Jeżeli do wybranego samochodu pasuje więcej niż jeden akumulator to przy wyborze prosimy kierować się następującą wskazówką. Należy wybierać akumulator o większej pojemności, kiedy samochód posiada dużo odbiorników energii t.j. Audio Hi-Fi, TV, elektryczną regulację, okien, siedzeń, szyberdachu, lusterek, ogrzewanie siedzeń, telefon, nawigację itp.
To powinno rozwiać wątpliwości związane z wielkością aku.Identycznymi warunkami sugeruje się producent w trakcie doboru aku do Twojego auta.
Cytuj:
chyba wezmę tego boscha, mam jeszcze tylko 2 pytania tak dla świętego spokoju: w obecnym akumulatorze mam taki zawór, do którego jest podpinany wężyk (chyba odprowadzanie oparów), który idzie nie wiem gdzie - czy bosch posiada taki zawór? po drugie czy akumulatory żelowe można ładować w razie czego zwykłym prostownikiem?
Akumulatory Boscha mają podwójne labirynty w górnej pokrywie.Dzięki temu aku jest w 100% bezobsługowy.Bezobsługowość akumulatora określa ilość procentową utraconego elektrolitu względem określonego czasu pracy.
Opary odprowadzane są z boku komory.Tam bedzie miejsce na wężyk.
Co do żelówek.Jest to zwykły akumulator rozruchowy (nie głęboko rozładowywalny) a różnica jest taka że żel zastępuje elektrolit. Dzięki temu znosi ciężkie warunki pracy np wstrząsy ,upadki etc.
Ze względu na te warunki wykorzystywane są na łodziach oraz w motocyklach ,gdzie niebezpieczeństwo wylania się zwykłego aku jest dużo większe.
Wg mnie kupowanie żelówki to przerost formy nad treścią.Bynajmniej w Twoim przypadku.
Akumulatory żelowe można ładować zwykłymi prostownikami.
Przy zakupie zwróc uwagę na mały szczegół.Bosch na każdym akumulatoze nabija zakodowaną datę produkcji.Jest to 3 cyfrowy kod i znajduje się na przedniej ściance.
Miło by było gdyby aku był z roku bieżącego.Czyli pierwsza cyfra "9"