.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 00:38:34

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 2.5 AEL] Ustawienie zespołu napędowego na poduszkach
PostNapisane: 26.cze.2017 18:57:58 
Użytkownik

Jak prawidłowo ustawić zespół napędowy (silnik+skrzynia) na poduszkach względem nadwozia? I jak należy ustawić obudowę przedniej poduszki/odboju (wersja "karbowana")?
Szukam na forum, ale brakuje mi już pomysłów na słowa kluczowe...

Tytuł: Re: [A6 C4 2.5 AEL] Ustawienie zespołu napędowego na poduszk
PostNapisane: 27.cze.2017 08:41:35 
Użytkownik

Jeśli masz właściwe łapy i poduszki oraz karoseria nie jest lepiona z dwóch/trzech, to takie ustawienie następuje niemal automatycznie. Łapy silnika mają owalne otwory, żeby mieć możliwość przesunięcia +/- kilka milimetrów.
Przedni odbój wchodzi pod blachę w kształcie litery "C" w pasie przednim, taka rura. I to z grubsza wszystko....

PostNapisane: 27.cze.2017 09:29:39 
Użytkownik

Ja gdzieś widziałem taki opis po rosyjsku, ale nie mogłem tego zrozumieć. Jak znajdę chwilę to spróbuję odszukać.

PostNapisane: 27.cze.2017 09:29:50 
Użytkownik

Zerknij na ten opis

https://www.drive2.ru/l/2219395/

PostNapisane: 28.cze.2017 23:47:38 
Użytkownik

cygaro-avant napisał(a):
Jeśli masz właściwe łapy i poduszki oraz karoseria nie jest lepiona z dwóch/trzech, to takie ustawienie następuje niemal automatycznie. Łapy silnika mają owalne otwory, żeby mieć możliwość przesunięcia +/- kilka milimetrów.
Przedni odbój wchodzi pod blachę w kształcie litery "C" w pasie przednim, taka rura. I to z grubsza wszystko....

Silnik ze skrzynią można przesunąć o (przynajmniej) kilkanaście milimetrów przód-tył. To zmienia np. kąt pracy przegubów półosi napędowych. W książce Etzolda "Sam naprawiam" od C3 jest opisane ustawienie zespołu napędowego, jest rysunek i podany konkretny wymiar w milimetrach. To samo mam opisane w dokumentacji serwisowej Audi C3 wydanej przez Bentleya. Pamiętam, że w "cygarze" tak to ustawiałem. Niestety, do C4 mam tylko Haynesa, a tam tego nie ma. Może ktoś ma "So wird’s gemacht" Etzolda od C4 i mógłby zerknąć? Albo zainstalowaną Elsę lub dostęp do erWin-a?
Przedni odbój wchodzi u mnie w owalną zamkniętą ramkę, to raczej poziome "0" niż "C". Ramka ma możliwość przesunięcia w pionie o jakieś dwa centymetry.

Biedron napisał(a):

Dzięki za linka, tu jest jakiś trop:
"Когда обе опоры заменены, нужно установить рамку упора в передней части двигателя. По информации с форумов, рамка ставится так, чтобы касаться упора сверху (свободно лежать на нем) для МКПП либо поджимается снизу для АКПП."
Facet wyczytał na swoim forum, że dla manualnej skrzyni ramka ma się "swobodnie oprzeć na odboju z wierzchu", a przy automacie od spodu.
Wygląda na to, że mało kto sięga do dokumentacji serwisowej przy takich rzeczach, które nie sypią się "od razu". Tutaj przykład z A4:
https://a4-klub.pl/topic/255986-jak-prawid%C5%82owo-ustawi%C4%87-odb%C3%B3j-przedni-zawieszenia-silnika/
"Mechanik" swoje, a dokumentacja swoje...
Coraz trudniej znaleźć naprawdę dobre, używane poduszki silnika do C4. Zamienników nie ma, a cena nowych nie zachęca do kupna :) . Do C3 to były grosze. Wolałbym to ustawić tak, by trochę mi posłużyły, a odbój chyba jednak ma ograniczać "wyrywanie" poduszek silnikiem w górę. Szkoda też nowych poduszek skrzyni i przegubów, choć tu są zamienniki w normalnej cenie.
Wygląda na to, że trzeba kupić Etzolda i nie grymasić, że drogo i że napisany w krzyżackim dialekcie. Bentley do C4 nie opisuje niestety silników wysokoprężnych.

PostNapisane: 29.cze.2017 10:05:37 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
A ja luzuje wszystko, przejadę tak ze dwa kilometry po wertepach nie zrywając i nie hamując. Jak się wszystko ułoży wjeżdżam na kanał i dokręcam.

Strefa czasowa: UTC + 2