Luki147 napisał(a):
Miałem podobny problem u siebie . Też walczyłem ze spadkiem napięcia i : wymieniłem ów regulator napięcia tyle że miał on podwyższoną wartość napięcia . W oryginale było 14v , ja zastosowałem bodajże 14,4 - są różne stopnie napięciowe, wymieniłem też pierścienie ślizgowe .W zakładzie regenerującym alternatory oznajmili mi że nie ma sensu wstawiać regulatora o parametrach oryginalnych, nie w takim wiekowym aucie heh

Są po prostu już spadki napięcia na instalacji elektrycznej z tytułu jej starości . Po zastosowaniu regulatora 14,4 sprawa ma się następująco : na zimnym trzyma on napięcie 14,4 na zaciskach alternatora . Po rozgrzaniu trzyma 14,2 - czyli tyle ile powinno wynosić napięcie ładowania akumulatora - ani poniżej 14 , ani powyżej 14,2 . Zrobiłem test : włączyłem wycieraczki,światła, dmuchawę na maxa radio , wsteczny, światła długie , przeciwmgielne , halogeny przód , i napięcie spadło do 14 v ,czasami do 13,9 - czyli jest dobrze . Ostatnio chciałem sprawdzić jak to ma się do ładowania akumulatora - więc wyciągnąłem aku aby naładował się profilaktycznie pod prostownikiem i po minucie niecałej się prostownik wyłączył , co świadczyło że alternator ładuje go bardzo dobrze .
Zastosuj Kolego regulator o podwyższonym napięciu - 14,4v albo 14,5v jak masz więcej elektroniki, tudzież wypasów a będzie cacy .

ale w C4 będzie raczej większy spadek napięcie bo akumulator masz z tyłu pod siedzeniem, u mnie jest spadek jakieś 0,2-0,3V
Dzisiaj sprawdziłem u siebie i tak, rano po odpaleniu włączyłem światła, radio, nawiew na max i ogrzewanie tylnej szby i na alternatorze było 14,58V, zrobiłem krótką trasą 45km i jak mierzyłem było 14,28V z obciążeniem jak wyżej a gdy wyłączyłem tylko ogrzewanie tylnej szyby a reszta włączona to było 14,37V, jak pisałem alteranator mam po regeneracji z A6/C4 ABK bo setka ma inny, regulator jest Boscha ale na pewno został stary tylko szczotki zmienili bo sam regulator taki kosztuje ok 100zł a za alternator z roczną gwarancją dałem 210zł a jeździ już 1,5roku, ładowania na aku nie mierzyłem bo mi się nie chciao kanapy wyciągać