.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.maja.2025 17:42:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Ruszający się fotel
PostNapisane: 25.paź.2012 17:51:31 
Użytkownik

Auto: A4 B5 2.8 V6 '99
Witam,
Mam pytanie do was jako do znawców związane z fotelem kierowcy w aucie A4 B5 Avant 2.8 z 1999r. Otóż przy hamowaniu i przyspieszaniu czuć, że rusza mi się fotel przód-tył. Początkowo myślałem, że to sławetne ślizgi się wytarły. Jednak dzisiaj popatrzyłem i fotel na moje oko rusza się na "rolce" pod pasem (rolka ta to jakiś prostokąt - tak się wydaje). I tutaj mam pytanie - jak sprawdzić czy na pewno to jest powodem awarii? A może to cała "szyna" już odmawia posłuszeństwa? Ile może mnie kosztować naprawa, a ile części? Rolek nie mogę na alledrogo znaleźć :/ Czytałem mnóstwo wypowiedzi jak wyciągnąć fotel, ale nie daję sobie z tym rady - fotel w pełni elektryczny, wszędzie jakieś osłonki. Z chęcią posłucham jakichś sugestii i z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam.

Tytuł: Re: [ALL] Ruszający się fotel
PostNapisane: 28.paź.2012 15:33:38 
Użytkownik

Jako że nie ma odzewu, to uproszczę pytanie. Czy te ślizgi fotela to są nakładki na "rolkę" która wchodzi w szynę? Tak u mnie wygląda mocowanie:
2012-10-28 14.42.33....jpg | | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl
I rusza się właśnie góra dół i do przodu i do tyłu. W aso nie wiedzą nic o ślizgach a w warsztatach mówią że do wymiana cała prowadnica bądź fotel...

PostNapisane: 28.paź.2012 21:30:34 
Użytkownik

Auto: Allroad 2,5tdi 2000
Jeśli masz regulację fotela góra - dół, pewnie pękł zawias z przodu siedziska. Ja kilka razy spawałem to miejsce. Pęka jka się dobrze oprzesz o oparcie, np. poprawiając się w siedzeniu. Jest wtedy objaw pywającego fotela.
Niewielki luz w prowadnicach jest wręcz wskazany żeby fotel przesuwał się. Wyjmij fotel, przewróć do góry nogami i uważnie sprawdź ten zawias.

PostNapisane: 28.paź.2012 23:11:12 
Użytkownik

Dzięki wielkie za odpowiedź.
Mam pełną regulację. Góra-dół z przodu i z tyłu. Wydawało mi się, że ten ruch w prowadnicach jest zbyt duży. To właśnie w tym miejscu fotel się rusza. W stelażu chyba nic się nie dzieje. Gdyby pękł ten zawias to luzy fotela robiłyby się coraz większe? Wydaje mi się, że po prostu coś się wyrabia stopniowo, szczególnie że ten luz zaczyna się pojawiać również w siedzeniu pasażera. A wiesz może czy te ślizgi są właśnie w szynach, przy tym mocowaniu fotela do szyny?
Fotel bym wyjął ale nie wiem za bardzo jak. Podobno trzeba ściągnąć ograniczniki z szyn (to niby proste) oraz jakiś pin z przodu fotela. Z tym że nie bardzo wiem gdzie ten pin jest :/ Dodatkowo mam poduchę w fotelu i nie wiem czy samo odłączenie akumulatora załatwi sprawę. Wolę się porządnie dowiedzieć niż później szukać części :)

PostNapisane: 29.paź.2012 11:14:28 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Na środkowym mocowaniu w podłodze jest sworzeń na sprężynie, musisz go wysunąć i fotel odsunąć do samego końca, wtedy wyjdzie. Właśnie na tym środkowym mocowaniu jest taki odbój z gumy przezroczystej , jak się wytrze , albo zgubi to fotel się buja. A co do poduszki to wystarczy nie przekręcać kluczyka, ale lepiej zdejmij klemę.

PostNapisane: 29.paź.2012 11:25:42 
Użytkownik

W podłodze czy przy fotelu? Z tego co pamiętam, to pod fotelem w podłodze mam taki plastik z dwiema zaślepkami. Ten sworzeń jest gdzieś tam czy szukać go dokładnie pod siedzeniem w całym tym dziwnym mechanizmie?

Strefa czasowa: UTC + 1