrzem, nie może się palić lampka w przycisku ECON.
Myślę, że zrozumiale napisałem ;) ;)

PostNapisane: 21.kwi.2012 22:46:33 
Użytkownik

O matko, a jak sie steruje klimatyzacja manualnie?!
Jak kupowalam samochod, to sie dowiedzialam, ze kimatyzacja dziala tylko wtedy gdy nacisne przycisk AUTO, a nawiew, kiedy nacisne ECON, tak jak piszesz.
Ale nie wiem co mam wcisnac, aby byla klimatyzacja manualna... Bo o ile dobrze rozumiem, jesli ustawie temp. np. na 16C i podbije przyciskiem + na 3-4 kreski, to... to chyba bedzie zwykly nawiew...?
:?:

PostNapisane: 21.kwi.2012 23:04:13 
http://allegro.pl/audi-a3-sportback-07r ... 46384.html
Masz panel od klimy taki jak na tej aukcji (oczywiście to nie reklama).
Pokrętło z metalową obwódką służy od ustawiania temperatury manualnie, odpowiednio dla prawej i lewej strony kabiny.
Przyciski "+" i "-" nad przyciskiem auto służą do ustawiania siły nawiewu.
Przyciski po prawej stronie sluza do ustawianie miejsca gdzie ma wiac (strzałka gora - szyba, kratki- kratki nawiewu, strzalka dol- nogi).
Przyciski po lewej- najwyzszy jest od obiegu zamkniety/otwarty (w sensie czy lapie powietrze z zewnatrz czy nie, gdy pali sie lampka na przycisku, nie lapie powietrza z zewnatrz)
Przycisk ECON- sluzy wlasnie od sprezarki- gdy lampka sie pali na przycisku- nie diala sprezarka od klimatyzacji i dziala sam nawiew bez chlodzenia, gdy lampka na przycisku sie nie pali to sprezarka dziala i masz chlodzenie ;)
Przycisk na dole - sluzy od automatycznego sterowanie obiegiem zamknietym/otwartym ( ? )- nie jestem pewnien gdyz u siebie tego nie mam :):
Przyciski całkiem na dole, po lewej od nawiewu bezpośredniego na szybe przednia, po prawej od ogrzewania tylnej szyby :peace:
Myślę ze wszystko jest czytelne i zrozumiałe teraz, aż mnie ręce bolą od pisania :):

PostNapisane: 21.kwi.2012 23:16:43 
Użytkownik

Serdecznie Ci dziękuję za tak szczegółowe wyjaśnienia! :P
Manualne ustawianie temp, jak sie okazuje, mialam opanowane ;) - nie wiedzialam tylko, ze klimatyzacja bedzie dzialac bez wcisnietego "Auto". Jutro wyprobuje! :)

PostNapisane: 23.kwi.2012 20:19:17 
Użytkownik

No, ale o czym ta rozmowa? Skoro w 45 minut w trybie auto, układ nie był wstanie zbić temperatury do nastawy 16 stopni, to klima ewidentnie jest niesprawna, a nie jakieś tam problemu z automatycznym/ręcznym sterowaniem. Pierwsze co proponuję to po prostu postawić termometr w aucie i obserwować czy klima jest w stanie zbić temperaturę do nastawy. Jeżeli temp w aucie wynosi te 16 stopni (jeżeli tyle ustawimy) następny krok to odczyt za pomocą vaga wartości podawanych przez czujniki temperatury. To, że klimatyzacja była nabijana, nic nie znaczy, 90% klimiarzy to cwani oszuści z wybrakowaną wiedzą niestety.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

PostNapisane: 23.kwi.2012 20:39:45 
Użytkownik

Dzięki! Zakupuje termometr i będę mierzyć. :)

I mam też pytanie - kiedy klimatyzacja jest w końcu włączona, a kiedy nie? Pomijając oczywistą sytuację, kiedy jest wciśnięty przycisk Auto.
Bo z tego co napisał MielewskiPoland wynika, że klimatyzacja działa także wtedy, gdy nastawię pokrętłem dowolną temp., bez wciśniętego Auto czy Econ (= tzw ustawianie manualne). Czy to prawda? To znaczylo by, ze calą zime jezdzilam na klimie ustawionej na 20-22C... ?!
A ktoś mi kiedyś tłumaczył, że klimatyzacja działa tylko wtedy, gdy wciskam Auto, a teraz już sama nie wiem... :039:

PostNapisane: 24.kwi.2012 13:38:49 
Użytkownik

Klimatyzacja działa cały czas - stara się uzyskać wewnątrz zadaną temperaturę.
Kompresor - czyli schładzanie powietrza działa jeśli "ECO" jest wyłączone - nie świeci się kontrolka.
Na "ECO" nie działa kompresor - powietrze nie jest schładzane - więc przy +30 na zewnątrz takie właśnie będzie leciało. W tym przypadku powietrze może być tylko ogrzewane (jeśli trzeba nagrzać wnętrze).
Przy temperaturach poniżej 5*C (lub coś koło tego) na zewnątrz kompresor chłodzący się wyłącza.
Manualnie możesz regulować obroty wentylatora, przełączać nawiewy, ale temperaturę powietrza w nawiewach ustawia i tak automat.

PostNapisane: 30.kwi.2012 17:46:21 
Użytkownik

Też mam podobny problem z klimatyzacją. Klimę nabiłem, została sprawdzona szczelność, kompresor się włącza co można zauważyć po wskazówce na obrotomierzu, wentylator klimy chodzi czyli jest odpowiednie ciśnienie w układzie lecz jest mało wydajna i też w trybie AUTO przy ustawionej temperaturze 16C dmucha całą mocą i nie schodzi automatycznie niżej czyli nie schładza do tej wartości wnętrza samochodu. Przecież przy ustawieniu na 16C to powinienem zamarzać w upalny dzień. A może ten typ tak już ma?

Zauważyłem jeszcze jedno dziwne zachowanie climatroniku ale gdy temperatura zewnętrzna była niska i trzeba było grzać w środku. Otóż przy grzaniu, oczywiście przy wyłączonej klimatyzacji i wyłączonej funkcji AUTO climatronik i tak sam zwiększał potem zmniejszał siłę nadmuchu. Jak dla mnie to jest dziwne zachowanie ponieważ za automatyczną siłę nadmuchu odpowiada właśnie funkcja AUTO, a przy wyłączonej jest tryb MANUALNY czyli nic nie powinno się przestawiać bez mojej ingerencji. Tak jest czy może się mylę? Co może być nie tak?

PostNapisane: 30.kwi.2012 19:22:53 
Użytkownik

Aha, czyli dobrze wiedzieć, że ktoś ma taki sam problem jak ja! Dziś przy temperatirzez ponad 30C z "klimy" wiało wrzątkiem. :(( I notorycznie, nawet przy 224C na zewnatrz, klimatyzacja ustawiona na 16-17C nie chlodzi wnetrza. :((
czy kto smoze polecic jakis dobry serwis klimatyzacji samochodowej w Warszawie!? Chcialabym, aby ktos jednak sprawdzil tego mojego kimatronika.

PostNapisane: 01.maja.2012 13:07:04 
Użytkownik

podjedź na spot któregoś klubu i poproś o diagnozę wg tego: viewtopic.php?f=29&t=117054 .

Anthem Advanced 1

:P(|)

PostNapisane: 08.maja.2012 17:37:06 
Użytkownik

Moja klima słabo chłodziła przez zapchany wlot za schowkiem - po wyczyszczeniu od razu było lepiej.

Strefa czasowa: UTC + 2