Zadanie wykonane - tj. znalazłem u siebie w okolicy gazownika polecanego m.in. przez kilka warsztatów samochodowych (a raczej przez "ichnich" klientów)...
Pomimo rzekomych kilkutygodniowych kolejek na montaż instalacji udało mi się załatwić termin na kilka dni po wykonaniu telefonu.
Auto zostawiłem w sobotę wieczorem mimo terminu na poniedziałek (miałem jeszcze stare auto, a facet ma warsztat przy domu i często "jest" po godzinach
).
W każdym razie w poniedziałek wczesnym popołudniem było już gotowe (bo się nudził i zaczął już w niedzielę
)...
Cena 2700 brutto. Zbiornik w koło ok 67L (średnio ma wchodzić ok 52-56L), wlew pod klapką+przejściowka, sterownik STAG QMAX Basic 6, listwy wtryskowe AC-W01, parownik KME-TUR6... Kilka dni po założeniu zrobiłem małą trasę (300km)... Z 3 osobami i drobnym bagażem w trasie wyszło 11.3L/100km przy czym ze 30 km na highway'u i ok. 10km w ruchu miejskim.
Oczywiście pytałem przed montażem o ew. warianty droższe, ale stwierdził, że są to dość niedrogie ale wielokrotnie sprawdzone konfiguracje i zasadniczo - nie ma sensu przepłacać. Aha, byłem w innym warsztacie (niepolecanym), gdzie za STAG300 + Hana wołali coś ok 3350zł...
Na razie jestem b. zadowolony. Silnik na gazie chodzi równo, choć jak jeszcze słabo rozgrzany to na postoju nieco falują jałowe obroty pod obciążeniem (np. jak odpalę klimę). Może coś się podreguluje?
Gazownik zauważył, że mam tu i tam pęknięcia w/przy odmie (połatane gdzie się dało wcześniej) więc wypadałoby to też poprawić... W wolnej chwili może - ale niebawem wyjazd wakacyjny