.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 14:39:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 b4 2.0 ABK]Swieci sie kontrolka od oleju co z tym zrobić
PostNapisane: 15.sty.2007 19:24:07 
Użytkownik

po przełożeniu ze skrzyni automatycznej na manual zaswieciła mi sie kontrolka od cisnienia oleju na liczniku ,dobrze ze mam jeszcze te 3 zegarki w srodkowej konsoli wiec wiem że jest wszystko ok! Co zrobić zeby zgasic te kontrolke,może jakis schemat.., może jakas rada ??? a może powiecie mi czy ta kontrolka jest rowniez podłaczona pod ten sam czujnik pod który podłaczone sa te 3 dodatkowe zegarki??? prosze o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2007 00:06:19 
Użytkownik

odświerzam wątek,sprawdzałem w ETCE i wydaje mi sie że od kontrolki cisnienia oleju tej na cyferblacie jest jeszcze jeden czujnik umieszczony pod filtrem cisnienia oleju nie wiem czy to jest to ale jak zdjąłem przewód z tego czujnika a potem go zamsowalem to nie bylo żadnej reakcji ....kurcze troche zaczyna mnie denerwowac ta kontrolka i cos musze z nia zrobic macie jakies rady ??? jak sprawdzic czy ten przewód jest połączony z kontrolką na zegarach??? czy jest to bezposrednie połączenie ?? kurcze nie mam nawet schematu może mi ktoś pomoże???

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2007 00:21:37 
Moderator

Na obudowie chłodnicy oleju (element w który wkręcony jest filtr) masz dwa czujniki. Jeden mały - temperatura oleju, i drugi duży - ciśnienie oleju. Jeśli nie masz tak jak napisałem to masz jakąś rzeźbę z czujnikami, jeśli masz tak to spróbuj odpiąć przedody z dużego czujnika jeśli zgaśnie kontrolka to być może masz źle podłączone bieguny, jeśli nie to gdzieś po drodze jest zwarcie, zostaje jeszcze trzecia możliwość - nie masz smarowania.... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2007 07:44:07 
Użytkownik

MaridK widze ze nieuważnie przeczytałes moje posty ;) o tej gruszce ja wiem i gruszka to czujnik cisnienia i temperatury oleju który obsługuje te 3 zegary (no może 2 ;) które są w konsoli śrdodkowej na dole) a mi chodzi o kontrolke oleju na cyferblacie przy liczniku predkosci i obrotomierzu.Smarowanie mam ok i poziom oleju również mam od tego te 3 zegary cisnienia i temperatury oleju własnie te 3 zegary w konsoli gdyby bylo inaczej juz dawno bym musiał wymienic silnik na drugi :< . Sęk w tym ze własnie pali sie ta kontrolka bo z zegarami jest wszystko w jak najlepszym porządku. Podobno ta kontrolka ma swój niezależny czujnik który jest umieszczony własnie pod podstawą filtra oleju (pod czyli nie w podstawie)chciałem sie dowiedziec czy tak jes w rzeczywistosci czy może jestem w błędzie .Jeżeli tak jest to powiedzcie czy jak rozepne przewód z czujnikiem a tym samym przerwe obwód czy kontrolka powinna sie palic czy zgasnąć ,według mnie powinna swiecic bo przecież w razie awarii nawet samogo czujnika czy przerwania przewodu lub skorodowania czy tam zasniedzienia powinna sie własnie zapalic zeby nas ostrzec ze cos nie tak jest w układzie smarowania albo ze dzieje sie cos w elektrycznym układzie kontroli tegoż smarowania. Z drugiej strony patrzac analogicznie powinna kontrolka zgasnąc w momencie zwarcia jej z masą czyli przy obwodzie zamknietym wtedy byloby duzo łatwiej sprawdzic czy lezy czujnik czy może własnie gdzies wczesniej w instalacji jest przerwany obieg ???? u mnie sie swieci dalej i wszystko wskazuje na to ze własnie tak jest ale musialbym miec shemat zeby dokładnie sprawdzic w którym miejscu jest przerwany ten obwód .

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2007 19:24:20 
Użytkownik

odswiezam watek

Strefa czasowa: UTC + 1