.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.wrz.2025 22:03:21

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B5 1,6 ADP - Problemy z stacyjka
PostNapisane: 18.wrz.2025 20:10:43 
Użytkownik

Ostatnio zaczął mi się blokować kluczyk w stacyjce w moim Audi A4 B5 1.6 ADP — jakby nie odskakiwał i ciężko go wyjąć. Planuję wymienić wkładkę stacyjki.
Mam też pytanie dotyczące immobilizera — zastanawiam się, co by się stało, gdybym odłączył pętlę (pierścień) immobilizera, czyli cewkę wokół wkładki stacyjki, która jest połączona dwoma cienkimi przewodami. Chodzi mi o to, czy jeśli połączę (zwarty) te dwa przewody od cewki immobilizera, to czy auto zacznie odpalać nawet bez sygnału z transpondera?
Czy ktoś robił coś takiego w Audi A4 B5 1.6 ADP? Jakie będą wtedy skutki? Czy to bezpieczne i czy może powodować problemy z elektryką lub błędy?
Będę wdzięczny za rady i doświadczenia.

Tytuł: Re: A4 B5 1,6 ADP - Problemy z stacyjka
PostNapisane: 19.wrz.2025 10:29:38 
Użytkownik

Auto: 90
Nie robiłem tego nigdy ale na logike to robiąc zwarcie na cewce uwalisz sterownik :) Cewka ma za zadanie komunikacje z kluczykiem i odczytanie kodu w nim zapisanym coś jak klasyczna pastylka do otwarcia drzwi itp. Zwarcie dało by co najwyżej sygnał "0" lub "1" a ECU oczekuje ciągu znaków a nie stanu wysokiego lub niskiego.

Mazda 323f BG 1.6 było
Audi 80 1.8 Comfort edition było

Strefa czasowa: UTC + 2