.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 01:27:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gaśnie jak się nagrzeje...
PostNapisane: 14.lut.2005 17:20:49 
Użytkownik

Witam. Tym razem sam nie daję rady... Problemem są wolne obroty, jak silnik złapie temperaturę powyżej 50-60 'C. Kiedy jest zimny twardo trzyma 1100 obr/min. Ale kiedy się podgrzeje to się zaczyna jazda. Obroty po puszczeniu gazu, czy to na postoju, czy też na luzie w czasie jazdy, spadają do 500-600 obrotów, czasami silnik zgaśnie czasami jakimś cudem sobie podbije obroty na 850 obr/min. Zdarza mi się coś takiego przez tydzień, średnio raz na kwartał, ale czas się z tym uporać. Jak dla mnie zwyczajnie od 2000 obr/ min krokowiec wogóle nie reaguje i obroty lecą na łeb na szyję, objaw jest taki jak za duży czas całkowania przy regulacji PID, obroty zapierdalają, ale dopiero po przekroczeniu wartości zadanej (wolne obroty), komp przypomina sobie: Qrwa przecież tutaj mam 850, a nie 0, wracamy z obrotami...Ale czasami jest już za późno. Hehehe. Pozdrawiam i czekam na opinię...

Tytuł:
PostNapisane: 14.lut.2005 18:03:35 
Użytkownik

u mnie występuje podobna sytuacja w serwisie powiedzieli że to czesto sie zdarza i trzeba przeczyścić przepustnicę.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2005 08:29:41 
Użytkownik

Ale samą, czy jeszcze może styki sterowania krokowca jakimś Kontaktem przepłukać? Co za gówno....

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2005 22:05:20 
Użytkownik

Witam

Identyczne objawy miałem w Golfie III 1.6 przy uszkodzeniu silnika krokowego.
Jakbyś napisał jaki silnik odrobinkę by pomogło ;-) Jeśli masz wtrysk jednopunktowy to jest dokładnie analogiczne z moim byłym Golfem.
Nie bardzo rozumiem opis problemu pod koniec Twojego listu.

Moje sugestie:
1. sprawdzić VAG-iem co pokazuje - akurat moje skromne doświadczenie wskazuje, że VAG dobrze pokazuje uszkodzenie silnika krokowego
2. jeśli nie masz dostępu do VAG - podczas takich "wariacji" odłącz silnik krokowy - w zależności od tego, w jakiej pozycji on pozostanie albo silnik zgaśnie, albo będzie chodził na jakichś obrotach, obroty ustalisz sobie pedałem gazu albo ręką przy przepustnicy, ale będziesz wiedział, czy wariują

pozdrawiam
Piotr

Tytuł:
PostNapisane: 18.lut.2005 13:12:05 
Użytkownik

I przyczyna znaleziona, sparciał parciany wąż zbrojony od powietrza, ten co doprowadza je z syfona do obudowy filtru powietrza. Usterka znaleziona, ale jak ją usunać? Wąż z gumy jest za sztywny (fi 60 mm), założyłem z aluminium, to się rozjebał, jakieś sugestie? Możliwe, że jest to do dostania w serwisie? Wąż z płótna zbrojony drutem, co wy na to? Może jakiś plastikowy skrętny od wody?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1